maanantai 30. toukokuuta 2011

Brigadeirot


Brigadeirot ovat brasilialaisia toffeisia kaakaopalloja. Ne ovat brasiliassa huippusuosittuja. Brasiliassa kondensoitu maito on jo pitkään ollut ruokakulttuurin tärkeä raaka-aine. Itse asiassa Brasiliassa sitä käytetään eniten maailmassa. Tarkempaa tietoa löytyy brasilialaisen, Suomessa asuvan Michelle Kaarakaisen Herkku Ateljee-nettisivustolta täältä.

Kesällä veljeni ja hänen brasilialainen vaimonsa tulevat Suomeen ja haluan tehdä näitä silloin heille. Mutta täytyyhän ensin kokeilla miten niiden tekeminen onnistuu :) Brigadeirot olivat tosi helppotekoisia ja aika nopeitakin valmistaa. Ihanan suussasulavia ja pehmoisia. Löysin ohjeen Etelä- ja Väli-Amerikan keittiö-kirjasta.

Perinteisesti brigadeirot pyöritellään suklaaströsseleihin, mutta minulla ei niitä ollut eikä lähikaupoistakaan niitä saanut. Käytin siis lakritsinmakuisia strösseleitä ja valkoisia/kultaisia nonparelleja. Osan jätin koristelematta. Brigadeiromassan voi jättää myös vähän löysemmäksi, jolloin massaa voi kaataa pieniin annoskuppeihin ja koristella ne suklaaströsseleillä.

Tein myöhemmin suklaaströsseleillä koristeltuja brigadeiroja. Ne löytyvät täältä.
 
Brigadeirot

(Noin 35 pientä palloa)
 
3 dl (1 tlk á 397 g) sokeroitua maitotiivistettä (kondensoitua maitoa)

2 rkl kaakaojauhetta

2 rkl (30 g) voita

suklaaströsseleitä

Mittaa kaikki ainekset paitsi strösselit paksupohjaiseen kattilaan. Keitä keskilämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes seos alkaa sakeutua ja irtoilla kattilan pohjasta ja reunoilta. Tähän menee noin 20 minuuttia. Levitä massa puolikkaalle osalle leivinpaperoitua peltiä. Anna jäähtyä haaleaksi (strösselit tarttuvat paremmin kun massa on haaleaa eikä täysin jäähtynyttä). Muotoile massasta pieniä palloja ja pyöritä ne strösseleissä.

Massasta saa todella helposti pyöriteltyä palloja ja siitä voisi vaikka muovailla muutakin.


Sain tämän upean kerrostarjottimen siskoltani kiitoksena kakusta. Hän löysi sen Sisustuspuoti Hemmasta, jonka nettikauppa löytyy täältä. Tuonne kauppaan haluan ehdottomasti päästä!!


Valmiina tarjottaviksi!



maanantai 23. toukokuuta 2011

Tiana-kakku


Rakas siskontyttö ja kummityttöni täytti neljä vuotta. Hän toivoi jo kauan sitten prinsessa  Tianaa kakkunsa päälle. Kakun täytteet ovat siskoni toivomia ja mietimme niitä vähän yhdessäkin. Kakun värit onneksi onnistuivat juuri niin kuin olin ne suunnitellutkin.

Maalasin Tianan kuvan sokerimassalevylle. Siitä on lisää täällä. Pursotin kakun pääliosan reunoille s-kirjaimia, koska synttärisankarin nimi alkaa sillä kirjaimella :)

Vaniljainen nougat-banaanitäytekakku

Pohja

Kuuden munan sokerikakkupohja, ohje löytyy täältä.

Kostutus

1 1/2 dl säilykeaprikoosin lientä
 
Manteli-nougattäyte

Ohje löytyy täältä.

Vaniljakiisseli

Ohje löytyy täältä.

Lisäksi toiseen täyteväliin

1 1/2 banaania

sitruunamehua

Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku vuokaan, jossa se paistettiin. Laita pohjalle pohjan kokoinen pyöreä leivinpaperipala. Aseta alin kakkupohjalevy vuoan pohjalle. Kostuta se pullasudin avulla. Tee nougattäyte ja levitä se pohjan päälle. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja kostuta se. Anna hyytyä jääkaapissa 1/2 tuntia.

Viipaloi banaanit ja levitä ne vieri viereen kakkulevyn päälle. Sivele niiden pintaan puristettua sitruunamehua. Tällöin banaanit säilyvät hyvinä pidempään ja ne saavat samalla raikkautta. Valmista vaniljakiisseli. Kun kiisseli on jäähtynyt sopivaksi, levitä se banaanien päälle. Nosta päälle päällimmäinen kakkulevy ja kostuta se. Laita päälle tuorekelmua ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Kuorrutus ja pursotukset

6 dl Flora Vispiä

noin 1/2 dl tomusokeria

3 rkl vaniljakreemijauhetta

vaaleanvihreää ja keltaista tomu- tai pastaväriä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta se tomusokerilla ja jämäköitä vaniljakreemijauheella. Jaa vaahto kahteen osaan. Värjää toinen osa vaaleanvihreäksi ja toinen osa keltaiseksi. Jos käytät tomuväriä, sekoita siihen pari tippaa vettä, jotta väri levittyy tasaisesti, eikä kermaan jää tomupilkkuja. Vaahtoa voi pitää vähän aikaa jääkaapissa, jotta se jämäköittyy nopeammin.

Levitä vaaleanvihreää kermaa kakun reunoille ja päälle. Tasoita pinta. Laita loput kermat omiin pursotuspusseihinsa. Laita toiseen tähtitylla ja toiseen koripunostylla. Pursota ensin vihreällä kermalla raidat kakun sivureunan. Pursota sitten tähtityllalla kaksi raitaputkea väleihin. Pursota sitten kakun pääliosan reunoille koukerokuviota.

Koristeet

koristeista lisää täällä.

maalattu Tiana-koriste

sokerimassakukkasia

pehmeitä kultakuulia

valkoisia ja kultaisia nonparelleja

Aseta Tiana-koristekuva kakun keskelle. Koristele kukkasilla ja koristerakeilla.



S-kirjaimia.


Reunapursotusta ja alareunan kukkasia.


Pala Tiana-kakkua.


♥ ONNEA VIELÄ IHANALLE KUMMITYTÖLLE ♥
 

Manteli-nougattäyte

Manteli-nougattäyte

3 liivatelehteä

2 dl kermaa (käytin hyla vispikermaa)

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 kananmuna

1/2 dl sokeria

1 1/4 dl mantelijauhetta

3 Marabou Dubbel Nougat-patukkaa (54 g/kpl)

1/4 dl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tuorejuusto. Vaahdota muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti sekoittaen täytteen joukkoon. Lisää sitten mantelijauhe. Paloittele kaksi nougat-patukkaa ja sulata ne vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Laita vesitilkka kiehumaan.

Sulata puristetut liivatteet kiehuvaan veteen ja kaada seos täytteeseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Lisää sulatettu nougat ja sekoita. Paloittele kolmas nougatpatukka ja sekoita se joukkoon. Nougat painuu helposti kulhon pohjalle, joten kääntele täyte kerran vielä juuri ennen kuin kaadat täytteen vuokaan.

Kaada täyte vuokaan kakkupohjan päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Olen löytänyt tämän ohjeen Kinuskikissalta täältä. Halusin täytteeseen vähän enemmän makua ja purtavuutta, joten lisäsin sekaan yhden paloitellun Dubbel Nougat-patukan.
 

Vaniljakreemi (esim. kuorruttamiseen)

Vaniljakreemin ohjeen löysin Ihanat kuppikakut-kirjasta. Kreemi sopii hyvin esimerkiksi kakun kuorruttamiseen. Kreemi soveltuu hyvin marsipaani- tai sokerimassakuorrutteen alle.

Vaniljakreemi

110 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä

60 ml (hyla) kevytmaitoa, huoneenlämpöisenä

1 tl vanilja-aromia

500 g siivilöityä tomusokeria

(hieman vaaleanpunaista pastaväriä)

Vatkaa voi, maito, vanilja-aromi ja puolet tomusokerista tasaiseksi muutaman minuutin ajan. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes seos on tasaisen kermaista.

Jos haluat värjätä kreemin, lisää lopuksi väriainetta pieni määrä kerrallaan, kunnes väri on mieleinen.
Levitä kreemi tasaisesti kakun reunoille ja pinnalle. Kreemiä jää vähän yli. Pinnan voi tasoittaa palettiveitsellä tai lastalla.
 

Tiana ja kukkasia


Tein nämä koristeet siskoni tyttären 4-vuotissynttärikakkuun. Tyttö toivoi jo kauan aikaa sitten siihen prinsessa Tianaa. Tiana-kakku löytyy täältä.

Valitsin tietokoneelta sopivan kuvan Tianasta. Piirsin kuvan siitä läpi leivinpaperille. Halusin Tianan viereen sammakon eli prinssi Naveenin. Piirsin senkin läpi eräästä kuvasta. Kaulin sokerimassasta laatan ja painoin siihen hennosti kuvan ääriviivat terävällä marsipaanityökalulla.

Tein kuvan mustat kohdat mustalla pastavärillä. Muut värit on tehty tomuväreillä. Ääriviivoja varten sekoitin tarvitsemiini väreihin hieman vettä, jotta yksityiskohdat ja ääriviivat korostuisivat. Sivelin Tianan mekkoon, tiaraan ja kukkasiin kimaltavaa tomuväriä.

Kukat ja lehdet tein sokerimassasta. Kukkiin käytin apuna muottia. Kukkiin sekä Tianan korva- ja kaulakoruihin kiinnitin sokerikuorrutteella koristerakeita.

Tianan mekko kimalsi, vaikka kuvissa sitä ei huomaakaan.


Tiana ja prinssi Naveen, jolle tuli aikamoinen Pepsodent-hymy :D



En ollut naamaan täysin tyytyväinen, mutta tulipahan taas harjoiteltua.


Kukkasia kakun koristeeksi.


Ujo pikku Viivi


Viivi ansaitsee ihan oman postauksen! Viivi on meidän pieni ujoliini. Viivi on 10-vuotias, täyttää syys-lokakuussa 11. Viivi oli noin 3kk, kun hain sen löytöeläintalosta. Viivi oli tullut sinne edellisenä päivänä kuuden sisarensa ja emonsa kanssa. Viivi oli häkissä kahden veljensä kanssa. Se kyhjötti niiden takana, hyvin pelokkaana. Minulle kerrottiin, että kissaperhe oli pelastettu vinkin avulla eräästä maalaistalosta. Talon isäntä oli kohdellut kissoja todella kovalla kädellä, vissiin pahoinpidellyt jollain kättä pidemmälläkin.

Kun vein Viivin kotiini, se etsi heti pienen kolosen, jonne se meni kyyryyn. Sen silmät olivat lautasen kokoiset ja pelokkaat. Kun menin lähemmäksi, se sähisi. Huomasin heti, että se ei luottanut minuun/ihmisiin. Eikä ihme kaiken kokemustensa jälkeen. Oliver oli tuolloin 9 kk vanha. Se oli kiinnostunut uudesta kissakaveristaan, mutta Viivi ei päästänyt sitä lähelleen.

Ensimmäiset kuukaudet Viivi oli aina piilossa, yleensä sohvan alla. Vein sille ruokaa sinne. Vähitellen Viivi hyväksyi Oliverin kaverikseen. Oliverista tulikin Viivin suuri tuki ja turva.

Kun Viivi oli noin vuoden ikäinen, se pelästyi jotakin parvekkeella ollessaan ja hyppäsi alas. Etsin sitä pitkin lähiseutuja ja vein ilmoituksen lähikauppoihin. Ilmoitin myös löytöeläintaloon. Viivillä on korvassaan tunnistetatuointi, joten sen voisi tunnistaa jos se vain löytyisi. Aikaa kului kaksi kuukautta ja olin ihan varma, ettei Viiviä enää löytyisi. Sitten eräänä päivänä löytöeläintalosta soitettiin. Joku oli huomannut autotallissaan laihan ja likaisen kissan ja soittanut siitä löytöeläintaloon. Autotalliin vietiin ruokaloukku. Viivi oli heti juossut sinne. Hain Viivin seuraavana päivänä. Kun pääsimme kotiin, Viivi alkoi heti nuolla itseään. Puolessa tunnissa Viivi oli nuollut itsensä puhtaaki. Häntään vaan jäi jotakin tahmaista likaa. Ja sitten, ensimmäistä kertaa ikinä, Viivi tuli luokseni ja antoi minun nostaa sen syliini ♥

Tuon seikkailun jälkeen Viivi antoi minun silittää itseään. En ollut tiennyt, kuinka se rakastaa vatsan rapsutusta. Ja pian koitti toinen ihana hetki, kun Viivi kehräsi ensimmäistä kertaa, sitä silittäessäni. Nauhoitin hyrinää puhelimeenikin.

Vielä tänäkin päivänä Viivi on pikkuisen arka. Mutta se on kuitenkin reipastunut tosi paljon, varsinkin viime vuosien aikana. Uskon, että lapset ovat vähän auttaneet tuossa reipastumisessa. Lapset ovat niin välittömiä ja Viivi on tottunut niihin vauvasta saakka. Inka usein menee sängylle Viivin viereen ja silittää ja rapsuttaa Viiviä. Ja Viivi nauttii. Viivi tulee nykyään usein tervehtmään vieraitakin. Paitsi silloin, kun meillä on iso joukko vieraita, Viivi katsoo parhaakseen olla rauhassa meidän sängyn alla :)

Nyn Viivillä on vähän vino hymy, koska siltä lähti toinen yläkulmahammas. Onneksi tuon saalistushampaan puuttuminen ei sisäkissaa haittaa!


Lisätty myöhemmin: Oliver-kissaherramme nukkui ikiuneen. Oliverin viimeisistä hetkistä täällä.

Vieno vinohymyinen neitikissa :)


Oliver ja Viivi noin kahden vuoden ikäisinä.


Oliver taas on sellainen hupsu. Se on Viivin vastakohta eli rohkea ja nauttii huomiosta. Aina kun meillä on vieraita, Oliver haluaa olla kaiken keskipisteenä ja hellittävänä. Meidän kaksi hassua kissaa, Ujo ja Hupsu!

Riisi-broilerivuoka


Halusin tehdä helppoa broileriruokaa ja tulos oli tällainen. Vuokaa voi maustaa halutessaan lisää. Laitoin vain yhden kanaliemikuution, koska tätä söi nuorimmainenkin lapseni.

Riisi-broilerivuoka
 
2 rkl rypsiöljyä
 
1 sipuli
 
1 valkosipulinkynsi
 
2 dl riisiä
 
1 tl thai 7 spice-mausteseosta
 
1/2 tl currya
 
1/2 tl kurkumaa
 
480 g maustamatonta broilerinfilettä
 
2 rkl rypsiöljyä
 
4 dl vettä
 
1 kanaliemikuutio
 
1 dl 7% ruokakermaa

1 1/2 dl pakastemaissia
 
(pinnalle makeaa chilikastiketta)

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota niitä sekä riisiä pannulla rypsiöljyssä. Sekoita joukkoon mausteet. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
 
Pilko broilerinfileet ja paista niitä samalla pannulla rypsiöljyssä. Paista vain puolikypsäksi. Kaada nekin uunivuokaan. Keitä vesi ja liuota siihen kanaliemikuutio. Kaada liemi vuokaan.

Kaada vuokaan vielä maissit ja ruokakerma ja sekoita ainekset keskenään. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes ruoka on kypsynyt.

Lorauta halutessasi päälle vähän makeaa chilikastiketta.

tiistai 17. toukokuuta 2011

Tukanleikkuuta, synttäripäivä ja kurkistus menneeseen


Heippa kutrit, jotka somistitte poikani päätä! Leikkasin Mion, 1v. 2kk, tukan ekaa kertaa. Pelkäsin sitä etukäteen ja ajattelin, että joku muu saa sen tehdä, mutta niin vaan tartuin saksiin ja nipsnaps lattia oli täynnä vaaleita kiehkuroita. Yhden tupsun kiinnitin Mion omaan vauvakirjaan. Ihan oon jopa tyytyväinen lopputulokseen. Sain leikattua sen vähän kerrostetusti, vaikka ei se jälki ollu todellakaan niin hienoa kuin ammattilaisilla, heh! Ja Mio-paralla meinas mennä hermo!


Tässä synttärisankari-kissani Mimosa, joka täytti viikonloppuna 13v. Mimosa asustaa vanhempieni luona. Mimosa kuvaa otettaessa onnellinen, kun pieneltä ihmiseltä oli jäänyt ruokaa kuppiin. Ja niin pehmoinen tuolikin oli kupin edessä!


Tässä Mimosa ja uusi kissakaveri Oliver. Ja Onneli, joka oli tuolloin aika nuori, tasan 20v. Siitä on jo muutama vuos kulunu, hups ;)


Tässä tyttäreni Oliver-kaverinsa kanssa toissa kesänä :)


Kiltti koiraneiti Sasha, joka eli 13-vuotiaaksi. Urheasti elikin, vaikka sai yksivuotiaana harmaakaihin ja sokeutui.


Inka oli syntyessään aika heikossa kunnossa (apgarpisteet 5/7), koska oli hörpännyt paksua, vihreää lapsivettä ja sitä oli mennyt toiseen keuhkoon.. Tyttö oli 8 vrk vastasyntyneiden osastolla. Hän pääsi jo kolmantena päivänä tehohuoneesta ja happikaapista toiseen tarkkailuhuoneeseen. Urheasti hän selvisi ikävästä alusta!


Tyttäreni, rakkaani, tasan 3 viikkoa vanhana. Suloisessa vauvan unessaan.


Ja poikani, rakkaani, tasan 4 viikkoa vanhana. Tuo manduca on ollut superkäytännöllinen, niin vauvalle kuin taaperollekin! Viimeksi Mio oli manducassa äitinsä selässä, kun kävimme metsäretkellä.


Metsäretkeen liittyen, tyttäreni sai kahdelta isotädiltään tällaisen kirjan. Tyttö saa itse laittaa rastin ja ehkä kirjoittaakin jotakin niihin kohtiin, jotka hän on havainnut metsässä tai muualla. Kirjassa on jo aika monta rastia :)


Inka bongasi oravan ja kirjoitti "Inkan orava". Inka on tosi innostunut kirjaimista. Kysyy äidiltä tai isiltä, että mikä kirjain tulee seuraavaksi ja rustaa sen sitten paperille.


Uusi rasti kirjaan :)


Onneli odottaa, että kohta on taas näin lämmintä ja kesäistä! Kerronpa myös sen, että piakkoin on tulossa myös "syötävää" postausta. Teen nimittäin eräälle ihanalle nelivuotiaalle kummitytölleni synttärikakun :) Hauskoja kesäisiä retkiä ja rientoja kaikille!


Kaappeihin täytettä


Löysin kaupasta hauskoja pastoja. Ja taas on kuivattua papaijaakin lasipurkki pullollaan. Täytyy varoa, ettei niitä käy usein napsimassa, jotta niitä säästyy mysleihinkin.


keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Mehevä kaakaokakkupohja


Tämä on tosi täyteläinen, mehevä ja pehmeä kakkupohja. Kostutustakaan ei tarvita kuin vähän, koska pohja on jo itsessään sen verran kostea. Pohja murenee/halkeilee helposti, joten pohjaosat kannattaa siirtää leikkaamisen jälkeen tosi varovasti. Ohje on Kinuskikissalta täältä.

Mehevä kaakaokakkupohja
 
2 dl vehnäjauhoja
 
1 1/2 dl perunajauhoja
 
2 1/2 tl leivinjauhetta
 
1/2 tl ruususuolaa
 
1 tl vaniljasokeria
 
1 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
 
150 g margariinia
 
3 1/2 dl sokeria
 
3 kananmunaa
 
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Voitele ja korppujauhota vuoka (noin 24 cm halkaisijaltaan). Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen. Pidä sähkövatkainta hitaalla teholla ja sekoita joukkoon ensin reilusti jauhoseosta ja tämän jälkeen pienissä erissä vuorotellen loppu jauhoseos ja maito.

Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 50-60 minuuttia. Anna seistä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kumoamista.




tiistai 10. toukokuuta 2011

Pääsiäisen mehevä yllätyskakku


Vihdoinkin laitan tänne tämän pääsiäiskakun. Ulkonäöllisesti en ole siihen kovin tyytyväinen, mutta makuhan se tärkeämpi on :) Söimme tätä yhdessä perheeni, siskoni perheen ja vanhempieni kanssa.Kakun yllätyksellisyys liittyy päällä oleviin suklaamuniin, jotka ovat kaupasta ostettuja yllätysmunia. Idean niiden käyttöön ja koristeluun sain Kinuskikissalta täältä. Tuolta nappasin ideat myös kakkupohjaan ja täytteisiin. Suklaakerman ohjeen löysin Kinuskikissalta täältä.

Tästä kakusta ei siis tullut ihan sellainen kuin piti. Koripunos kakun laidassa oli tosi hankala pursottaa, koska en saanut suklaakermaa kunnolla jähmettymään. Laitoin sen aina välillä jääkaappiin, mutta se ei kauaa auttanut. Minun piti vielä pursottaa kakun reunaan koristepunosta, mutta luovutin, koska suklaakerma oli niin löysää. Tuohon kakun päälle oli tarkoitus pursottaa nurmikkoa, mutta nurmikkoaineksestakin tuli ihan liian löysää. Laitoin sitten vaan noita vihreitä koristerakeita.

Pääsiäisen mehevä yllätyskakku

Mehevä kaakaokakkupohja, ohje löytyy täältä.

Jaa kakkupohja kolmeen osaan.

Kostutus

noin 1/2 dl säilykepersikoiden lientä

Täytevaahto

4 dl kuohukermaa

200 g appelsiinituorejuustoa

Vatkaa kuohukerma vahdoksi. Sekoita joukkoon appelsiinituorejuusto. Jaa täytevaahto kahteen kulhoon.

Persikkatäyte

1/2 täytevaahdosta

noin 200 g persikkakuutioita (ilman lientä)

1 rkl sokeria

2 rkl vaniljakreemijauhetta

Valuta persikoiden liemi. Säästä liemi kakkupohjan kostuttamista varten. Sekoita persikkakuutiot, sokeri ja vaniljakreemijauhe toiseen täytevaahtopuolikkaaseen.

Suklaatäyte

1/2 täytevaahdosta

130 g tummaa suklaata

1 1/2 banaania

2 tl puristettua sitruunamehua

Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna sen jäähtyä hetken aikaa ja sekoita se sitten toiseen täytevaahtopuolikkaaseen. Leikkaa banaanit siivuiksi ja purista sitruunamehu.

Aseta alimmainen kakkupohjan pala tarjoilualustalle ja kostuta se persikoiden liemellä. Levitä päälle persikkatäyte. Nosta keskimmäinen kakkulevy täytteen päälle ja kostuta se. Lado päälle banaanisiivut ja sipaise niiden päälle sitruunamehua. Levitä banaanien päälle suklaatäyte. Säästä pieni osa suklaatäytteestä levitettäväksi kakun päälle ja reunoille. Nosta päälle viimeinen pohjalevy ja kostuta se.

Levitä kakun päälle ja reunoille ohut kerros suklaatäytettä.

Suklaakerma

3 dl vispikermaa

150 g tummaa suklaata

Vatkaa kerma jättäen se hieman löysähköksi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja vatkaa se vaahdon joukkoon. Suklaa jähmettää vaahdon melko nopeasti ja siksi se kannattaakin pursottaa pian vatkaamisen jälkeen.

Pursota koripunostyllalla koripunosta kakun reunoille. Pursota kakun pääliosan reunoille jonkinlaista punosta (minulla jäi tämä pois).

Koristeet

vihreää koristeraetta nurmikoksi

erikokoisia suklaamunia (isommissa oli yllätys sisällä)

sokerikuorrutetta (tuubista)

erivärisiä koristerakeita suklaamuniin

Ripottele kakun pinnalle vihreää koristeraetta. Pursota suklaamuniin sokerikuorrutetta (laitoin suklaamunan nurinpäin käännetyn munakupin päälle ja pyörittelin kuppia samalla kun pursotin) ja painele niihin kohtiin koristerakeita. Tee suklaamunille pienet kuopat kakun pintaan ja laita munat paikoilleen.


Pala kakkua :)


Tässä hiiri nauttimassa lepohetkestään hiiri -ja pupuystävänsä kanssa :)


perjantai 6. toukokuuta 2011

Hempeä appelsiini-valkosuklaakakku äidille


Leivoin tämän kahvikakun tähän toukokuun leivontahaasteeseen, jonka aiheena on tuunattu, raikas kahvikakku. Tällä kertaa osallistuminen tapahtuu omalla nimimerkillä, joten sen saa postata jo nyt. En omista vielä kauhean erikoisia kahvikakkuvuokia, mutta tällä kertaa tuo aika tavallinen vuoka sopi oikein hyvin.

Kehittelin kakun reseptin itse joitakin kahvikakkureseptejä apuna käyttäen. Koska haasteeseen sai laittaa vain kaksi kuvaa leipomuksesta, lisään loput kuvat sitten, kun haaste on päättynyt. -Lisätty myöhemmin: näköjään toiset haasteeseen osallistujat olivat laittaneet jo nyt enemmänkin kuvia haasteleipomuksistaan blogeihinsa, joten päätin minäkin lisätä jo omani.

Hempeä appelsiini-valkosuklaakakku äidille
 
200 g voita/margariinia
 
5 dl vehnäjauhoja
 
3 dl sokeria
 
1 ½ tl leivinjauhetta
 
1 tl vaniljasokeria
 
200 g valkosuklaa-lime rahkaa
 
2 kananmunaa
 
2 appelsiinin kuoriraaste
 
½ dl puristettua appelsiinin mehua


margariinia ja vehnäjauhoja vuoan voiteluun ja jauhottamiseen

Kostutus

noin ½ dl puristettua appelsiinimehua

Täyte

200 g appelsiinituorejuustoa
 
100 g valkosuklaata
 
2 liivatelehteä
 
1 rkl puristettua appelsiinimehua

Täyte kakun reikäosaan

1 dl Flora Vispiä
 
100 g appelsiinituorejuustoa
 
1 tl vaniljasokeria
 
100 g säilykepersikkaa (valutettuna)
 
50 g valkosuklaata 

Koristeet

sokerimassaa kukkiin ja sydämiin 
 
pehmeitä kultahelmiä
 
kultaisia ja valkoisia koristerakeita
 
keltaista tomuväriä

hieman kimaltavaa tomujauhetta
 
sokerikuorrutetta (tuubi) koristeiden kiinnittämiseen

Pese appelsiinit ja raasta niiden kuori. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon appelsiinien kuoriraaste, rahka, munat ja pehmeä margariini. Sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi sekaan appelsiinimehu.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka (tilavuus 2 l). Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ja kumoa se sitten alustalle. Anna kakun jäähtyä ja halkaise se sitten vaakatasossa keskeltä kahtia.

Valmista kakun täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa ja sekoita se appelsiinituorejuuston kanssa. Kiehauta appelsiinimehu ja liuota siihen puristetut liivatelehdet. Kaada se ohuena nauhana täytteen sekaan samalla sekoittaen.

Vuoraa kakkuvuoka kelmulla. Laita pohjalle kakun kansiosa ja kostuta se puristetulla appelsiinimehulla. Levitä täyte tasaisesti ja laita kakun pohjaosa päälle. Kostuta pohjaosa myös appelsiinimehulla. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja irrota kelmu. Valmista täyte kakun keskikoloon. Vatkaa kerma jäykäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljasokeri ja appelsiinituorejuusto. Valuta persikat hyvin ja pilko ne pieneksi. Paloittele valkosuklaa pieniksi paloiksi. Lisää persikka- ja valkosuklaapalat seokseen. Lusikoi täyte kakun keskikoloon (sitä jää vähän yli). Ripottele päälle kultaisia ja valkoisia koristerakeita.

Koristele kakku sokerimassakukilla ja –sydämillä, kultaisilla helmillä ja valkosuklaakukkasilla. Kiinnitä ne sokerikuorrutteella. Sirottele kakun pinnalle vähän kimaltavaa tomujauhetta.

Tein sokerimassakoristeet edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät kuivua. Käytin kukkiin apuna kukkamuottia ja muotoilin niistä valkovuokon näköisiä (niistä tuli nyt vain kuusiterälehtisiä). Kiinnitin keskiosiin kultaisia ja valkoisia koristerakeita. Sydämiin käytin sydänmuottia. Sivelin reunoille vähän keltaista tomuväriä. Kuivatin sokerimassakoristeet konvehtimuoteissa. Suklaakukat tein sulattamalla suklaata ja pursottamalla leivinpaperille kukkia. Olin piirtänyt niihin kukkamallit. Koristelin ne ja jähmetin jääkaapissa kaarevalla alustalla.

Tuunausta näkyy sekä kakussa itsessään että koristelussa. Käytin haastetta hyväkseni ja tein tästä äitienpäiväkakun vähän etuajassa, kun oma äitinikin oli sopivasti käymässä :). Samoin etuajassa voinkin toivottaa kaikille äideille hempeän ihanaa äitienpäivää!


Korkattu kakku.



Miten mulla tulee mieleen lumpeenkukka, joka kelluu pikkuisessa lammessa :)

  
Kimmeltävä valkovuokko.

  
Saamani kommentit Leivontafoorumin haasteesta:
 
- näyttää mehevältä ja muistuttaa jo enemmän täytekakkua sisällöltään. Runsas, upea koristelu.

- Todella herkullisen kuuloiset ja näköiset täytteet. Kivan erilainen toteutus, mitä normikakuissa yleensä on, eli tuunaus hyvin onnistunut.

- hyvä idea täyttää kolokin

- Hauska idea täyttää kahvikakuille hyvin tyypillinen keskikolo myös täytteellä. Täyte kuulostaa raikkaalta ja ulkonäkö on kivan keväinen.