lauantai 20. lokakuuta 2012

"Tiikeridelfiinit", marmoroidut pikkuleivät


Tyttäreni yksi lempieläimistä on delfiini ja tein hänen synttäreilleen delfiinipikkuleipiä. Olen jo pitkään halunnut kokeilla Kinuskikissan ohjeella marmoroituja pikkuleipiä ja päätin toteuttaa sen näissä. Olkoot nämä sitten vaikka tiikeridelfiinejä :) Ne voivat muuttaa asumaan Taikametsään siilien kavereiksi (tässä yksi Taikametsän asukas)! Siellä eläimet voivat olla minkälaisia vaan :)

Kinuskikissan ohje löytyy täältä. Siellä on hyvät kuvalliset ohjeet taikinan tekoon! Minulla tuli tällä ohjeella 37 kpl delfiinipikkuleipiä. Yhdistin taikinan loppurippeet ja leikkasin erilaisia paloja. Eipä mennyt taikinaa hukkaan.

Marmoroidut pikkuleivät
 
125 g voita tai margariinia
 
1 1/2 dl sokeria
 
1 kananmuna
 
3 dl vehnäjauhoja
 
1 tl leivinjauhetta
 
1 1/2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna sekaan. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Jaa taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen puolikkaaseen kaakaojauhe. Anna taikinoiden jähmettyä kulhoissaan jääkaapissa noin tunnin ajan.

Jauhota hyvin leivonta-alusta. Leivo molemmista taikinoista pitkät pötköt. Kierrä pötköt yhteen. Taita pötkö kahtia ja kierrä vielä molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin. Taputtele taikina tasaiseksi alustaa vasten. Varmista, että taikinan alla on tarpeeksi jauhoja, koska taikina on pehmeää ja helposti tarttuvaa. Jauhota hyvin myös kaulin. Kauli taikinasta pari milliä paksu levy. Ota muotilla kuvioita. Kasta muotti joka välissä jauhoihin, ettei se tartu taikinaan. Nosta pikkuleivät ohuen lastan tai palettiveitsen avulla leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 6-8 minuuttia. Anna keksien jäähtyä.

Kiinnitin delfiineille vielä suklaasilmät sokerikuorrutteen avulla.





perjantai 19. lokakuuta 2012

Lusikkamuotti-palkinto nami-hiiren inspiroivasta kisasta


Sain alkuviikosta postista tällaisen hauskan lusikkamuotin. Sillä voi tehdä ainakin suklaa- tai jäälusikoita. Kesähelteellä on hauska sekoitella jäälusikalla virkistävää juomaa :) Hauska, kiva palkinto!

Osallistuin siis tällä kakulla  tähän nami-hiiren kilpailuun, jonka aiheena oli Kakkukuva, joka inspiroi sinua toteutukseen. Kilpailussa oli yhdeksän voittajaa. Kolme parasta saivat KakkuHelmen signeeratun kirjan ja kuusi muuta saivat lohdutuspalkinnoksi jonkinlaisen silikonisen vuoan/muotin. Aivan upeita toteutuksia oli kisassa, ei voi muuta kuin ihailla!!

Kiitos vielä nami-hiirelle mukavasta kisasta!

P.S. Ihan toiseen aiheeseen! Rakastan kommentteja ja otan niitä mielelläni vastaan, olivat ne risuja tai ruusuja. Toivon kuitenkin, että jos jollain on jotain kritisoitavaa, asia sanottaisiin asiallisesti. Ei ole kiva lukea ilkeitä tai pelleileviä kommentteja :( Sellaiset pääsevät minun blogissani suoraan roskakoriin. Ymmärrän tietenkin, että kaikki ei voi kaikesta tykätä,mutta ei silti tarvitse olla ilkeä! Eikös vaan :)
 

Mehevät suklaamuffinit


Tein näitä suklaisia muffinsseja tyttäreni 5-vuotissynttäreille. Ohje on Fazerin Suklainen keittiö-ohjevihkosta. Siinä kuorrutteeksi oli laitettu sulatettua valkosuklaata, mutta laitoin tällä kertaa kermavaahtoa. Tein nämä minimuffinssivuokiin, koska juhlissa oli paljon muutakin tarjolla :)

Mehevät suklaamuffinit

(12 normaalikokoista tai 30-35 minimuffinssia)

100 g tummaa suklaata rouheena (esim. Fazer Taloussuklaa -rouhe)

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl täysjyvävehnäjauhoja

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria (laitoin vaniljasokeria)

2 kananmunaa

1 1/2 dl fariinisokeria

1 dl maitoa

100 g voita/ margariinia sulatettuna

Kaada suklaarouhe kulhoon. Mittaa joukkoon muut kuiva-aineet ja sekoita. Vaahdota toisessa kulhossa kevyesti kananmunat ja fariinisokeri. Nostele kuiva-aineet muna-sokerivaahtoon. Lisää maito ja rasva. Sekoita tasaiseksi ja jaa muffinssivuokiin (minusta kätevin ja nopein tapa on laittaa taikina pursotinpussiin ja pursottaa taikina vuokiin).

Paista 200-asteisessa uunissa hiukan keskitasoa alempana noin 15 minuuttia (isompia muffinsseja noin 20 minuuttia). Anna muffinssien jäähtyä.

Koristelu

noin 2 dl Flora Vispiä

1 rkl tomusokeria

(vaaleanpunaista pastaväriä)

(kerman sijaan voi laittaa myös sulatettua valkosuklaata)

Fazer Tutti Frutti Crush -rouhetta (tai loput suklaarouheesta)

Vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla. Värjää halutessasi vaaleanpunaisella pastavärillä (laita esim. coctailtikun avulla pieni määrä kerrallaan, kunnes saat haluamasi värin aikaiseksi). Koristele Tutti Frutti -crushilla.

Uunista tulleet muffinssit.


Kiitos veljelle ihanasta muffinssitelineestä :) Minimuffinssitkin pysyivät hyvin siinä!



Tuo ylimmäinen muffinssi oli tietenkin synttärisankarille :)


Synttärikortteja


Tein ensin tuon allaolevan kortin eräälle ihanalle synttäritytölle. Tyttäreni halusi samantapaisen kortin. Leikkasin kortit, piirsin pupun ja ilmapallon kartongille ja leikkasin ja liimasin ne. Sitten piirsin/leikkasin nurmikkoa ja piirsin yksityiskohtia. Sisäpuolella oli tervehdystekstit.


sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Hampurilainen häivähdyksellä Kreikkaa


Täällä Leivontafoorumilla on menossa lokakuun haaste, jonka aiheena on Maailman paras hampurilainen. Luulin etten ehtisi siihen osallistumaan. Haasteeseen laitetut hampurilaiset toivat niin veden kielelle, että oli pakko taikoa aikaa! Oli päästävä hampurilaisen makuun :)

Kreikan reissulta mieleeni ovat painautuneet grillatut kesäkurpitsaviipaleet ja halloumijuusto. Ne innoittivat tähän hampurilaiseen. Tämän hampurilaisen juju on ihanassa valkosipulivoissa. Varsinaista kastiketta ei ole, mutta sopivaa kosteutta tuovat valkosipulivoin lisäksi grillatut ja maustetut kasvikset. Muokkasin hampurilaissämpylöiden ohjeen sopivaksi Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta. Täytteen ohjeen löysin Leila Lindholmin Parhaat ruokaohjeet -kirjasta muuttaen joitakin aineksia mieleisikseni. Hampurilaiset ovat sopivan korkuisia syötäväksi vaikkapa paperista. Lapsille sämpylöitä voi paistettaessa hieman painella kasaan, jolloin hampurilaisesta tulee hieman matalampi.

Hampurilaissämpylöistä enemmän täällä.

Hampurilaiset häivähdyksellä Kreikkaa
 
Hampurilaissämpylät, 6 kpl

13 g tuorehiivaa
 
250 g (2 1/2 dl) täysmaitoa
 
5 g (1/2 tl) hunajaa
 
450 g (noin 7 1/4 dl) erikoisvehnäjauhoja
 
50 g normaalisuolaista voita
 
10 g (vajaa 1 rkl) merisuolaa


voiteluun kananmunaa
 
seesaminsiemeniä

Esitaikina:
Lämmitä maito 37-asteiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää hunaja sekä puolet jauhoista ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä astia kelmulla ja anna kohota 30 minuuttia.

Taikina:
Mittaa muut taikinan ainekset kulhoon ja lisää joukkoon esitaikina. Vaivaa taikinaa 20 minuuttia. Laita taikina öljyttyyn, kannelliseen muovikulhoon ja anna levätä 1 tunti.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle (silikonista alustaa ei tarvitse jauhottaa). Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele palat pyöreiksi sämpylöiksi. Voitele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Anna sämpylöiden kohota 30 minuuttia.

Paista sämpylät 230-asteisessa uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna sämpylöiden jäähtyä leivinliinan alla.

Täytteeksi

Pihvit

600 g naudan paistijauhelihaa
 
1 valkosipulinkynsi
 
1/2 mietoa punaista chilipaprikaa
 
2 tl juustokuminaa
 
1 tl jauhettua paprikamaustetta
 
1 tl sokeria
 
1 1/2 tl ruususuolaa
 
rouhittua mustapippuria maun mukaan
 
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita jauhelihaan hienoksi silputtu valkosipuli ja chilipaprika. Lisää mausteet ja oliiviöljy. Muovaa seoksesta kuusi hampurilaispihviä. Tee pihveistä vähän sämpylöitä suurempia, koska pihvit pienentyvät hieman paistettaessa.

Valkosipulivoi

2 rkl pehmeää voita
 
nippu persiljaa (1 ruukku)
 
2 valkosipulinkynttä
 
Sekoita keskenään voi ja silputtu persilja ja hienonnetut valkosipulinkynnet.

Lisäksi

pieni pätkä paksua kesäkurpitsaa
 
3 isoa tomaattia

100-150 g halloumijuustoa (riippuen kuinka paksuja siivuja haluaa)
 
sydänsalaattia (salaatinkerän sisimpiä lehtiä)
 
oliiviöljyä
 
ruususuolaa
 
jauhettua mustapippuria

Viipaloi kesäkurpitsasta ohuita viipaleita. Viipaloi tomaateista vähän paksumpia viipaleita. Voitele viipaleet kevyestioliiviöljyllä ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Halkaise sämpylät ja voitele sisäpinnat oliiviöljyllä.

Käytä paistamiseen mieluiten grillipannua/valurautapannua. Paista ensin viipaloidut halloumijuustopalat. Putsaa pannusta halutessasi hallomin suolaliemijäämät pois. Paista sitten pihvit ja sen jälkeen kevyesti kesäkurpitsa -ja tomaattiviipaleet. Paista viimeiseksi sämpylöiden puolikkaat. Sivele lämpimille sämpylänpuolikkaille valkosipulivoita. Kokoa hampurilaiset. Minä laitoin näin: sämpylän alapuoli valkosipulivoilla, kesäkurpitsaviipale, halloumiviipale, pihvi, salaattia, tomaatti ja sämpylän yläpuoli valkosipulivoilla.

Taikina kohoamisen alussa.


Sämpylät kohoamassa.


Valmiit hampurilaissämpylät.



Grillattuja halloumiviipaleita.


Kevyesti grillattuja kesäkurpitsa -ja tomaattiviipaleita.


Valkosipulivoi sulamassa grillatuille sämpylöiden puolikkaille.





Hampurilainen on kätevä syödä suoraan paperista.


Poikamme hampurilaisen äärellä :)


Saamani kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
- Kauniit hampparit. Ohjetta lukiessa nousi vesi kielelle.

- tästä löytyy kaikki Kreikan muisteloon tarvittavat maut

- Halloumia, yksi lempijuustoistani! Vaikuttaa lupaavalta reseptilta.
 
- Kreikka on minulle lähellä sydäntä. Halloumi ja kesäkurpitsa- nam!

- Kaunis burgeri, halloumi on yksi lempparijuustoista ja toimii varmasti myös burgerissa.
Tässäkin hampurilaisessa minua viehättää erityisesti juusto, halloum on suurta herkkuani! Kesäkurpista on mielenkiintoinen lisuke.


- Halloumi on ihanaa, varmasti toimii hampurilaisenkin välissä! Itse olen huono syömään kesäkurpitsaa mutta ihan varmaan tuossa menisi empimättä!

- Kuohkeat ja kauniit sämpylät -halloumi-juusto on herkkua ja itselleni myös uusi tuttavuus kokeilla hampurilaiseen -toimii varmasti
 

Hampurilaissämpylät


Tein hampurilaisia Leivontafoorumin leivontahaasteeseen ja leivoin niihin tällaisia hampurilaissämpylöitä. Muokkasin hampurilaissämpylöiden ohjeen sopivaksi Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta. Hampurilaisten ohje löytyy täältä.

Hampurilaissämpylät

(6 kpl sämpylöitä)

13 g tuorehiivaa

250 g (2 1/2 dl) täysmaitoa
 
5 g (1/2 tl) hunajaa
 
450 g (noin 7 1/4 dl) erikoisvehnäjauhoja
 
50 g normaalisuolaista voita
 
10 g (vajaa 1 rkl) merisuolaa


voiteluun kananmunaa
 
seesaminsiemeniä

Esitaikina:
Lämmitä maito 37-asteiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää hunaja sekä puolet jauhoista ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä astia kelmulla ja anna kohota 30 minuuttia.

Taikina:
Mittaa muut taikinan ainekset kulhoon ja lisää joukkoon esitaikina. Vaivaa taikinaa 20 minuuttia. Laita taikina öljyttyyn, kannelliseen muovikulhoon ja anna levätä 1 tunti.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle (silikonista alustaa ei tarvitse jauhottaa). Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele palat pyöreiksi sämpylöiksi. Voitele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Anna sämpylöiden kohota 30 minuuttia.

Paista sämpylät 230-asteisessa uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna sämpylöiden jäähtyä leivinliinan alla. Täytä haluamallasi tavalla.

Taikina kohoamisen alussa.


Sämpylät kohoamassa.


Valmiit hampurilaissämpylät.




torstai 11. lokakuuta 2012

Sydämellinen joutsenkakku


Tällaisen kakun tein tyttäreni 5-vuotissynttäreille. Sydämen muoto ja joutsen päällä maalattuna olivat toiveet ja ne koitin parhaani mukaan toteuttaa. Tykästyin niin paljon edellisen suklaa-boysenmarjakakun makuun, että tein tähän kakkuun samanlaiset täytteet ja kuorrutuksen kuin siinä.

Tein tähän kakkuun kolme tummaa suorakaiteenmuotoista sokerikakkupohjaa. Ohje löytyy täältä. Piirsin ja leikkasin etukäteen leivinpaperista sydämen. Käytin sitä mallina leikatessani kakkupohjista sydämenmuotoiset. Ohje on täysin sama kuin tässä kakussa, mutta tähän maitokaakaota kului kostukkeeksi reilu 3 dl ja sitten tein molemmat täytteet 1,5-kertaisina ja kuorrutuksen kaksinkertaisena. Kakku oli melkein uunipellin kokoinen.

Joutsenkoristeesta löytyy lisää tietoa täältä. Synttäritytöstä taas täältä :)

Kuorrutettu kakku.




Reunaosan isommat kukkaset meinasivat koko ajan valua alas. Oli liian liukas pinta niille.




♥ ONNEA INKA VIIA ONNELI ♥
 

Joutsenkoriste kakkuun


Tyttäreni toivoi synttärikakkuunsa joutsenta maalattuna. Etsin sopivia jjoutsenen kuvia netistä. Pienensin niitä sopiviksi ja piirsin leivinpaperille ruudulta parista eri kuvasta. Piirsin mukaan poikasenkin, koska tyttäreni tykkää Ruma ankanpoikanen-sadusta ja uskon sen innoittaneenkin joutsenaiheeseen.

Kaulitsin sokerimassaa ja painelin kuvan ääriviivat hellästi leivinpaperin läpi. Sitten piirsin kuvan ohuella elintarviketussilla. Joihinkin kohtiin sivelin mustaa pastaväriä. Vesi, lintujen varjostukset, nokka ja poikasen väritys on sivelty tomuväreillä. Sivelin lopuksi joutsenen ja laatan reunan kimallepulverilla.

Tällaiseen kakkuun joutsenkoriste pääsi.




Lintujen varjostuksia olisi voinut tehdä enemmänkin esim. siipeen, mutta uni painoi jo niin silmiin, etten jaksanut (koristeiden teko venyi taas yöhön).


keskiviikko 10. lokakuuta 2012

5-vuotias synttärityttö


Niin täytti meidän esikoinen jo viisi vuotta! Ensi vuonna on edessä jo esikoulu! Viime lauantaina vietimme Inkan synttäreitä läheisten ja kummien voimin. Hauska päivä oli! Laitan piakkoin tänne Inkan synttärikakun!
Kuten tuossa yläkuvassa näkyy, marsipaanityökalut ovat oivia välineitä myös muovailussa :)

Pieni tyttö, viisi vuotta sitten 52,5 cm ja 2965 g. Nyt jo 110 cm :) Tässä Inka on 11 päivää vanha.


Inka piirsi/askarteli kummienonsa synttärikorttiin Angry Bird-hahmon :)  


Kiitos blogiystävälle ♥


Posti toi erityisen kivan pienen paketin kuopuksemme ristiäisten aikoihin. Paketti tuli sydämellisen ihanalta blogiystävältä. Paketissa oli kauniita lasinalusia ristiäisiin sopivalla tekstillä sekä hassunhauska kuolalappu pienelle :) Nyt tuo kala on päässyt somistamaan paitoja, koska kuolaa on alkanut olla näköpiirissä :D

Poika 4 kk ja kalakuolalappu!



Romeo ja äitinsä sanovat KIITOS! ♥ ♥