tiistai 27. marraskuuta 2012

Mustikkamasariinit


Tässä yksi rästissä oleva postaus. Nämä olivat tosi herkkuja! Voisi vaikka kokeilla muillakin marjoilla. Ohje on Pirkka-lehdestä 3/2012.

Mustikkamasariinit

12 kpl

Pohja

100 g voita

1/2 dl sokeria

1 kananmuna

3 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos taikinaan. Nosta taikina jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi. Painele taikina huolellisesti voideltujen metallisten leivosvuokien pohjalle ja reunoille tai muffinipellille (silikonisia vuokia ei tarvitse voidella). Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte

50 g voita

1 dl sokeria

1 dl mantelijauhetta

2 kananmunaa

1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

4 dl mustikoita (pakaste)

Koristeluun

tomusokeria

Vatkaa täytteen rasva pehmeäksi. Lisää sokeri, mantelijauhe ja munat yksitellen vatkaten. Sekoita täytteeseen vehnäjauho-leivinjauheseos. Jaa vuokiin jäiset mustikat. Annostele päälle täyte. Tasoita täyte siten, että se peittää mustikat. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 15 minuuttia. Irrota masariinit vuoista haaleina. Koristele tomusokerilla.

Mustikat odottamassa täytettä päälleen.




Pikaiset kuulumiset


Onnelin pikku keittiöön kuulu ihan hyvää. Harmittaa vaan, kun postauksia olisi kauhea kasa, mutta ei meinaa löytyä aikaa postata niitä. No, pikku hiljaa :) Tuossa yläkuvassa isosisko ja pikkuveli ilomielellä. Inka tykkää hauskuuttaa "Herra Tipua".

Inka tykkää kerhoilla. Hän on ihan rakastunut erääseen kerhokaveriinsa! Kyseinen poika ei tiedä asiasta mitään :) Inkalla on tosin vaikea päättää, että meneekö isona naimisiin kerhopojan vai laulaja-Robinin kanssa. Miolla on uhmailu vähän helpottanut. Mio on alkanut tosi paljon puhmaan ja sen myötä poika ei turhaudu niin helposti. Inka ja Mio leikkivät jo paljon ihan sovussakin yhdessä. Hassuja leikkejä keksivät. Majaleikit ovat aina kivoja! Nyt on vaan Miolla hurja musta poski, koska hän kait leikki Marikkia ja hyppäsi siskon sängyltä lattialle. Nukensängyn jalas oli "tiellä" ja poski osui siihen. Turposi kauheasti ja nyt on siis kauniin musta. Aina kannattaa käyttää hyväkseen ne hetket, kun äiti imettää pikkuveljeä :D

Romeo on edelleen ihanan rauhallinen ja hyvin nukkuva. Hän oppi muutama viikko sitten kääntymään, mutta sekin on jäänyt taka-alalle. Lattialla ollessaan vain katselee ja tunnustelee lelujaan. Minua ei haittaa, että pojalla ei ole kiire liikkumaan, koska se helpottaa arkea. Pitää kehittää "liikennesäännöt" lapsille sitten kun Romeo alkaa liikkumaan. Muuten pieni jää kahden isomman jalkoihin. Vaikka kyllähän siihenkin sitten tottuu. Romeo on jo parin viikon päästä puolivuotias. Sitten koittaa sormiruokailun aloitus, jee!

Romeo-pienoinen ihmettelee sateenkaarta mummulassa.


Napattu sateenkaari.


Mio aatoksissa. Äitin piti tehdä Risto Räppääjä-naamio, kun Mio oli katsonut Risto Räppääjä ja Viileä Venla-leffan.


sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Porkkana-omenajuustokakku


Osallistuin tällä kakulla tähän Leivontafoorumin marraskuun leivontahaasteeseen. Aiheena oli nyt tehdä leipomus, jonka on aikonut tehdä. Tällä kertaa palkintosijoitukset arvotaan.

Valitsin haasteista sen leipomuksen, joka sai viimeksi minulle TODELLA veden kielelle. Kuvat ja resepti olivat niin houkuttelevat, että olisin tämän joka tapauksessa joskus tehnyt! Kyseessä on Sadonkorjuu-haasteen Porkkana-omenajuustokakku, jonka teki Katjuzqa. Oli juuri niin makoisaa kuin olin kuvitellutkin! Palakuvassa näkyy valkosuklaakoristeluakin, jota lisäsin myöhemmin. Karamellisoin omenaviipaleet kahdessa erässä ja liemi pääsi minulla jähmettymään vähän liikaa. Karamellikastike jähmettyi ensin kakun pinnalle, mutta se "suli" taas pehmeäksi jääkaapissa. Oli kiva karamellisoida ensimmäistä kertaa! Tässä linkki alkuperäiseen leipomukseen.

Porkkana-omenajuustokakku
 
Pohja

100 g voita (Valio)
 
½ dl sokeria
 
2 dl vehnäjauhoja
 
½ dl kaurahiutaleita
 
½ dl saksanpähkinöitä
 
½ tl kanelia

Tuorejuustotäyte

400 g tuorejuustoa
 
200 g porkkanoita keitettynä ja soseutettuna
 
1½ dl sokeria
 
3 kananmunaa
 
1 dl vispi- tai kuohukermaa
 
2 tl sitruunamehua
 
½ tl kanelia

Karamellisoidut omenat ja karamellikastike

2 hapanta omenaa (esim. Paula red)
 
1 dl sokeria
 
2 rkl vettä
 
25 g voita (Valio)

Kanelimuroke

25 g voita (Valio)
 
1 rkl sokeria
 
1 rkl vehnäjauhoja
 
½ dl kaurahiutaleita
 
½ tl kanelia

1. Valmista pohja. Sulata voi. Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen ja painele 22 - 24 cm irtopohjavuoan pohjalle.

2. Valmista täyte. Pehmitä tuorejuusto ja sekoita joukkoon jäähtynyt porkkanasose, sokeri, sitruunamehu, kerma, kananmunat ja kaneli. Vispilällä seoksen saa tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua 170 asteessa 55 minuuttia. Anna jäähtyä useita tunteja, vaikka yön yli jääkaapissa.

3. Valmista pinnalle karamellisoidut omenat. Mittaa paistinpannulle sokeri ja anna sokerin sulaa sekoittamatta lähes kokonaan keskilämmöllä. Sekoita sitten sen verran, että kaikki sokeri sulaa ja sokeri saa hieman väriä. Lisää vesitilkka. Sokeri kovettuu, mutta sulaa veden joukkoon. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Kuori omenat ja lohko molemmat 12 osaan. Lisää omenat pannulle ja anna kiehua karamelliseoksessa noin kolme minuuttia, käännä lohkot ja kiehuta vielä kolmisen minuuttia.

4. Nosta sitten omenat siivilään tai ritilälle ja ota omenoista valuva karamellikastike talteen. Kun omenat ovat täysin jäähtyneet, nostele ne varoen kakun pintaan. Valuta päälle kastiketta.

5. Valmista kanelimuroke. Mittaa ainekset pannulle ja paista koko ajan sekoitellen, kunnes muroke alkaa saada väriä ja rapeutta ja muuttuu murumaiseksi. Kaada lautaselle jäähtymään. Ripottele jäähtynyt muroke kakun pintaan.

6. Koristele halutessasi valkosuklaalla ja kanelilla.

Kakku ennen omenaa lisukkeineen.


Omenaviipaleita karamellisoitumassa.




Lisäsin vielä valkosuklaata koristeeksi.