torstai 31. maaliskuuta 2016

Voisilmäpullat


Leivoin voisilmäpullia elämäni toisen kerran :) Ensimmäisellä kerralla ei oikein onnistunut, koska en tiennyt oikeaa valmistustapaa ja voi tulvi uunissa pois. Eipä ne enää olleet voisilmäpullia :) Nyt onnistui ja tuli hyvä mieli! Ohje on Olgan pullakirjasta. Valitsin taikinaksi Olgan arkipullataikinan. Veteenkin tehty taikina oli oikein maukas ja pehmoinen!

Vinkki! Taikinan voi hyvin tehdä myös kuivahiivalla. Minä käytän kuivahiivaa useimmiten, koska sitä on aina kaapissa :) Kuivahiivaa tulee tähän nestemäärään 2 pss (á 11 g). Sekoita kulhossa kuivahiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja kaada kulhoon. Sekoita ja lisää jauhoja vähitellen. Valmista lopputaikina samoin kuin alla.

Vinkki! Jos käytät hunajaa, lisää taikinaan 1 dl enemmän jauhoja.

Voisilmäpullat

24 kpl

Olgan arkipullataikina

5 dl vettä

50 g tuorehiivaa

2 dl intiaanisokeria tai 2 dl hunajaa

1 tl ruususuolaa

1 rkl kardemummaa

150 g pehmeää voita tai 1 dl ruokaöljyä

14 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

Täyte

1/2 dl sokeria

1/2 dl spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)

1/2 tl aitoa vaniljasokeria

100 g kylmää voita

Voiteluun

kananmunaa

Valmista taikina. Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen vesi, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi tai ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa kanen tai liinan alla.

Leivo taikinasta pyöreitä pikkupullia. Laita ne kohoamaan 20 minuutiksi leivinpaperoiduille uunipelleille liinan alle. 

Sekoita keskenään täytteen sokeri, vaniljasokeri ja jauhot. Paina sormella kohonneiden pullien keskelle syvennykset. Voitele pullat kananmunalla. Ota voi vasta nyt jääkaapista. Paina pullien koloihin sokeripalan kokoinen nokare voita ja laita päälle teelusikallinen sokeri-jauhoseosta.

Paista pullia 200-asteisessa uunissa keskitasolla (tai kiertoilmalla 175 °C:ssa) noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Kolot valmiina voinokareille.


Kolojen täyttämistä voinokareilla ja sokeri-jauhoseoksella.


Valmiita herkkupullia ♥




keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Porkkanaiset teeleivät pikkuväelle


Olen tehnyt teeleipiä tällä ohjeella jo monen monta kertaa.Lapset ovat usein mukana leipomassa näitä. Tein näitä ensimmäistä kertaa pienelle lapselle sovelletulla ohjeella, kun Mio oli noin 10 kk ikäinen. Nyt tein ensimmäisen satsin Camillalle. Hän on nyt 8 kk. Hampaita on vasta kaksi, mutta niillä sekä vahvoilla ikenillä näitä saa helposti syötyä. Ja nämä ovat muutenkin pehmoisia. Kasviksia ja yrttejä voi vaihdella tai niitä ei tarvitse laittaa ollenkaan. Nyt laitoin porkkanaa ja persiljaa. Myös kuivattuja yrttejä voi laittaa, esim. 1 tl basilikaa.
 
Perusohje teeleipiin löytyy täältä. Näistä on jätetty pois ruususuola ja intiaanisokeri.
 
Porkkanaiset teeleivät
 
2 dl kaurahiutaleita/kauraleseitä
 
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
 
1 1/2 tl leivinjauhetta (joskus laitan vain 1 tl)
 
1/2 dl öljyä

2 dl vettä/korviketta
 
noin 1 dl porkkanaraastetta
 
 noin 1 rkl tuoretta persiljaa 
 
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää öljy ja maito ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina noin 9:n pienehköön kasaan leivinpaperoidulle uunipellille. Tasoita niitä vähän litteämmiksi. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 10-15 minuuttia.
 


 Pehmoista teeleipää.


 Camilla maistamassa ensimmäistä kertaa ikiomaa teeleipää :) Hyvin maistui ja jäljelle jäi vain pieni kasa muruja.


 Tässä vuonna 2011 tekemiäni teeleipiä, joita on maistamassa Mio 11 kk :)


sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Nekkumaiset kauraneliöt


Näistä tulee mieleen ne lukuisat kerran, kun teimme tätä superherkkua lapsena :) Näiden maku on juurtunut mieleen ja tuo veden kielelle jo pelkästä ajatuksesta! Yksi hauska muistokin näihin liittyy. Kerran pikkusiskoni leipoi näitä ja ne unohtuivat uuniin vähän liian pitkäksi aikaa. Väri oli lähes musta ja käry oli melkoinen. Sisko otti pellin uunista ja heitti vettä kauranekkujen päälle. Ajatteli kai, että vesi pelastaisi herkut ♥

Ohje on Vaasan Myllyn Tule mukaan, leivomme Anni -Helenan kanssa -kirjasesta. Korvasin sokerin ja siirapin intiaanisokerilla ja maku oli näin vähintäänkin yhtä hyvä :) Jos kuitenkin haluaa tehdä alkuperäisen ohjeen mukaan, tulee sokeria 1 1/2 dl ja siirappia 1/2 dl.

Nekkumaiset kauraneliöt

125 g voita

2 1/2 dl intiaanisokeria

6 dl kaurahiutaleita

2 rkl puolikarkeita spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)

1 tl ruokasoodaa

1 tl aitoa vaniljasokeria

Sulata voi. Sekoita kulhossa voisula ja intiaanisokeri. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, jauhot, ruokasooda ja vaniljasokeri. Seos on tässä vaiheessa irtonaista, mutta se leviää ja karamellisoituu uunissa.

Levitä seos leivinpaperoudulle uunipellille tasaiseksi "levyksi". Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 12-15 minuuttia. Leikkaa levy heti uunista oton jälkeen, koska levy jähmettyy pian.



lauantai 26. maaliskuuta 2016

Rumpukakku


Tein tämän poikani toiveesta hänen 6-vuotissynttäreillensä. Mio on pienestä saakka tykännyt rummuttaa. Noin kahden vuoden ajan hän on rakentanut melkein joka päivä jonkinlaisen rumpusetin. Hän sai 4-vuotislahjaksi oikeat rumpukapulat, mutta oikeat rummut saavat vielä odottaa. Mio haaveilee niistä kovasti. Hän noukki kerran tyhjän maahan heitetyn juomatölkin ja sanoi, että haluaa viedä sen joku päivä kauppaan, koska siitä saa rahaa ja hän haluaa säästää rahan rumpuja varten ♥

Mio toivoi siis tällaista rumpukakkua. Täytteiksi Mio halusi suklaata ja kinuskia ja kuorrutteeksi kinuskia :) Laitoin täytteisiin raikastukseksi vadelmia, jotta ei ihan liian tuhti olisi. Mio halusi nimensä kakun päälle. Rumpukapulat päätin tehdä Omar-karkeista, koska ne kovettuvat nopsaan ja ovat herkulliset syödä. Oli aika hassua, kun olin juuri saanut kapulat valmiiksi ja ne oli keittiön sivupöydällä, niin meinasin nappaista kapulat kouraan ja viedä sinne missä säilytämme rumpukapuloita. Nuo kun ovat niin samanväriset kuin ne oikeat :)

Käytin suklaanimeen samaa mallia, jonka tein tähän kitarakakkuun. Sen tein Miolle 2-vuotissynttäreille :) Kakusta olisi voinut tehdä vaikka kuinka yksityiskohtaisen, mutta nyt tein aika pelkistetyn rummun.

Huom! Kinuski kannattaa keittää jo kakun täyttöä edeltävänä päivänä, tai heti täyttöpäivän aamuna, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä.

Rumpukakku

Pohja

7 kananmunaa

175 g (4 dl) intiaanisokeria

210 g (vajaa 3 1/2 dl) puolikarkeita spelttijauhoja
  
Kostutus

1 3/4 dl maitoa
 
1/2 rkl intiaanisokeria

Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään.

Suklaatäyte

1/2 dl vadelmahilloa


130 g tummaa suklaata
 
3 dl vispikermaa
 
2 rkl kaakaotomusokeria
 
2 tl vaniljasokeria
 
100 g vaniljatuorejuustoa


100 g kotimaisia pakastevadelmia

Kinuskitäyte
1/2 dl vadelmahilloa
 
2 1/2 dl kuohukermaa
  
2 1/2 dl intiaanisokeria


1 1/2 dl vispikermaa
 
100 g vaniljatuorejuustoa
 
2 liivatelehteä
 
1 rkl vettä


100 g kotimaisia pakastevadelmia

Kinuskikuorrutus

(voi tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä)

2 dl kuohukermaa
 
2 dl intiaanisokeria
 
1-2 tl voita

Tummasuklaakreemi

90 g tummaa suklaata
 
110 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
 
 1/2 rkl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä
 
1/2 tl vaniljauutetta 

125 g kaakaotomusokeria

Marsipaaniosat

250 g luonnonvaaleaa marsipaania
mustaa pastaväriä
sokerikuorrutetta

Suklaakirjaimet 

muutama pala tummaa suklaata

muutama pala valkosuklaata

Rumpukapulat

noin 6 kpl Omar-karamellia

Tee kakkupohja. Siivilöi intiaanisokeria kulhoon tarvittava määrä. Lisää munat joukkoon ja vatkaa seos paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdotukseen saattaa mennä vähän enemmän aikaa kuin tavallista sokeria + munia vaahdotettaessa. Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina siihen. Vältä vuoan heiluttamista.

Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 35 minuuttia. Vältä uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen osaan. Kakkupohjan saa leikattua helposti, jos annat pohjan jäähtyä jääkaapissa.

Aseta joko irtopohjavuoan reunaosa tai säädettävä reunavuoka tarjoilualustalle. Nosta kakkupohjan pohjaosa vuokaan. Kostuta se intiaanisokerimaidolla. Levitä päälle vadelmahillo.

Tee suklaatäyte. Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta se kaakaotomusokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto ja sulatettu suklaa. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Upota täytteeseen jäiset vadelmat. Nosta täytteen päälle keskimmäinen pohjalevy, kostuta se ja levitä päälle vadelmahillo. Laita vuoka jääkaappiin kinuskitäytteen teon ajaksi.

Tee kinuskitäyte. Kinuskikastike kannattaa keittää jo täyttämistä edeltävänä päivänä, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä jääkaapissa. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja intiaanisokeri. Lämmitä seosta keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes se alkaa pulpahdella. Keitä seosta vielä kahden minuutin ajan ja ota se pois liedeltä. Anna kinuskin jäähtyä ja laita se sitten peitettynä jääkaappiin. Kinuskin pitää olla jääkaappikylmää, jotta se vaahtoutuu kunnolla.

Laita kinuskitäytteen liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kylmä kinuski ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se kinuskivaahdon joukkoon. Kiehauta vesitilkka. Purista liivatteet ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Upota täytteeseen jäiset vadelmat. Nosta täytteen päälle päällimmäinen pohjalevy ja kostuta se. Peitä kakku foliolla tai tuorekelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa noin neljä tuntia tai seuraavaan päivään.

Ota kakku jääkaapista ja irrota reunaosa. Tasoita tarvittaessa (paletti)veitsellä kakun sivut. Laita kakku jääkaappiin kinuskikuorrutteen teon ajaksi.

Valmista kinuskikuorrutus. Mittaa kerma ja fariinisokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta kunnes se kiehuu. Alenna sitten lieden lämpötila keskiteholle tai sen verran, että seos kiehuu ja kuplii hiljalleen. Keitä kinuskia noin 15-20 minuuttia samalla sekoitellen. Paras tapa on varmistaa aina onko kinuski valmista. Varmistamisen voi tehdä kahdella tavalla. Niistä tarkemmin täällä.
Jos kinuski ei testien mukaan ole vielä valmista, pitää kinuskia keittää vielä hetki. Testejä voi tehdä useastikin kinuskin valmistuksen aikana. On varmistettava, että kinuskia ei keitä liian kauan. Silloin kinuski jähmettyy kakun päälle liikaa (jopa kivikovaksi) ja leikkaaminen voi olla hankalaa.

Kun kinuski on valmista, niin lisää voi ja sekoita hyvin, jotta voi sekoittuu kinuskiin tasaisesti. Anna kinuskin vetäytyä noin minuutin ajan ja kaada se sitten kakkupohjan päälle. Levitä kinuski palettiveitsen tai tavallisen veitsen avulla. Laita kakku jääkaappiin kreemin teon ajaksi.

Tee tummasuklaakreemi. Siivilöi kaakaotomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa voi, maito, vaniljauute sekä kaakaotomusokeri tasaiseksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista. Mitä enemmän vatkaat, sitä paksumpaa ja kiinteämpää kreemistä tulee.

Ota kakku jääkaapista. Levitä suklaakreemiä tasainen ja ohuehko kerros kakun reunaosaan.

Värjää marsipaani mustalla pastavärillä harmaaksi. Ota massasta pieni pala ja tee siitä kuusi kakunkorkuista, ohuehkoa pötköä. Aseta pötköt tasaisin välimatkoin pystyyn kakun reunaosaan.

Jaa loppu massa kahteen osaan. Muotoile massat, yksi kerrallaan, pötkylöiksi ja kauli pötkylät pitkittäissuunnassa pitkiksi ja kapeiksi, noin 2 mm paksuiksi suikaleiksi. Kakun ympärysmitta kannattaa tarkistaa tätä ennen, jotta osaat kaulia sopivan pituisen suikaleen. Leikkaa suikaleista joko veitsellä tai nauhaleikkurilla tasaiset nauhat. Painele toinen nauha kakun alareunaan ja toinen kakun yläreunaan. Nauhat kulkevat pystypötkylöiden päältä. Pystypötkylöiden päihin voi sipaista sokerikuorrutetta, jotta nauhat tarttuvat niihin paremmin. Laita kakku jääkaappiin tarjoiluun saakka.

Tee nimi suklaasta. Kirjoita nimi leivinpaperille/pergamiinille. Sulata suklaa mikrossa puoliteholla välillä sekoitellen tai vesihauteessa. Lusikoi suklaasula pieneen pussiin (käytin minikokoisia Minigrip-pusseja). Leikkaa pieni pala kulmasta ja pursota suklaata nimimallin päälle. Tee ainakin kaksi kerrosta antaen suklaan jähmettyä väleissä. Sulata valkosuklaa ja pursota siitä vielä yksi kerros nimikirjainten päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa, irrota koriste leivinpaperista ja aseta kakun päälle.

Tee rumpukapulat. Kuori noin kuusi Omar-karamellia kääreistään ja aseta ne lautaselle. Anna niiden olla mikrossa noin 15 sekuntia, käännä palat ympäri ja laita mikroon vielä 15 sekunnin ajaksi. Palojen tulisi olla muotoiltavan pehmeitä, mutta ei liian veteliä. Varo mikrosta tulleita paloja, koska ne ovat aluksi hyvin kuumia. Pyörittele paloista kaksi rumpukapulan muotoista puikkoa. Anna kovettua alustalla. Aseta kapulat kakun päälle ennen tarjoilua.





 Suklaanimi.


 Rumpukapulat Omar-karkeista.

 

 Mio ja rakentamansa rummut, yhdet niistä kymmenistä :)


Nuo tuolien selkämyksillä olevat tyynyt ovat rumpusetin lautaset :)


 Mio oli nähnyt Twisted Sistersin musiikkivideon :D


Sankari avaamassa lahjojaan.


Mio sai lahjaksi mm. legoja ja jääkiekkohanskat.


♥ Onnea rakas rumpalipoikamme! ♥
  

perjantai 25. maaliskuuta 2016

Nougatkuppikakut


Leivoin tällaisia kuppikakkuja tyttäreni 8 v. kaverisynttäreille viime lokakuussa. En ole ikinä leiponut kakkua kaverisynttäreille. Sukulaissynttäreillä on sitten kakkukin aina tarjolla :) Kuppikakkujen ohje on Vaaleanpunainen Nonparelli -blogistin Kakut -kirjasesta. Vaihdoin vaan sokerin intiaanisokeriin ja vehnäjauot spelttiin. Kuorrutteen ohjeen sovelsin näistä Pullahiiren muffinsseista. Siinä vaihdoin Pätkissuklaan Dubbel Nougatiin.

Jos intiaanisokerin sijaan haluaa käyttää tavallista kidesokeria, tulee sitä laittaa vain 1 1/2 dl!

 Nougatkuppikakut

100 g voita

 2 dl intiaanisokeria

2 kananmunaa

3 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

100 g vaniljarahkaa

1/2 dl maitoa

3 kpl (150 g) Dubbel Nougat -patukkaa

Kuorrute

180 g Dubbel Nougat -patukkaa

200 g maitosuklaata

4 dl kermaa (laitoin vispikermaa)

5 rkl tummaa kaakaojauhetta

Koristeeksi

sokerimassakukkasia

nonparelleja, sokerihelmiä tms.

 Vaahdota pehmeä voi ja intiaanisokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Siivilöi jauhoseos vuorotellen maidon ja vaniljarahkan kanssa taikinaan.

Paloittele Nougat-patukat pienehköiksi paloiksi. Aseta paperiset muffinssivuoat muffinssipellin syvennyksiin. Jaa taikina vuorotellen Nougat-palojen kanssa muffinssivuokiin (nougatpaloja tuli kahteen kerrokseen ja taikinaa kolmeen). Minä laitoin taikinan pursotinpussiin, josta taikina oli helppo annostella vuokiin. 

Paista muffinssit 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia koosta riippuen. Anna jäähtyä.

Tee kuorrutus. Mittaa paloitellut Nougat-patukat, paloiteltu maitosuklaa, kerma sekä kaakaojauhe pinoitettuun kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä niin, että suklaat sulaa. Älä keitä! Kaada kuorrute kulhoon ja jäähdytä kylmäksi (anna jäähtyä ensin haaleaksi ja laita sitten jääkaappiin jäähtymään kunnolla). Vatkaa kylmä seos vaahdoksi, lusikoi se pursotinpussiin (minulla oli tähtitylla 1M) ja pursota muffinssien päälle.

Koristele muffinssit haluamallasi tavalla. Minulla oli ylijääneitä sokerimassakukkasia, niin laitoin niitä näihin. Erilaisilla nonparelleilla tai sokerikuulilla saa myös kivan koristelun.

Taikinan ja Nougat-palojen annostelua kerroksittain vuokiin.


Uunista tulleet nougatmuffinssit.





♥ ♥ ♥

Tein myöhemmin lisää nougatkuppikakkuja, mutta koristelin ne tällaisilla pehmeillä toffeerakeilla, joita tilasin Prima-mausteilta.


Nougatkuppikakkuja toffeerakeilla.


torstai 24. maaliskuuta 2016

Hyydytetty kreikkalainen voileipäkakku


Tein tämän hyydytetyn voileipäkakun tyttären 8-vuotissynttäreille viime lokakuussa. En ollut aiemmin tehnyt voileipäkakkua hyydytettynä ja se kiehtoi. Hyydytettyyn kakkuun sopii runsas koristelu, koska itse täyte on aika sileää. Löysin tämän ohjeen Pullahiireltä täältä.

Hyydytetty kreikkalainen voileipäkakku

5 kpl Real-leipäsiivuja

400 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g kreikkalaista tuorejuustoa

200 g ranskankermaa

200 g fetajuustoa/salaattijuustoa (laitoin öljymarinoitua fetajuustoa)

noin 50 g aurinkokuivattua tomaattia

100 g kurkkua

3 liivatelehteä

1/2 dl vettä/kasvislientä

pippuria

(ruususuolaa)

Koristeluun

jääsalaattia

tomaattia

kurkkua

fetajuustoa/salaattijuustoa

 viinirypäleitä

Murusta leivät monitoimikoneessa pieneksi muruksi. Lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa (laitoin noin 3 rkl). Sekoita massa sekaisin. Voitele säädettävän, noin 22 cm halkaisijaltaan olevan reunavuoan reunat öljyllä (voit käyttää myös irtopohjavuoan reunaosaa). Laita reunus suoraan tarjoilualustalle ja painele leipämuru vuoan pohjalle.

Valmista täyte. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa monitoimikoneeseen fetajuustot, aurinkokuivattu tomaatti ja paloiteltu kurkku. Pyöräytä massa kunnolla sekaisin. Mittaa toiseen kulhoon tuorejuustot ja notkista ne vatkaamalla hetken aikaa. Kuumenna neste kiehuvaksi, purista liivatteet ja liuota ne nesteeseen. Sekoita liivateneste tuorejuuston sekaan samalla sekoittaen. Lisää joukkoon ranskankerma sekä monitoimikoneessa pilkotut ainekset. Sekoita massa hyvin sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa pippuria ja suolaa. Kaada täyte vuokaan leipämurujen päälle. Nosta kakku jääkaappiin hyvin peitettynä ja anna hyytyä ainakin neljän tunnin ajan.

Irrota reunus kakun ympäriltä. Pese kakun koristeiksi tulevat ainekset hyvin. Revi salaatista suikaleita ja levitä ne kauniisti kakun päälle. Leikkaa tomaateista ja kurkusta sopivia paloja salaatin päälle. Lisää vielä viinirypäleitä tuomaan väriä kakkuun.

Kakku ennen koristelua.



Valmis kakku.






maanantai 21. maaliskuuta 2016

Inkan linssikeitto


Tämä ohje on Emäntänä Olga -kirjasta. Olen monesti tehnyt linssikeittoa, mutta nyt on ollut pidempi tauko. Tämä ohje oli hauska, koska esikoiseni nimi on Inka :) Olga on nimennyt keiton hänen Inka-ystävänsä mukaan, jolta sai tämän ohjeen.

Linssikeittoa voi hyvin muokata mielen mukaan. Sekaan voi laittaa vaikkapa kermaa, kookosmaitoa, kasviksia ja juureksia. Minä olen aiempiin linssikeittoihin laittanut usein lisäksi perunaa ja kookosmaitoa. Nyt olisi pitänyt laittaa vähän enemmän vettä, koska tästä tuli ennemmin muhennosta kuin keittoa :)

Linssikeitto

(4 hengelle)

noin 4 dl vettä

1 iso sipuli

1 valkosipulinkynsi

3 porkkanaa

1 1/2 dl punaisia linssejä

400 g tomaattimurskaa (laitoin paseerattua tomaattia)

1 kasvisliemikuutio

1 mausetmitta  maustepippuria

1 tl yrttipaprikasekoitusta

tuoretta basilikaa

Laita kattilaan kylmään veteen pilkottu sipuli ja valkosipuli sekä kuoritut ja viipaloidut porkkanat. Kuumenna vesi. Kun vesi kiehuu, lisää huuhdotut linssit ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää tomaattimurska (tai paseerattu tomaatti) ja mausteet. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 25 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää lopuksi hienonnettu basilika.



 Inka sai syödä nimikkokeittoaan kummilusikallaan, jonka on saanut kummienoltaan Norjasta :)


sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Palmusunnuntaiterveiset ♥


 Pojat olivat kasvattaneet kerhossa pääsiäisruohoa hauskoissa purkeissa :) 


Onneli toivottaa iloista ja auringonsäteistä palmusunnuntaita sekä pääsiäisen aikaa! Aurinko paistaa ja tuo säteillään voimaa sisimpään. Mies kävi eilen vielä hiihtämässä Inkan kanssa, mutta ladut alkavat jo olla kevätkunnossa. Olen laitellut jo aika paljon postauksia tänne vanhasta blogista, mutta vielä puuttuisi sellaiset 550 :D On niitä enemmänkin, mutta ihan kaikkia en siirrä tänne.

Inkan uusi lemmikki on tämä pupu, jolle Inka antoi nimeksi Nökö. Nökä on ollut melkein kaikessa mukana. Pojat olivat pe-la mummulassa yökylässä ja mummu oli tehnyt heille ja Inkalle supersankariviitat. Inka teki pupustakin urhean supersankarin :)

 Supersankaripupu!


Supersankaripojat ♥


Camilla on päässyt Inka-supersankarin hoivaan ♥