sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Vegaaninen täytekakku kolmella eri täytteellä

Tein toukokuussa työkaverilleni kome vegaanista täytekakkua, kolmella eri täytteellä. Opin tosi paljon vegaanisesta leivonnasta, joten se oli oikein kiva projekti! Löysin täältä Urbaani vegenda-blogista niin hyvän kakkupohjan ohjeen, että aion käyttää sitä tavallisessakin leivonnassa jatkossa. Kakkupohja oli maistuva ja helposti käsiteltävä.

Nykyään löytyy laaja valikoima vegaanisia kerma- ja tuorejuustokorvikkeita. Agar agar-jauhetta kokeilin ensimmäistä kertaa ja siksi halusin tehdä testikakun, jotta sain juuri sopivan jämäkän täytteen. Kakkuun tuli massapinta ja sen takia täyte ei saanut olla liian löysää, jotta se ei pursuisi kakun välistä mm. sitä leikattaessa.

Kamomillan konditoria-blogista täältä löytyi todella kattavasti tietoa eri vegaanisten valmisteiden toimivuudesta ja koostumuksista. 

Laitan tähän ohjeen yhteen noista kolmesta täytekakusta. Alla lyhyesti kaikkien kakkujen täytteet ja kreemit. Kaikissa kolmessa oli sama vegaaninen kakkupohja, jonka ohje löytyy täältä. Mansikkatäytteestä enemmän täällä.

Kakku 1: Molemmissa väleissä vadelmatäyte, joihin upotettuna jäisiä vadelmia. Voi tehdä samalla ohjeella kuin mansikkatäyte. Sokerimassan alla vaniljakreemi. Sen ohje löytyy täältä. Korvasin nyt voin vegaanisella Sunnuntai-margariinilla ja maidon soijamaidolla.

Kakku 2: Molemmissa väleissä mansikkatäyte, joihin toiseen upotin pensasmustikoita ja toiseen pakastemansikan paloja. Kreeminä appelsiinikreemi. Sen ohje löytyy täältä

Kakku 3: Molemmissa väleissä persikka-mangotäytettä, joihin upotettuna säilykepersikan -ja mangon paloja. Voi tehdä samalla ohjeella kuin mansikkatäyte. Kreeminä vaniljakreemi.

Huom! Mansikkatäytteet kannattaa valmistaa jo päivää ennen kakun täyttämistä tai antaa täytteelle muutama tunti aikaa jähmettyä jääkaapissa. Itse siis koin helpoimmaksi tavaksi tehdä molempiin kerrosväleihin täytteet erikseen. Täytteitä oli helpompi työstää, kun massaa ei ollut paljoa kerralla.

Vegaaninen mansikkakakku

Pohja

26 halkaisijaltaan olevaan vuokaan

4 3/4 dl soijamaitoa

4 1/2 rkl omenaviinietikkaa

1,6 dl vegaanista margariinia (käytin Sunnuntai-merkkiä)

1,6 dl kookosöljyä

1 rkl vanilja-aromia

1 1/2 tl ruususuolaa

6,1 dl sokeria

 10 1/2 dl vaaleita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

1 rkl ruokasoodaa

Vuoraa kahden halkaisijaltaan 26 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Jos sinulla on vain yksi vuoka, valmistele se ja paista samassa vuoassa molemmat erät vuorotellen.

Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka keskenään kulhossa ja anna seoksen paksuuntua sillä aikaa kun mittaat muut ainekset.

Sulata margariini ja kookosöljy. Lisää niiden sekaan vanilja-aromi, suola ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Kaada niiden sekaan piimämäiseksi muuttunut soijamaito ja sekoita hyvin (käytin käsivispilää).

Sekoita ruokasooda jauhoihin ja lisää seos märkien aineiden joukkoon (siivilöin jauhot taikinaan). Sekoita taikina tasaiseksi. Jos haluat olla tarkka, punnitse taikina ja jaa tulos kahdella. Näin saat molempiin vuokiin juuri saman määrän taikinaa. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 40-45 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen. Voit testata kakun kypsyyden työntämällä coctailtikun keskelle. Jos tikkuun ei tartu yhtään taikinaa, on kakkupohja valmis.

Irrota pohjat vuoasta ja anna jäähtyä kunnolla. Ne voi laittaa pussiin ja jääkaappiin tunniksi tai vaikka yön yli, jolloin ne on helppo leikata kahtia.

Vuolin levyistä molemmilta puolilta ohuen, hieman nekkumaisen kerroksen pintaa pois. Sitten leikkasin pohjat kahteen osaan.

Kostutus

1 1/2 dl ananasmehua

Aseta yksi pohjalevyistä tarjoiluvadille ja laita ympärille reunakalvoa ja reunavuoka/irtopohjavuoan reunaosa. Kostuta pohja ananasmehulla.

Mansikkatäyte 

1 dl mansikkahilloa

♥ 

Tee kaksi kertaa tämä täyte:

1 prk (250 ml) Alpro vispautuva soijavalmiste

400 g mansikoita (tuoreena tai pakasteena)

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tl Agar agar -hyytelöimisjauhetta

1/2 prk eli 75 g Oatly kauralevitettä (korvaa tuorejuuston)

2 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)

200 g pakastemansikoita vähän pilkottuna

Itse käytin pakastemansikoita eli ensin sulatin ne ja soseutin mehuineen. Käytä joko kahta kattilaa ja Mittaa kattilaan vispautuva soijavalmiste, mansikat, sokeri, vaniljasokeri ja Agar agar. Sekoita käsivispilällä ainekset sekaisin. Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä. Keitä seosta 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. 

Seos on melko jähmeää jääkaapista otetaessa, mutta älä säikähdä. Se vatkautuu kyllä pehmeäksi. Painele isolla lusikalla seos notkeammaksi. Vatkaa sähkövatkaimella seos kuohkeammaksi. Lisää tomusokeri ja kauralevite ja vatkaa seosta vielä hetki, kunnes se on kuohkeaa. 

Levitä 1/2 dl mansikkahillo pohjalevyn pinnalle. Lusikoi mansikkatäyte sen päälle ja tasoita pinta. Pilko 100 g pakastemansikoita ja upota täytteeseen koko alueelle. Aseta vuokaan keskimmäinen pohjalevy ja kostuta se. Levitä sen päälle 1/2 dl mansikkahilloa. Pehmitä ja vatkaa toinen annos mansikkatäytettä ja levitä pohjalevyn päälle. Upota siihen 100 g jäisiä mansikkapaloja. Aseta päälle päällimmäinen pohjalevy ja kostuta se. Laita päälle kelmua tai foliota ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa muutama tunti.

Vaniljakreemi

110 g vegaanista margariinia, huoneenlämpöisenä

60 ml soijamaitoa, huoneenlämpöisenä

1 tl vanilja-aromia

500 g siivilöityä tomusokeria

Vatkaa voi, soijamaito, vanilja-aromi ja puolet tomusokerista tasaiseksi muutaman minuutin ajan. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes seos on tasaisen kermaista. Voi olla että ihan kaikkea tomusokeria ei tarvitse käyttää, jos kreemin koostumus tuntuu sopivalta.
 
Levitä kreemi tasaisesti kakun reunoille ja pinnalle. Kreemiä jää vähän yli. Pinnan voi tasoittaa palettiveitsellä tai lastalla.
 
Massakuorrutus
 
500 g valkoista Belbake sokerimassaa

250 g vaaleanpunaista Belbake sokerimassaa

tomusokeria

Ensin sokerimassat marmoroidaan. Tähän löytyy Kinuskikissalta hyvä kuvallinen ohjeistus täältä. Muotoile kahdesta valkoisesta sokerimassapalasta ja yhdestä vaaleanpunaisesta massapalasta pitkulainen pötkö. Kieritä pötköt yhteen kierteelle ja käännä pötkö kaksinkerroin. Kieritä pötköä taas kierteelle ja taita yhteen. Tee näin kunnes värit ovat sekoittuneet sopivasti. Muotoile massasta pallo. Mittaa kakun halkaisija alareunasta vastakkaiseen alareunaan ja lisää mittaan noin 4 cm. Saatu mitta tulee saada kaulituksi marsipaanilevystä. Eli niin, että levy ulottuu noin 2 cm kakun alareunan yli.

Sirottele ohut kerros tomusokeria silikoniselle alustalle. Kauli sokerimassapallo noin 2,5 mm paksuiseksi, pyöreäksi levyksi. Nosta levy kakun päälle. Tasoita pinta ja reunat kämmenen ulkosyrjällä. Leikkaa ylimääräinen reunaosa pois. Nosta kakku jääkaappiin ainakin tunniksi ennen koristelua.

Koristelu

valkoista ja vihreää sokerimassaa

tummaa kaakaojauhetta

vaaleanpunaista, violettia ja keltaista tomuväriä
 
kimallejauhetta

valkoisia nonparelleja
 
sokerikuorrutetta
 
Värjää puoli paketillista valkoista sokerimassaa kaakaojauheella. Värjää osa vähän tummemmalla ja kääri massa muovikelmuun odottamaan. Kauli vaaleamman ruskea massa ohueksi levyksi ja paina tassumuotilla paloja. Kauli tummempi massa ja leikkaa palat anturoiden kohdille. Kiinnitä ne sipaisulla vettä. Tassunpalat voi kiinnittää kakun pintaan joko sipaisulla vettä tai sokerikuorrutteella.
 
Ota pala vihreää sokerimassaa ja pyöritä siitä ohutta nauhaa. Kiinnitä veden avulla eri kokoisia nauhoja köynnöksiksi kakun pintaan.
 
Kauli valkoista sokerimassaa ja paina muotilla kukkia ja perhosia. Laita ne kaareviin muotteihin kuivumaan, jolloin niihin saa elävyyttä. Värjää perhoset ja kukat  haluamillasi väreillä ja sipaise niihin kimallejauhetta. Kukkien keskustoihin voi kiinnittää sokerikuorrutteella nonparelleja. Kiinnitä perhoset ja kukat kakun pintaan sokerikuorrutteella. Tein vielä pieniä sydämiä koristeeksi.
 
Täytetty kakku.

Jokaisesta marmoroidusta massapinnasta tulee vähän erilainen. Tässä keskimmäisen kakun pinta.


Tässä ensimmäinen kakku, jossa oli vadelmatäytettä.



Synttärisankari rakastaa koiriaan ja siksi halusin laittaa tassujen väleihin pieniä sydämiä. Se kuvasti sitä kuinka koirat ovat tassutelleet itsensä sankarin sydämeen.

Testikakun pala. Tässä oli vadelmatäytettä.

1 kommentti:

  1. Aivan paras mahdollinen synttärikakku minulle. Kaikki kehuivat makua, koostumusta ja kauneutta😋♥️. Kiitos

    VastaaPoista