perjantai 4. huhtikuuta 2014

Musta Angry Birds -täytekakku


Tein tämän kakun poikani 4-vuotissynttäreille. Mio toivoi jo pitkän aikaa sitten, että haluaa synttäreilleen mustan Angry Birds -kakun. Käytin kuorrutteessa lakritsitoffeeta ja se sopi kivasti kakkuun. Jos tekisin kakkuun jonkin muutoksen, tekisin ylimääräiseksi täytteeksi valkosuklaa-mustikkatäytteen. Suklaatäyte oli nyt aika hallitsevassa osassa, vaikka eipä se kovin haitannutkaan :) Jos haluaisi päästä vähemmällä vaivalla, voisi toista täytettä tehdä sen verran enemmän, että siitä riittäisi ylimääräiseen täytteeseen. Silloin ei tarvitsisi tehdä erikseen ylimääräistä täytettä. Minä tein sen nyt erikseen, koska en ollut varma, kuinka paljon täytettä tarvitsen siihen.

Täältä löytyy tarkempaa tietoa lakritsitoffeekuorrutteesta. Sillä ohjeella kuorrute riittää halkaisijaltaan 24-26 cm olevaan kakkuun. Tässä kuorrutetta on vähän isompi määrä, koska kakku oli sen verran korkea.

Musta Angy Birds -täytekakku
 
Pohja

2 × unelmakääretorttupohja intiaanisokerista, ohje löytyy täältä.

Valmista pohjat ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Leikkaa pohjista kaksi pyöreätä palaa käyttäen muottina 26 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa. Kokoa kaksi levyä kääretorttulevyjen jämäpaloista.

Kostutus

2 dl soijamaitoa

1 rkl intiaanisokeria

Sekoita soijamaito ja intiaanisokeri keskenään.

Suklaatäyte

1 dl vadelmamarmeladia

 
3 dl vispikermaa

150 g maustamatonta tuorejuustoa

1/2 dl kaakaotomusokeria

200 g tummaa suklaata

Aseta 26 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperipala. Reunaosaan kannattaa laittaa reunakalvoa/ohutta muovisuikaletta tai leivinpaperia. Laita pohjan päälle yksi pyöreistä kääretorttulevyistä. Kostuta se soijamaito-intiaanisokerilla pullasutia apuna käyttäen. Levitä pohjan päälle vadelmamarmeladi.

Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto (ei mielellään ihan jääkaappikylmänä, jotta suklaa ei kovetu sekoitettaessa) ja kaakaotomusokeri. Sekoita lopuksi joukkoon suklaasula. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Aseta päälle paloista koottu kääretorttulevy ja kostuta se.

Valkosuklaa-mustikkatäyte

1 dl mustikkamarmeladia


 3 dl vispikermaa

150 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g valkosuklaata

1 dl jäisiä mustikoita

Levitä mustikkamarmeladi kääretorttulevyn päälle. Sulata valkosuklaa joko vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto (ei mielellään ihan jääkaappikylmänä, jotta suklaa ei kovetu sekoitettaessa). Sekoita lopuksi joukkoon valkosuklaasula. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Aseta päälle kolmas kääretorttulevy ja kostuta se.

Lisätäyte (suklaatäyte)

1 dl vadelmamarmeladia


2 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl kaakaotomusokeria

100 g tummaa suklaata

Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto (ei mielellään ihan jääkaappikylmänä, jotta suklaa ei kovetu sekoitettaessa) ja kaakaotomusokeri. Sekoita lopuksi joukkoon suklaasula. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Aseta päälle paloista koottu kääretorttulevy ja kostuta se. Anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Kuorrutus

800 g lakritsitoffeeta

3/4 dl kuohukermaa


2 dl vispikermaa

2 tl tomusokeria

1 rkl kaakaojauhetta

Mittaa lakutoffeet ja kerma paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta keskilämmöllä. Sitä mukaa kun toffeet pehmenevät, voi niitä pilkkoa puulastalla. Sekoita, kunnes lakutoffeet ovat kokonaan sulaneet ja seos on tasaista. Ota kattila heti pois liedeltä, ettei seos sitkisty. Vuoraa kulho leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Laita kovettumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.Irrota jähmettyneen kakun ympäriltä vuoan reuna sekä reunasuikaleet. Muotoile veitsellä kakku kupolin muotoiseksi. Minä leikkasin ensin kakun yläreunasta suikaleen pois ja aloin siitä sitten muotoilla tarkemmin. Laita leikatut palaosat kakun päälle, jotta pyöreä muoto alkaa syntyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla ja kaakaojauheella. Levitä vaahto kakun päälle ohueksi, tasaiseksi kerrokseksi. Laita kakku jääkaappiin odottamaan lakukuorrutetta.

Ota lakritsimassa huoneenlämpöön pehmenemään noin 1/2 tuntia ennen kaulimista. Silloin kauliminen on helppoa (jos massa vaikuttaa liian pehmeältä, laita se hetkeksi takaisin jääkaappiin). Kauli lakritsimassa silikonisen alustan päällä 3 mm paksu ja niin iso, että se ylettää ainakin 2-3 cm kakun alareunan yli (kakun halkaisija kannattaa mitata, jotta massasta osaa kaulia tarpeeksi ison). Jos ei ole silikonista alustaa, voi alle sirottaa tomusokeria tarttumisen estämiseksi (itse laitoin ohuelti tomusokeria silikonisellekin alustalle). Nosta lakritsilevy nopeasti kakun päälle. Tasoita pinta ja reunat kämmenen ulkosyrjällä. Leikkaa ylimääräinen osa pois.

Koristelu

valkoista sokerimassaa

valkoista marsipaania

mustaa pastaväriä

keltaista pastaväriä

punaista pastaväriä

sokerikuorrutetta tuubista

Värjää pala sokerimassaa keltaiseksi. Ota pieni pala töyhdön päätä varten ja muotoile loppumassasta nokka. Värjää pala sokerimassaa mustaksi. Muotoile siitä töyhtö, muotoile keltaisesta palasta töyhdön pää ja kiinnitä se sokerikuorrutteella. Työnnä töyhdön sisään pitkä coctailtikku niin, että sen juuresta tulee tikkua reilusti ulos. Näiden osien kannattaa antaa kuivua ainakin yön yli tai pidempään. Säilytä jäljelle jäänyt musta massa tiivviissä pussissa tai rasiassa.

Värjää marsipaania harmaaksi ja kauli se levyksi. Leikkaa levystä puoliympyrän muotoinen pala ja kiinnitä se sokerikuorrutteen avulla kakun yhdelle sivulle.

Värjää pieni pala sokerimassaa punaiseksi, kauli levyksi ja leikkaa kaksi kulmakarvaa. Kauli pieni pala valkoista sokerimassaa ja ota pyöreällä muotilla silmät. Kauli osasta mustaa massaa pieni levy ja ota pienellä pyöreällä muotilla mustat silmätäplät. Kiinnitä mustat täplät sokerikuorrutteella valkoisiin silmiin ja kiinnitä ne kakun pintaan. Pyörittele osasta mustaa massaa ohut nyöri, leikkaa siitä sopivan pituiset palat ja aseta nyöripätkät silmien kehyksiksi. Kiinnitä kulmakarvat ja nokka sokerikuorrutteella. Laita töyhdön juureen sokerikuorrutetta ja työnnä siitä törröttävä coctailtikku kakun sisään. Töyhdön alle voi laittaa jonkin sopivankorkuisen esineen siksi aikaa, että töyhtö kiinnittyy kakkuun.

Kääretorttupohjaa.


Mustikkamarmeladia mustikka-valkosuklaatäytteen alle.


Mustikka-valkosuklaatäyte.


Kakku ennen kuorrutusta.


Näitä lakutoffeita käytin kuorrutteeseen.


Jähmettynyt lakukuorrutus.


Kermapinta kuorrutteen alle.


Kaulittaessa huomasin, että en ollutkaan antanut lakutoffeiden kunnolla sulaa keittämisvaiheessa ja sekaan jäi pieniä kokkareita. Onneksi kakku tuli omaan kotiin ja niistä ei ollut mitään haittaa :)


Syvä tuijotus :)


 Kurkistus kakun sisälle.


Mio tökkäsi miehekkäästi kynttilät kakkuunsa ja nappasi lautaselleen nokan ja silmän. Inka otti toisen silmän. Oli aika parka lintu sen jälkeen :D (Inkalla näkyy kuvassa sairaalaranneke, jota piti niin kauan, että se kului itsestään poikki :)).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti