torstai 27. helmikuuta 2014

Jaksamisjuoma (Masajo-perheyrityksen kehittelemä)


Jaksamisjuoman ohje on jo blogissani Intiaanisokeri-täysruokosokeri-postauksen yhteydessä. Nyt haluan kuitenkin laittaa sen tänne ihan erikseenkin, koska olen itse taas niin innostunut siitä! Jaksamisjuoma on Masajo-perheyrityksen kehittelemä juoma, joka on erinomainen korvaaja mm. energiajuomille, urheilujuomille ja kahville. Juoma on hyvä apu mm. urheilijoille, työssäkäyville, matkoille ja ihan muuten vain nautittavaksi. Maku on ainakin minun mielestäni todella hyvä. Minä maistan jälkimakuna pehmeän toffeen. Suola maistuu juuri sopivasti pienenä vivahteena.

Jaksamisjuomaa suositellaan juotavaksi joka aamu, koska yön aikana kehosta haihtuu vettä ja suoloja. Näin päivä alkaa mukavasti ja keho saa pitkäkestoisen energiapaketin. Vesi tuo keholle nestettä, ruususuola korjaa menetettyjä suoloja ja intiaanisokeri antaa pitkäkestoista energiaa (intiaanisokerissa ei tule samanlaista rajua energiapiikkiä kuin valkoisessa käsitellyssä sokerissa, vaan energia jakautuu pitkällä ja tasaisella tahdilla). Kesähelteillä jaksamisjuoma on erittäin hyvä keholle!

Jaksamisjuomasta löytyy lisää tietoa Masajo-perheyrityksen kotisivuilta täältä. Ruususuola-kristallisuolasta löytyy lisätietoa täältä ja intiaanisokeri-täysruokosokerista täältä.

Minä olen nyt muutaman kerran juonut Jaksamisjuomaa ennen  juoksulenkkiä ja olen huomannut selkeän lisätehon. Noin puolessavälissä lenkkiä tulee uutta puhtia ja loppulenkin jaksaa juosta keveämmin.

Jaksamisjuoma
 
3 dl vettä

1/4 tl ruususuola-kristallisuolaa

2-3 rkl intiaanisokeri-täysruokosokeria

Sekoita nämä keskenään. Suositellaan juotavaksi joka aamu. Aluksi voi kokeilla pienempää määrää (vaikkapa puoli annosta). Intiaanisokerin määrää voi itse säädellä oman maun mukaan. Minä tykkään useimmiten laittaa sitä 3 rkl. Urheilusuorituksen aikana veden määrän voi tuplata.


Jaksamisjuoman sekaan voi laittaa lisäksi Masajon raaka Macajauhetta, jos haluaa keholle vielä enemmän puhtia. Maca on Andeilla kasvava juurikasvi. Purkin kyljessä komeilee Andien karhu :) Macajauheesta löytyy kattavat tiedot Masajon kotisivuilta täältä.


Macajauhetta voi Jaksamisjuoman lisäksi lisätä mm. smoothien, ruokien ja salaatin joukkoon. Suositeltava päiväannos on 1-4 tl eli 1-5 g aloittaen 1/2-1 tl ja lisäten määrää vähitellen.


Tähän jaksamisjuomalasilliseen lisäsin 1 maustemitallisen Macajauhetta. Nuo pikkumurut ovat macaa. Se tuo juoman pintaan hennon vaahtoreunan :)

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kakaoiset muffinssit


Leivoimme torstaina lasten kanssa miehelleni näitä kaakaomuffinsseja synttäriylläriksi. Koska tytär oli/on kipeä, otin kaapista Sunnuntai suklaanmakuinen kakku- ja muffinssimix -pussin, joka löytyi Raision palkintopaketista. Ei tarvinnut kuin lisätä vettä ja öljyä ja sekoittaa. Sitten vaan taikina vuokiin ja uuniin paistumaan.

Sujautin muffinssit nätteihin koristereunuksiin. Koristelin muffinssit tomusokerilla käyttäen apuna kukkasabluunaa. Koristereunuksista ja sabluunasta lisää täällä.

Täältä pakkauksesta ainekset hyppäsivät kulhoon :)




Muffinssit tipautettuna koristereunuksiin.


Kukkasabluuna valmiina käyttöön.


Lopputulos on tässä.


Lumikoristeiset muffinssit lumimaisemassa.



Mehevää muffinssia.


Tumma intiaanisokerikakkupohja spelttijauhoilla


Tein kakkupohjan, joka on muuten tehty tavallisen sokerikakkupohjan ohjeen mukaan, mutta vaihdoin sokerin intiaanisokeriin (intiaanisokeri-täysruokosokeri) ja vehnäjauhot puolikarkeisiin spelttijauhoihin. Näin kakkupohjaan saa kivaa lisämakua ja se on terveellisempi. Tein tämän kakkupohjan tähän suklaa-banaanitäytekakkuun.

Täältä löytyy vaalea intiaanisokerikakkupohja spelttijauhoilla.

Tässä aluksi muutamia vinkkejä kakkupohjan paistoon!

Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat mahdollisimman hyvin!

Tykkän nykyään käyttää leivonnassa spelttijauhoja. Kakkupohjan paistamiseen käytän puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä). Spelttijauhot voi korvata vehnäjauhoilla.

Osan spelttijauhoista voi myös korvata perunajauhoilla. Eli esimerkiksi yhden munan kakkupohjaan voi laittaa 15 g vehnäjauhoja ja 15 g (tai vähemmän) perunajauhoja. Itse en käytä perunajauhoja.

Leivinjauhettakin voi toki laittaa jos haluaa, mutta kakkupohja kohoaa hyvin ilmankin. Leivinjauhetta voi laittaa 1/2-1 tl kakkupohjan koosta riippuen. Itse en käytä leivinjauhetta. Joskus käytin, mutta silloin kakkupohjat lässähtivät herkemmin ja niistä tuli hötöisempiä.

Kakkupohjan voi tehdä irtopohjavuokaan tai reunavuokaan. Irtopohjavuoka voidellaan ja jauhotetaan, mutta reunavuokaa ei tarvitse voidella tai jauhottaa. Kun kakku otetaan uunista, voi veitsellä käydä läpi kakun reunan, että se irtoaa joka kohdasta vuoasta. Sitten reunan voi irrottaa ja kakun kipata alustalle. Irrota pohja varmistettuasi veitsellä, että pohja ei ole tarttunut siihen.

Tässä oman kokemuksen mukainen esimerkki siitä, minkäkokoiseen vuokaan kannattaa tehdä minkäkinkokoinen taikina:

3 munan kakkupohja 18 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

4 munan kakkupohja 20 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

5 munan kakkupohja 24 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

7 munan kakkupohja 26 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

Tumma intiaanisokerikakkupohja spelttijauhoilla

Tämä ohje on muunneltavissa oman tarpeen mukaan

1 kananmuna

20 g (1/2 dl) intiaanisokeria

 25 g (1/2 dl) puolikarkeita spelttijauhoja 

5 g (1 rkl) tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä kolmen munan kakkupohja
 
3 kananmunaa

65 g (1 1/2 dl) intiaanisokeria

75 g (vajaa 1 1/2 dl) puolikarkeita spelttijauhoja

15 g (2 1/2 rkl)  tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä viiden munan kakkupohja

5 kananmunaa

100 g (2 1/4 dl) intiaanisokeria

125 g (noin 2 1/4 dl) puolikarkeita spelttijauhojajauhoja

25 g (1/2 dl) tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä seitsemän munan tumma kakkupohja

7 kananmunaa

175 g (4 dl) intiaanisokeria

180 g (noin 3 dl) puolikarkeita spelttijauhojajauhoja

30 g (3/4 dl) tummaa kaakaojauhetta

Siivilöi intiaanisokeria kulhoon tarvittava määrä. Lisää munat joukkoon ja vatkaa seos paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdotukseen saattaa mennä vähän enemmän aikaa kuin tavallista sokeria + munia vaahdotettaessa. Sekoita kaakaojauhe jauhojen joukkoon ja siivilöi seos varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina siihen. Vältä vuoan heiluttamista.
 
Paista 160-175-asteisessa uunissa alatasolla 30-45 minuuttia. Paistolämpötilaan ja paistoaikaan vaikuttaa kakkupohjan koko. Pieni kakku paistuu pienemmässä lämpötilassa ja nopeammin ja suurempi kakkupohja taas päinvastoin (esim. 5 munan pohjan paistan 170 C°:ssa 30 min. ja 7 munan pohjan 175 °C:ssa 35 min.). Vältä uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen.

Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kahteen tai kolmeen osaan pohjan korkeudesta riippuen. Yhden kerroksen korkeus voi olla noin 1-1 1/2 cm. Leikkaa ensin ylin kerros. Minä leikkaan kerrokset sahalaitaisella, terävällä isolla veitsellä. Työnnän veitsen kakun keskiosaan ja lähden leikkaamaan kakun ympäri.

Intiaaniskeri-kananmunavaahto.




Kakkupohjan pohjaosa.


Leikkauspintaa.


perjantai 14. helmikuuta 2014

Ystävänpäivän mango-vadelmakakku


Tein tämän kakun ystävänpäivän kunniaksi. Käytin tähän Prescotilta tuotenäytteinä saamiani herkkuja eli Sydänvaahtiksia ja Cavalier Stevia valkosuklaata makuinaan mango ja vadelma. Päätin tehdä kakun suklaan makujen mukaan.

Ystävänpäivän mango-vadelmakakku
 
Pohja
 
4 kananmunaa

1 1/2 dl intiaanisokeria

1 dl ohratärkkelystä (Ohrakas)

1 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohrakas, jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 6-8 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle sokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.

Kostutus
 
1/2 dl säilykemangolientä

Aseta sydämenmallinen reunavuoka (tai noin 24 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä reunavuoka) jäähtyneen kääretorttupohjan päälle. Leikkaa pohjasta pala vuoan ulkoreunoja myötäillen. Aseta reunavuoka tarjoilualustalle ja leikattu pohjapala sen sisään. Vuoraa vuoan reunat halutessasi esim. reunakalvolla, jotta kakku on myöhemmin helpompi irrottaa vuoasta. Kostuta pohja mangoliemellä pullasudin avulla (ota lientä mangotäytteeseen käytettävän säilykemangon tölkistä.

Mangotäyte
 
42,5 g (puolet levystä) Cavalier Stevia valkosuklaata, mango-vadelma

200 g mangotuorejuustoa

1/2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

3 dl vispikermaa

225 g säilykemangoa (liemineen tölkissä on 425 g)

1/2 dl Jam it!-mangohilloa

4 liivatelehteä

2 rkl mangotölkin lientä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata se joko mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen tai vesihauteessa. Notkista tuorejuusto kulhossa ja lisää siihen sokerit. Vatkaa kerma ja sekoita se tuorejuuston kanssa. Soseuta säilykemangoviipaleet haarukalla tai tehosekoittimessa. Lisää mangosose sekä mangohillo tuorejuustovaahdon joukkoon. Kääntele jäähtynyt suklaasula sekaan. Kiehauta 2 rkl mangotölkin sokerilientä kattilassa, purista liivatteet ja liuota ne kuumaan nesteeseen. Valuta neste ohuena nauhana täytteeseen samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

Vadelmapyree
 
250 g pakastevadelmia

2 rkl intiaanisokeria

1 rkl vettä

Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Keitä seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja vadelmat hajoavat eli noin 10 minuuttia. Siivilöi siemenet pois painelemalla seos tiheän siivilän läpi. Anna pyreen jäähtyä. Pyrettä tulee noin 1 3/4 dl.

Vadelmatäyte
 
42,5 g (puolet levystä) Cavalier Stevia valkosuklaata, mango-vadelma

3 dl vispikermaa

3/4 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

200 g vaniljarahkaa

jäähtynyt vadelmapyree (noin 1 3/4 dl)

4 liivatelehteä

2 rkl vettä


 
noin 1 dl kotimaisia vadelmia pakkasesta

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata se joko mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen tai vesihauteessa. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri, vaniljarahka ja vadelmapyree. Kääntele jäähtynyt suklaasula sekaan. Kiehauta vesitilkka kattilassa ja liuota joukkoon puristetut liivatteet. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan suklaatäytteen päälle ja tasoita pinta. Upota pakastevadelmia täytteen päälle niin, että niiden pinta jää näkyviin (ne voi halutessaan upottaa kokonaankin). Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 h tai yön yli.

Pursotus ja koristelu
 
1 1/2 dl vispikermaa

1/2 dl vaniljarahkaa

1 tl tomusokeria

sydänvaahtokarkkeja

Nosta reunavuoka kakun ympäriltä ja irrota reunakalvo. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri. Lusikoi vaahto pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Pursota kakun päälle reunaosaan "kukkasia" tai "tähtiä". Laita pursotuksen päälle sydänvaahtiksia.

Tätä suklaata käytin kakussa.



Sydänvaahtiksia ♥


Muotoon leikattu pohjalevy.


Kakku koristelua vailla.








♥ SYDÄMELLISTÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ ♥

torstai 13. helmikuuta 2014

Inkkarikakku


Osallistun tällä kakkupalalla Leivontafoorumin helmikuun leivontahaasteeseen, joka löytyy täältä. Aiheena on 'Kakkupohja ja täyte'. Haasteeseen pitää nyt laittaa vain yksi kuva, kakkupalasta lautasella.

Tämä on Inkkarikakku, koska siinä on intiaanisokeria pohjassa, kostutuksessa ja täytteissä. Olen jo pitkään halunnut kokeilla tehdä tavallisen sokerikakkupohjan käyttäen intiaanisokeria ja spelttijauhoja. Intiaanisokeri tuo kakkupohjaan lisämakua. Intiaanisokerin mausta tulee usein mieleen toffee ja siitä lähti ajatus kinuskisesta täytteestä. Tein myös kinuskin ensimmäistä kertaa intiaanisokerista. Liian makeaa kakkua en halunnut ja päätin tehdä toisen täytteen puolukoista. Otin mallia tämän kakun puolukkamoussesta ja tein siihen pieniä muutoksia. Kinuskitäytteenkin joukkoon tuli kokonaisia puolukoita. Kokonaiset, suussa pirskahtelevat puolukat kinuskitäytteen seassa ovat minusta ihania :) Kinuskitäytteen idean sain Kinuskikissalta täältä

En tiedä kehtaanko edes myöntää, mutta olin tyytyväinen kakkuun vasta neljännen kakkukokeilun jälkeen :D Osansa toi uuni, josta on tällä hetkellä ylälämpö rikki ja varsinkin kakkupohjan paistamisessa sai kokeilla pariin kertaan, että sai kakkupohjan paistumaan oikein. Lisäksi täytteiden ainesten sopivia määriä piti testailla. No, viimeisellä kerralla täytteiden teko sujui jo rutiinilla, kun sitä oli muutaman kerran harjoitellut :) En vaan malttanut odottaa enää huomiseen kakkupalan leikkaamista ja leikkasin sen siinä vaiheessa, kun kakku oli ollut hyytymässä vasta patrisen tuntia. Kinuskitäyte ei ollut vielä ihan kunnolla hyytynyt. Onneksi sain sentään jonkinlaisen palan leikattua. Näin talviaikaan kun kuvaamista ei voi kovin myöhäiselle jättää, koska hämärä tulee sen verran varhain. Mutta nyt on tämä kakkuprojekti ohi. Voisinkin kiittää miestäni, joka ei kiukustunut näistä "muutamasta" kakusta. Suostui olemaan jopa makutuomarina :)

Täällä tarkemmin intiaanisokerikakkupohjasta spelttijauhoilla, täällä kinuski-puolukkatäytteestä ja täällä puolukkatäytteestä.

♥ ♥

Inkkarikakku sijoittui Leivontafoorumin haasteessa kolmanneksi. Onneli iloitsee siitä ja kiittää paljon äänestäjiä :) Tuolla lopussa ovat kakun saamat kommentit :) Täällä Lékuén palkinnosta, jonka sain :)

Inkkarikakku
 
Pohja

5 kananmunaa

150 g intiaanisokeria

150 g puolikarkeita spelttijauhoja

Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka ja jauhota se.Vatkaa munat ja intiaanisokeri paksuksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Kaada taikina vuokaan. Vältä vuoan heiluttamista. Paista uunin alatasolla 170 C°:ssa noin 30 minuuttia. Kumoa valmis kakkupohja alustalle pian uunista ottamisen jälkeen. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus

1 1/2 dl maitoa

2 tl intiaanisokeria

Kinuski-puolukkatäyte

2 1/2 dl kuohukermaa

2 1/2 dl intiaanisokeria


1 1/2 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 liivatelehteä

1 rkl vettä

80 g/ 1 1/2 dl jäisiä puolukoita

Aseta kakkupohjan pohjaosa samaan vuokaan, jossa paistoit sen. Kostuta levy intiaanisokerimaidolla.

Tee kinuskikastike. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja intiaanisokeri. Lämmitä seosta keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes se alkaa pulpahdella. Keitä seosta vielä kahden minuutin ajan ja ota se pois liedeltä. Anna kinuskin jäähtyä ja laita se sitten peitettynä jääkaappiin. Kinuskin pitää olla jääkaappikylmää, jotta se vaahtoutuu kunnolla. Kinuskin voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä.
 
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kylmä kinuski ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se kinuskivaahdon joukkoon. Kiehauta vesitilkka. Purista liivatteet ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita täytteeseen lopuksi jäiset puolukat. Kaada täyte vuokaan pohjalevyn päälle ja tasoita pinta. Nosta täytteen päälle keskimmäinen pohjalevy ja kostuta se.

Puolukkatäyte

150 g puolukoita (pakkasesta)

2 dl intiaanisokeria

2 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

3 liivatelehteä

1 rkl vettä

Sulata jäiset puolukat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon intiaanisokeri. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja puolukkasose. Kiehauta vesitilkka. Purista liivatteet ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Jos täyte on kovin notkeaa, anna sen jähmettyä jääkaapissa noin 5 minuuttia. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta täytteen päälle päällimmäinen pohjalevy ja kostuta se. Peitä kakku foliolla tai tuorekelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa noin neljä tuntia tai seuraavaan päivään.


Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
(1+5+1+3+1+1 = 12p)

- Mielenkiintoiset ja houkuttelevat täytteet

- Astetta terveellisempi vaihtoehto mausta tai ulkonäöstä tinkimättä.

- Vaikka intiaanisokeri houkuttelee, kinuski-puolukkaliitto ei vaan ole minun juttu. Karpalo sopisi minulle

- Spelttiä ja puolukkaa, Tämä kakku menee kokeiluun välittömästi!

- Mielenkiintoinen pohja, intiaanisokerin karamellisuus sopii varmasti hyvin puolukoiden kanssa.

- Inkkarisokeri tuo varmasti makua kakkuun, ja puolukat sopii kinuskin ja toffeen makuihin täydellisesti!

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Palkinto Raisiolta :)


Mystisen hyvät marjapiilot voittivat onnellisesti viime kuun leivontahaasteessa Leivontafoorumilla. Kiitokset vielä äänestäneille! Hain tänään postista painavan palkintopaketin Raisiolta. Oli kyllä muhkea ja tarpeellinen sisältö paketilla! Noita jauhoseosmixejä en olekaan koskaan kokeillut. Voivat olla hyvinkin käteviä kolmen lapsen perheessä :) Tuota ruispizzamixiä kokeilen varmaankin jo viikonloppuna. Kolmen viljan helmiä olen aiemmin kokeillut ja hyviksi todennut, joten nuo ohrahelmetkin ovat varmasti mieleeni! Pakettien kyljissä on paljon herkullisia reseptejä. Kakkumixpussien takana on jopa neljä erilaista ohjetta.

Palkinto sisälsi:
 
- Sunnuntai gluteeniton jauhoseos
 
- Elovena annos-pikapuuro, täysjyväkaura + Valkosuklaa Mansikka
 
- Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
 
Sunnuntai ruispizzamix
 
- Sunnuntai kakku- ja muffinssimix
 
- Sunnuntai suklaanmakuinen kakku- ja muffinssimix
 
- Sunnuntai kuivahiivaa
 
- Torino ohrahelmiä


Mystisen hyvät marjapiilot, ohje löytyy täältä.



♥ KIITOS RAISIO! ♥

torstai 6. helmikuuta 2014

Runebergintortut


Enpä ihan ehtinyt saada näitä tänne Runebergin päiväksi, mutta melkein sentään :) Tämä ohje on Olgan kotona-blogista täältä. Olga otti ohjeen Kotiruoka-kirjasta vaihtaen mm. sokerin intiaanisokeriin ja vehnäjauhot spelttiin. Olga oli myös kostuttanut tortut vesi-intiaanisokeri-karvasmanteliöljy-seoksella. Minä en nyt kostuttanut omiani, kun ajattelin niiden kelpaavan näin paremmin lapsille. Olivat kyllä tosi meheviä ja kosteita ilman kostutustakin, nami! Minulla tuli torttuja 12 kpl normaalikokoiseen muffinssivuokaan tehtynä. Sisuksen hillosilmän voi jättää halutessaan poiskin :)

Runebergintortut
 
(noin 12 kpl)

150 g voita

2 dl intiaanisokeria

2 kananmunaa

1 dl (noin 50 g) jauhettua mantelia

1 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 1/2 dl korppujauhetta, josta osa piparkakuista (laitoin piparkakkumurskaa vähän yli puolet)

1 tl leivinjauhetta

1/2 dl kermaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti taikinaksi. Jaa taikina suorareunaisiin pikkuvuokiin tai muffinssivuokiin (käytin silikonista muffinssivuokaa ja pursotin taikinan syvennyksiin kertakäyttöisellä pursotinpussilla). Paina jauhotetulla sormella pieni syvennys jokaisen tortun keskelle ja täytä ne vadelmahillolla tai -marmeladilla (pursotin hilloa minikokoisesta Minigrip-pussista). Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä hetki vuoissaan ja tipauta ne sitten kämmenen kautta tarjoilualustalle. Anna jäähtyä kokonaan.

Koristeluun

1 dl tomusokeria

noin 1/2 rkl vettä (laitoin hieman enemmän)

paistonkestävää vadelmahilloa tai -marmeladia (laitoin vadelmamarmeladia)

Sekoita tomusokeriin vettä ja sekoita paksuhko tahna (lisää vettä tarvittaessa). Lusikoi tahna pieneen pussiin (esim. Minigrip) ja pursota renkaat torttujen päälle. Lusikoi tai pursota vadelmahilloa tai -marmeladia renkaiden keskelle.

Pursotetut taikinat vadelmamarmeladisydämillä.


Valmiit tortut koristelua vailla.




Sisältä paljastunut vadelmamarmeladisydän :)

lauantai 1. helmikuuta 2014

Mystisen hyvät marjapiilot


Leivoin nämä marjapiilot tähän Leivontafoorumin tammikuun leivontahaasteeseen. Aiheena oli Leivotaan herkkuja 'pussinkyljestä'. Eli tarkoituksena oli etsiä mieleinen resepti jonkin tuotepussin, -purkin tai -tölkin kyljestä. Minä löysin kivan ohjeen jauhopussin kyljestä. Olen tätä ohjetta katsellut useammankin kerran ja nyt oli juuri oikea aika leipoa näitä :) Olivat tosi pehmoisia ja herkullisia!

Haasteessa kävi niinkin onnellisesti, että marjapiilot voittivat! :) Kyllä siinä taas sydän hypähti ilosta ja hymy nousi korkeuksiin :) Onneli kiittää pisteistään ja kommenteistaan ja onnittelee myös muita palkinnonsaajia! Palkintosijoille yltäneet löytyvät täältä. Tuossa alhaalla näkyvät pisteeni ja saamani kommentit ♥ Täällä kerron Raisiolta saamastani paketista :)

Mystisen hyvät marjapiilot
 
(12 kpl)

Pohja

200 g Sunnuntai leivontamargariinia
 
1 1/2 dl sokeria
 
1 kananmuna
 
4 dl Sunnuntai täysjyvävehnäjauhoja
 
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tunnin ajaksi jähmettymään.

Ota taikinasta 1/3 erilleen kansia varten. Jaa lopputaikina 12:n palaan. Painele palat muffinivuoan Painele palat muffinivuoan syvennysten pohjalle ja reunoille (jos vuoka ei ole silikoninen, voitele syvennykset).

Täyte

200 g (4 dl) mustikoita tai muita marjoja pakasteena (laitoin mustikoita)
 
1/2–1 dl sokeria (laitoin 1/2 dl)
 
2 rkl perunajauhoja

Sekoita osittain sulaneiden marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Lusikoi marjatäyte taikinasyvennyksiin. Kauli erilleen otettu taikina levyksi jauhotetulla alustalla. Ota siitä juomalasin (tai sopivan muotin) avulla 12 pyöreää kantta, halkaisijaltaan 7 cm. Nosta kannet marjapiilojen päälle (kansia voi kevyesti painaa reunoista, jotta ei jää aukkokohtia).

Paista marjapiiloja 200 °C:ssa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Anna niiden jäähtyä ja irrota ne sitten varovasti vuoistaan (minusta oli helpointa tipauttaa ne vuoista kämmenelle ja siitä tarjoilualustalle).

Koristeluun

tomusokeria

Siivilöi marjapiilojen päälle tomusokeria.


Tämän pakkauksen reunasta löytyi tämä ihana ohje!


Ennen tomusokerihunnutusta.



Paljastunut marjapiilo :)


Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
(40 pistettä)

- 5 pistettä Tänne täydet pisteet! Ovat kyllä niin ihanan herkullisen näköiset ja hyvin onnistuneet leivonnaiset.

- Mahtavan maukas resepti ja onnistunut toteutus.


- Mystisen hyvät marjapiilot 4 pistettä. Hurrrjan herkullisen näköisiä! Pakko itsekin testata!


- Näyttää herkullisilta. Mustikat on pysyneet leivonnaisissa hienosti piilossaan eikä ole värjännyt taikinaa.


- Mystisen hyvät marjapiilot: mehevän näköisiä 1 piste


- Marja piilot 5 pistettä Olen hulluna mustikkaan, siksi 5p. Niin herkullisen näköiset, että voisin syödä kuvan.


- Mystisen hyvät marjapiilot = 5 pistettä


- Mystisen hyvät marjapiilot 1 piste


- 4 pistettä - Mystisen hyvät marjapiilot


- Nämä on sellaisia, mitä olen monesti itsekin suunnitellut tekeväni, varmasti herkullisia!


- 5 pistettä mehevät marjapiilot, plussaa täysjyvästä. Aivan kuin pussin kyljessäkin.


- Nämä piilot ovat simppelin kauniit ulkoa, ja herkullisen mehevät sisältä! Tekisi mieleni maistaa. 5 pistettä


- Mystisen hyvät marjapiilot 5 pistettä.