torstai 13. helmikuuta 2014

Inkkarikakku


Osallistun tällä kakkupalalla Leivontafoorumin helmikuun leivontahaasteeseen, joka löytyy täältä. Aiheena on 'Kakkupohja ja täyte'. Haasteeseen pitää nyt laittaa vain yksi kuva, kakkupalasta lautasella.

Tämä on Inkkarikakku, koska siinä on intiaanisokeria pohjassa, kostutuksessa ja täytteissä. Olen jo pitkään halunnut kokeilla tehdä tavallisen sokerikakkupohjan käyttäen intiaanisokeria ja spelttijauhoja. Intiaanisokeri tuo kakkupohjaan lisämakua. Intiaanisokerin mausta tulee usein mieleen toffee ja siitä lähti ajatus kinuskisesta täytteestä. Tein myös kinuskin ensimmäistä kertaa intiaanisokerista. Liian makeaa kakkua en halunnut ja päätin tehdä toisen täytteen puolukoista. Otin mallia tämän kakun puolukkamoussesta ja tein siihen pieniä muutoksia. Kinuskitäytteenkin joukkoon tuli kokonaisia puolukoita. Kokonaiset, suussa pirskahtelevat puolukat kinuskitäytteen seassa ovat minusta ihania :) Kinuskitäytteen idean sain Kinuskikissalta täältä

En tiedä kehtaanko edes myöntää, mutta olin tyytyväinen kakkuun vasta neljännen kakkukokeilun jälkeen :D Osansa toi uuni, josta on tällä hetkellä ylälämpö rikki ja varsinkin kakkupohjan paistamisessa sai kokeilla pariin kertaan, että sai kakkupohjan paistumaan oikein. Lisäksi täytteiden ainesten sopivia määriä piti testailla. No, viimeisellä kerralla täytteiden teko sujui jo rutiinilla, kun sitä oli muutaman kerran harjoitellut :) En vaan malttanut odottaa enää huomiseen kakkupalan leikkaamista ja leikkasin sen siinä vaiheessa, kun kakku oli ollut hyytymässä vasta patrisen tuntia. Kinuskitäyte ei ollut vielä ihan kunnolla hyytynyt. Onneksi sain sentään jonkinlaisen palan leikattua. Näin talviaikaan kun kuvaamista ei voi kovin myöhäiselle jättää, koska hämärä tulee sen verran varhain. Mutta nyt on tämä kakkuprojekti ohi. Voisinkin kiittää miestäni, joka ei kiukustunut näistä "muutamasta" kakusta. Suostui olemaan jopa makutuomarina :)

Täällä tarkemmin intiaanisokerikakkupohjasta spelttijauhoilla, täällä kinuski-puolukkatäytteestä ja täällä puolukkatäytteestä.

♥ ♥

Inkkarikakku sijoittui Leivontafoorumin haasteessa kolmanneksi. Onneli iloitsee siitä ja kiittää paljon äänestäjiä :) Tuolla lopussa ovat kakun saamat kommentit :) Täällä Lékuén palkinnosta, jonka sain :)

Inkkarikakku
 
Pohja

5 kananmunaa

150 g intiaanisokeria

150 g puolikarkeita spelttijauhoja

Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka ja jauhota se.Vatkaa munat ja intiaanisokeri paksuksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Kaada taikina vuokaan. Vältä vuoan heiluttamista. Paista uunin alatasolla 170 C°:ssa noin 30 minuuttia. Kumoa valmis kakkupohja alustalle pian uunista ottamisen jälkeen. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus

1 1/2 dl maitoa

2 tl intiaanisokeria

Kinuski-puolukkatäyte

2 1/2 dl kuohukermaa

2 1/2 dl intiaanisokeria


1 1/2 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 liivatelehteä

1 rkl vettä

80 g/ 1 1/2 dl jäisiä puolukoita

Aseta kakkupohjan pohjaosa samaan vuokaan, jossa paistoit sen. Kostuta levy intiaanisokerimaidolla.

Tee kinuskikastike. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja intiaanisokeri. Lämmitä seosta keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes se alkaa pulpahdella. Keitä seosta vielä kahden minuutin ajan ja ota se pois liedeltä. Anna kinuskin jäähtyä ja laita se sitten peitettynä jääkaappiin. Kinuskin pitää olla jääkaappikylmää, jotta se vaahtoutuu kunnolla. Kinuskin voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä.
 
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kylmä kinuski ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se kinuskivaahdon joukkoon. Kiehauta vesitilkka. Purista liivatteet ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita täytteeseen lopuksi jäiset puolukat. Kaada täyte vuokaan pohjalevyn päälle ja tasoita pinta. Nosta täytteen päälle keskimmäinen pohjalevy ja kostuta se.

Puolukkatäyte

150 g puolukoita (pakkasesta)

2 dl intiaanisokeria

2 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

3 liivatelehteä

1 rkl vettä

Sulata jäiset puolukat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon intiaanisokeri. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja puolukkasose. Kiehauta vesitilkka. Purista liivatteet ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Jos täyte on kovin notkeaa, anna sen jähmettyä jääkaapissa noin 5 minuuttia. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta täytteen päälle päällimmäinen pohjalevy ja kostuta se. Peitä kakku foliolla tai tuorekelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa noin neljä tuntia tai seuraavaan päivään.


Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
(1+5+1+3+1+1 = 12p)

- Mielenkiintoiset ja houkuttelevat täytteet

- Astetta terveellisempi vaihtoehto mausta tai ulkonäöstä tinkimättä.

- Vaikka intiaanisokeri houkuttelee, kinuski-puolukkaliitto ei vaan ole minun juttu. Karpalo sopisi minulle

- Spelttiä ja puolukkaa, Tämä kakku menee kokeiluun välittömästi!

- Mielenkiintoinen pohja, intiaanisokerin karamellisuus sopii varmasti hyvin puolukoiden kanssa.

- Inkkarisokeri tuo varmasti makua kakkuun, ja puolukat sopii kinuskin ja toffeen makuihin täydellisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti