tiistai 31. elokuuta 2010

Puolukka-suklaamoussekakku


Pirkka-lehdessä oli joskus Pirkan parhaat-leivontakilpailu ja tämä puolukka-suklaamoussekakku voitti makeiden leivonnaisten sarjan. Kakku näytti niin herkulliselta kuvassa, että päätin kokeilla tehdä sen. Pintakoristelun tein omalla tyylillä. Tein tämän kakun vuosi sitten.Tämän tekemiseen kannattaa varata aikaa!

Puolukka-suklaamoussekakku
 
Pohja:

2 kananmunaa
 
1 dl sokeria
 
1/2 dl vehnäjauhoja
 
1/2 dl perunajauhoja
 
1/2 tl leivinjauhetta
 
1 appelsiinin raastettu kuori

Kostutus:

3/4 dl appelsiinimehua

Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja kiinnitä reuna pohjaan. Voitele vuoan reunat ja leivinpaperi margariinilla.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu appelsiinin kuori.
Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassaan.

Purista appelsiinin mehu. Kaada osa mehusta kostutetuksi kakulle.

Suklaamousse

200 g tummaa suklaata
 
3 dl vispikermaa
 
2 rkl sokeria
 
2 liivatelehteä
 
2 rkl appelsiinimehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kerma sulaneen, hieman jäähtyneen suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Mausta sokerilla.

Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sekoita siihen puristetut liivatelehdet. Kaada seos Suklaavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada suklaamousse kakkupohjan päälle rengasvuokaan.

Laita vuoan päälle tuorekelmu ja laita jääkaappiin jähmettymään noin kahdeksi tunniksi.

Puolukkamousse
 
1 ps (200 g) pakastepuolukoita
 
1 dl sokeria
 
3 dl vispikermaa
 
3 liivatelehteä
 
2 rkl appelsiinimehua tai vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata puolukat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Mausta sokerilla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto puolukkasoseen joukkoon.
Kuumenna vesi tai appelsiinimehu kiehuvaksi ja sekoita siihen puristetut liivatelehdet. Kaada seos puolukkavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada puolukkamousse suklaamoussen päälle rengasvuokaan tasaiseksi kerrokseksi.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.


Pirkka-lehden kakkuun oli koristeeksi laitettu puolukoita hyytelösokeriliemen kera. Halusin tehdä omanlaiseni koristelun. Suunnittelussa auttoi yllättäen kissa! Minullapa kävi näin: meidän herkkusuu Oliver-kissa kävi vaivihkaa nuolaisemassa puolukkamoussekerroksen päältä pienet maistiaiset. Otin sitten siitä kohtaa ohuen kerroksen pois. Piti keksiä reunoille jotain koristetta, jotta ruma kohta peittyisi. Laitoin ylijäänyttä puolukkamoussea sydämenmuotoisiin jääpalamuotteihin ja jääkaappiin hyytymään. Pakkasessa oli aiemmin tehtyjä valkosuklaaperhosia, jotka pääsivät myös kakkua koristamaan.


Valkosuklaaperhoset tein näin: valitsin eläinkirjasta mieleiseni perhosen ja piirsin lyijykynällä ääriviivat muutamalle leivinpaperinpalalle. Käänsin leivinpaperinpalan nurin päin ja pursotin sulaa valkosuklaata ääriviivoille. Laitoin jääkaappiin jähmettymään perhoset leivinpaperipaloillaan niin, että ne olivat paksukantisen lastenkirjan keskiaukeaman kohdalla ja kannet olivat vähän v-asennossa. Näin perhoset jähmettyivät siivet koholle. Jähmettyneet perhoset laitoin rasioihin ja pakkaseen.
Tykkäsin tästä kakusta. Puolukka ja suklaa todella sopivat yhteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti