Pirkka-lehdessä oli joskus Pirkan
parhaat-leivontakilpailu ja tämä puolukka-suklaamoussekakku voitti
makeiden leivonnaisten sarjan. Kakku näytti niin herkulliselta kuvassa,
että päätin kokeilla tehdä sen. Pintakoristelun tein omalla tyylillä.
Tein tämän kakun vuosi sitten.Tämän tekemiseen kannattaa varata aikaa!
Puolukka-suklaamoussekakku
Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin raastettu kuori
Kostutus:
3/4 dl appelsiinimehua
Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm)
pohjalle leivinpaperi ja kiinnitä reuna pohjaan. Voitele vuoan reunat
ja leivinpaperi margariinilla.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita
vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää
muna-sokerivaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Sekoita lopuksi
joukkoon raastettu appelsiinin kuori.
Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassaan.
Purista appelsiinin mehu. Kaada osa mehusta kostutetuksi kakulle.
Suklaamousse
200 g tummaa suklaata
3 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 liivatelehteä
2 rkl appelsiinimehua
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa kerma löysäksi
vaahdoksi. Lisää kerma sulaneen, hieman jäähtyneen suklaan joukkoon
voimakkaasti vatkaten. Mausta sokerilla.
Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja
sekoita siihen puristetut liivatelehdet. Kaada seos Suklaavaahdon
joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada suklaamousse
kakkupohjan päälle rengasvuokaan.
Laita vuoan päälle tuorekelmu ja laita jääkaappiin jähmettymään noin kahdeksi tunniksi.
Puolukkamousse
1 ps (200 g) pakastepuolukoita
1 dl sokeria
3 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
2 rkl appelsiinimehua tai vettä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään
veteen. Sulata puolukat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Mausta
sokerilla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto
puolukkasoseen joukkoon.
Kuumenna vesi tai appelsiinimehu kiehuvaksi
ja sekoita siihen puristetut liivatelehdet. Kaada seos puolukkavaahdon
joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada puolukkamousse
suklaamoussen päälle rengasvuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.
Pirkka-lehden kakkuun oli koristeeksi laitettu puolukoita
hyytelösokeriliemen kera. Halusin tehdä omanlaiseni koristelun.
Suunnittelussa auttoi yllättäen kissa! Minullapa kävi näin: meidän
herkkusuu Oliver-kissa kävi vaivihkaa nuolaisemassa
puolukkamoussekerroksen päältä pienet maistiaiset. Otin sitten siitä
kohtaa ohuen kerroksen pois. Piti keksiä reunoille jotain koristetta,
jotta ruma kohta peittyisi. Laitoin ylijäänyttä puolukkamoussea
sydämenmuotoisiin jääpalamuotteihin ja jääkaappiin hyytymään. Pakkasessa
oli aiemmin tehtyjä valkosuklaaperhosia, jotka pääsivät myös kakkua
koristamaan.
Valkosuklaaperhoset tein näin: valitsin
eläinkirjasta mieleiseni perhosen ja piirsin lyijykynällä ääriviivat
muutamalle leivinpaperinpalalle. Käänsin leivinpaperinpalan nurin päin
ja pursotin sulaa valkosuklaata ääriviivoille. Laitoin jääkaappiin
jähmettymään perhoset leivinpaperipaloillaan niin, että ne olivat
paksukantisen lastenkirjan keskiaukeaman kohdalla ja kannet olivat vähän
v-asennossa. Näin perhoset jähmettyivät siivet koholle. Jähmettyneet
perhoset laitoin rasioihin ja pakkaseen.
Tykkäsin tästä kakusta. Puolukka ja suklaa todella sopivat yhteen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti