lauantai 2. toukokuuta 2015

Mustikan tanssi valkosuklaakakussa, Raakakakku


Tein tämän raakakakun Leivontafoorumin huhtikuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on 'Raakakakku'. Aihe oli mieluinen, koska en ole vielä koskaan tehnyt raakakakkua tai mitään muitakaan raakaleivonnaisia. Tiesin, että Karita Tykän blogissa on houkuttelevia raakakakkuohjeita ja löysinkin sieltä juuri sopivan ohjeen. Karitan resepti löytyy täältä. Tulee samalla tutustuttua uusiin raaka-aineisiin kuten raakakaakaomassaan. Sitä jäi minulla vähän yli ja sen voi hyvin käyttää leivonnan lisäksi vaikka smoothieihin. Rahaahan näihin aineksiin saa helposti upotettua, kun raakakakuissa käytetään mielellään mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Mutta kyllähän se sitten maussa korvaantuu :)

Raakakakku on aika helppokin valmistaa. Kun vaan muistaa laittaa mantelit tai pähkinät ajoissa likoamaan. Makua voi testata ennen kuin pohjamassa tai täyte kaadetaan vuokaan ja makuja voi vielä säädellä oman maun mukaisesti. Pakastemustikoista jäävän mustikkaliemen voi hyödyntää vaikkapa smoothiessa tai juoda sellaisenaan.

Tämä raakakakku oli yllättävänkin keveän makuinen. Kesällä kakkuun saa tosiaan vieläkin enemmän raikkautta, kun tarjolla on tuoreita mustikoita. Silloin mustikoilla voi päällystää vaikka koko kakun pinnan. Oli mukava saada uusi kokemus leivonnassa raakakakun myötä!

Monet luomuraaka-aineista saa hankittua luontaistuotekaupasta tai Punnitse & Säästä -kaupasta.

♥ ♥ ♥

Huhtikuun haasteen pisteytys ja arvostelu on nyt suoritettu ja tulokset julkistettu! Haasteen voitti Vispilä Rocky Road -raakakakullaan, onnea!! Oma kakkuni sijoittui iloisesti tanssien kolmanneksi :) Kiitän syvästi pisteistä ja kommenteista! Täältä voi käydä katsomassa kunkin haasteleipomuksen saamat pisteet arvosteluineen. Ne näkyvät jokaisen leipomuksen/ohjeen alapuolella. Laitoin omat pisteeni ja arvosteluni tuohon alas näkyville. Täällä on saamani kirjapalkinto.

Raaka valkosuklaa-mustikkakakku
 
Pohja

2 dl manteleita, luomu 
 
2 dl kookosrouhetta/kookoshiutaletta, luomu
 
1 pienehkö luomuomena (jos ei ole luomuna, niin kuori omena)
 
5 taatelia, luomu
 
1/4 tl vaniljajauhetta, luomu 

1/2 maustemittaa ruususuolaa
 
1 maustemitta kardemummaa, luomu

Liota manteleita vedessä yön yli. Huuhtele sitten mantelit ja valuta ne. Laita mantelit monitoimikoneeseen ja rouhi niitä hieman. Poista omenan siemenkota (ja kuori jos ei luomu). Lisää omena ja loput pohjan ainekset manteleiden joukkoon ja pyöräytä sen verran, että massa on rouheista ja tasaista.

Aseta 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja reunoille halutessasi leivinpaperia tai reunakalvoa Minä kokosin kakun reunavuokaan suoraan tarjoilualustalle. Kakun ja vuoan välissä oli reunakalvoa). Painele pohjamassa vuoan pohjalle tiiviisti.

Täyte

5 dl cashewpähkinöitä, luomu

2 1/2 dl kookosmaitoa, luomu

80 g raakakaakaovoita

1 dl kookosöljyä, luomu

4 rkl hunajaa, luomu

1 tl vaniljauutetta, luomu

1 rkl sitruunan (luomu) puristettua mehua

1/2 maustemittaa ruususuolaa

2 dl kotimaisia mustikoita pakasteena


koristeeksi mintunlehtiä

Liota cashewpähkinöitä vedessä ainakin tunnin ajan. Huuhtele ja valuta ne. Ota mustikat sulamaan.
Sulata kaakaovoi ja kookosöljy keskilämmöllä vesihauteessa. Laita pähkinät, kaakaovoi-kookosöljyseos sekä loput täytteen ainekset mustikoita lukuunottamatta tehosekoittimeen. Pyöräytä aineksia, kunnes seos on sileää ja kermaista. Kaada 3/4 täytteestä vuokaan pohjan päälle. Jätä tehosekoittimeen 2 dl täytettä ja lisää sinne sulatetut ja valutetut mustikat. Pyöräytä tasaiseksi.

Laita mustikkakreemi pursotinpussiin, jossa on pienehkö, pyöreäpäinen tylla. Pursota mustikkakreemiä täytteen sekaan ja tee veitsen avulla haluamiasi kuvioita. Laita kakku pakastimeen vähintään kahdeksi tunniksi tai kunnes se on jähmettynyt. Kakun voi laittaa vaikkapa yön ajaksi pakkaseen ja tarjota seuraavana päivänä. Ota kakku huoneenlämpöön 1/2 - 1 h ennen tarjoilua. Koristele kakun pinta halutessasi raikkailla mintunlehdillä. Säilytä kakku jääkaapissa.



Vinkki: Mustikat voi lisätä suoraan valkosuklaatäytteeseen, jolloin koko kakusta tulee violettisävyinen. Mustikkakreemin voi myös vain kaataa valkosuklaakremin päälle, jolloin kakku saa kaksi eriväristä kerrosta.

Vinkki: Marmoroitu pinta ei välttämättä kaipaa sen kummempaa koristelua. Mutta jos kakun pintaväri on tasainen, niin kakun päälle voi laittaa koristeeksi myös tuoreita, kotimaisia mustikoita, kun niitä on saatavilla.

Vinkki: Kakun täytteeseen voi laittaa myös tuoreita mustikoita. Silloin niitä tarvitaan vain 1 1/2 dl.


Raakakaakaovoita.


Tämä kaakaovoi oli tällaista pikkupötkylää :)

 
Kakku vailla koristelua.



Mustikka on tanssahdellut kakun pinnalla :)


Valmis raakakakku.




Mustikkapantteri :D



Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
1 + 3 + 5 + 1 + 3 + 1 + 4 = 18 pistettä

- Tosi hienosti onnistunut ensimmäinen raakakakku! Kaunis kakku ja maut varmasti kohdallaan. Mielenkiintoisin kakkupohja tässä haasteessa! 1 piste

- Kuohkean näköinen, kaunis suomalainen kakku, 3p.

- Herkulliselta kuulostava yhdistelmä

- Mustikka tanssii valkosuklaakakussa ----- 5p

- Ihanan näköinen kakku ja mustikat hauskasti todellakin tanssivat kakussa.1 piste

- Piristävän näköinen ja värinen. 3p.

- Ihana marmorointikuvio. Mustikka on aina hyvä!!!! 1p

- Mustikka ja sen siisti toteutus, sekä kakun houkuttavuus saa 4 pistettä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti