lauantai 5. joulukuuta 2015

Täytetyt perhospikkuleivät


Tein tällaisia kerrospikkuleipiä Camillan ristiäisiin syyskuussa. Ohje on sama kuin näissä jalkapohjapikkuleivissä. Kokeilin ensimmäistä kertaa marmorikuviointia. Aika helpolla tavalla saa kivannäköistä koristelua.

Täytetyt perhospikkuleivät
 
400 g voita
 
2 1/2 dl sokeria
 
2 kananmunaa
 
9 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
 
4 tl vaniljasokeria
 
1 1/2 tl leivinjauhetta
 
400-450 g vadelmahilloa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa kananmunat yksitellen joukkoon. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan olla kylmässä noin puoli tuntia.

Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja paina siitä muotilla pikkuleipiä. Taikinan alle kannattaa laittaa kunnolla jauhoja, koska taikina on aika pehmeää ja helposti tarttuvaa. Paista pikkuleipiä leivinpaperoidulla pellillä 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täytä pikkuleivät vasta pikeerikuorruttamisen jälkeen. Minä etsin tässä vaiheessa pikkuleiville parit ja asetin ne päällekkäin alustalle.

Pikeerikuorrutus

kananmunanvalkuainen
 
noin 200 g tomusokeria
 
muutama tippa sitruunamehua
 
violettia tomuväriä (pastavärikin käy hyvin)

Vaahdota noin 2/3 tomusokerista munanvalkuaisen kanssa vaahdoksi. Lisää sitruunamehu ja tomusokeria tarpeen mukaan. Vatkaa seosta sen verran, että se jää aika löysäksi, mutta ei liian valuvaksi. Kaada suurin osa vaahdosta kahteen eri kulhoon ja värjää ne violetilla tomuvärillä, toinen vähän tummemmaksi ja toinen vaaleammaksi. Lusikoi ne omiin pursotinpusseihin, joissa on pienehkö, pyöreä tylla. Vatkaa loppuseosta vähän lisää, kunnes vaahto on sopivan paksuista reunojen kuorrutukseen. Jaa myös se kahteen osaan ja värjää eri sävyisiksi violeteiksi. Lusikoi seokset pieniin pursotinpusseihin, joissa on pienet, pyöreäpäiset tyllat (tai leikkaa jämäkän pussin kulmasta pieni pala pois).

Kuorruta yksi pikkuleipä kerrallaan. Pursota ensin hieman jämäkämpää pikeeriä pikkuleivän ääriviivoiksi. Pursota sitten löysempää pikeeriä pikkuleivälle ja levitä seos vaikka coctailtikun avulla tasaisesti. Tikulla voi myös tökkiä ilmakuplia rikki. Tipauta kuorrutteen päälle eri sävyistä kuorrutetta tipoiksi haluamiisi kohtiin (eli vaaleamman sävyiseen tummemmat tipat ja toisinpäin). Jätä pilkut joko sellaisenaan tai vedä coctailtikulla niistä kuvioita. Kun kaikki pikkuleivät on kuorrutettu, anna niiden kuivua kunnolla.

Laita vadelmahilloa (Minigrip)pussiin, leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa pikkuleipien alapuoliskolle. Jätä reunoille tyhjää, ettei hilloa pursua ulos toista keksiosaa painettaessa päälle. Paina kansiosa hellästi kiinni pohjaosaan. Pikkuleivät voi täyttää vaikkapa edellisenä pivänä (niinkuin minä tein), jotta hillo asettuu ja pikkuleivät ehtivät mehevöityä ennen tarjoilua.

Pikkuleipien täyttämistä.
 Tällaisia kuvioita tein pikkuleipiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti