lauantai 29. heinäkuuta 2017

Kuoriutuva tipu -kakku


Meidän Mio täytti maaliskuussa 7 v. Poika toivoi yllättäen tällaista söpöilykakkua. Halusi tipun joka on kuoriutumassa, koska tiput ovat niin söpöjä ♥ Kakku oli helppo muotoilla munan malliseksi ja tipun ja munan pursotin kermalla. Tipun silmät ja nokan tein pikeeristä.

Kuoriutuva tipu -kakku

Pikeerikoristeet

(tipun nokka ja silmät, voi tehdä etukäteen)

1/2 rkl kananmunan valkuaista
 
40 g tomusokeria
 
2 tippaa sitruunamehua
 
mustaa pastaväriä

oranssia pastaväriä/tomuväriä
 
Sekoita 3/4 tomusokerista valkuaisen joukkoon ja vatkaa pienellä vispilällä. Lisää tomusokeria tarvittaessa lisää, kunnes seos on jäykähköä, mutta silti levittyvää. Lisää lopuksi sitruunamehu. Jaa pikeeri kolmeen osaan. Värjää yksi annos mustaksi mustalla pastavärillä. Värjää toinen annos oranssiksi. Väriä voi lisätä coctailtikun avulla vähän kerrallaan. Jätä kolmas annos valkoiseksi. Lusikoi pikeerit omiin pieniin pursotuspusseihinsa (käytin minikokoisia Minigrip-pusseja).

Leikkaa pusseista pieni kulma pois ja pursota niistä tipulle yksityiskohtia. Olin piirtänyt valmiiksi leivinpaperille mallit, joiden päälle pursotin. Pursota valkoisella pikeerillä tipulle ovaalinmuotoiset silmät. Pursota mustalla pikeerillä silmille keskustat. Pursota oranssilla pikeerillä tipun nokka. Kun mustat silmien keskustat ovat hieman kuivuneet, voi niiden keskustaan pursottaa pienet valkoiset pikeeritipat antamaan elävyyttä. Anna pikeeripalojen kuivua seuraavaan päivään (tai kauemminkin).

Pohja

3 × tämä pohja:

4 kananmunaa

2 dl intiaanisokeria

1 dl ohratärkkelystä

1 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

1 1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja intiaanisokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohratärkkelys, jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-6 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle intiaanisokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja intiaanisokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi. Tee näin yhteensä kolme pohjalevyä ja anna niiden jäähtyä.

Leikkaa leivinpaperista/pergamiinista sopivankokoinen kananmunan kaava. Aseta kaava jokaisen pohjalevyn päälle ja leikkaa sen avulla levyistä munan malliset palat. Itse leivon pohjalevyt noin viikkoa ennen juhlia, joten pakkaan ne pussiin ja pakastan ne. Sulatan ne juuri ennen täyttämistä.

Kostutus

  3 dl maitoa
 
  2 rkl intiaanisokeria

Sekoita keskenään maito ja intiaanisokeri.

Suklaatäyte

120 g tummaa suklaata
 
3 dl vispikermaa
 
2 rkl kaakaotomusokeria
 
1/2 tl vaniljajauhetta
 
100 g vaniljatuorejuustoa



150 g kotimaisia pakastevadelmia

Aseta yksi kääretorttupohjista tarjoilualustan päälle. Voit joko täyttää kakun suoraan tai laittaa reunoille reunakalvoa tai jotain muovisuikaletta, jotta täytteen saa tosi tasaisesti. Kalvot saa kiinnitettyä parhaiten siinä vaiheessa, kun alat laittaa täytettä pohjalevyn päälle, jolloin kalvo tarttuu ja pysyy sen avulla pystyssä. Kalvot voi tarvittaessa kiinnittää toisiinsa teipillä tai klemmareilla.

Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten vatkauksen loppuvaiheessa kaakaotomusokeri ja vaniljajauhe. Vatkaa pienellä teholla joukkoon  vaniljatuorejuusto. Sekoita suklaasula täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Upota täytteeseen melko tiheästi pakastevadelmia antamaan täytteelle raikkautta. Marjat on helpoin upottaa jäisinä. Silloin ne eivät myöskään värjää täytettä. Nosta täytteen päälle keskimmäinen pohjalevy, kostuta se ja levitä päälle vadelmahillo. Laita vuoka jääkaappiin vadelma-vaniljatäytteen teon ajaksi.

Vadelma-vaniljatäyte

  1/2dl vadelmahilloa



  2 1/2 dl vispikermaa
 
150 g vaniljarahkaa
   
200 g vadelmia (tuoreena tai sulatettuna pakkasesta)
 
  2 rkl vaniljakreemijauhetta



150 g kotimaisia pakastevadelmia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemi hiljalleen joukkoon. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Soseuta vadelmat (jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa ensin ja soseuta sitten liemineen päivineen). Sekoita vadelmasose täytevaahdon joukkoon.

Levitä vadelma-vaniljatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset vadelmat täytteeseen melko tiheästi (laita pakastevadelmat suoraan pakkasesta, jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kääretorttulevy ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.

Suklaakreemi
 
175 g maitosuklaata
 
225 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
 
 1 rkl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä
 
 1 tl vaniljauutetta
 
250 g tomusokeria

Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa voi, maito, vaniljauute sekä tomusokeri tasaiseksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista. Mitä enemmän vatkaat, sitä paksumpaa ja kiinteämpää kreemistä tulee.

Levitä kreemiä kakun reunaosaan tasainen, peittävä kerros. Tasoita pinta esimerkiksi palettiveitsellä. Tee haarukalla pintaan kuvioita. Laita kakku jääkaappiin odottamaan seuraavaa vaihetta.

Kermapäällystys

1 1/2 dl vispikermaa
 
1 tl tomusokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Levitä vaahtoa kakun päälle (ei reunoille) ohueksi kerrokseksi (vaahtoa saattaa jäädä vähän yli). Laita kakku jääkaappiin pursotusten teon ajaksi.

Kermapursotus
 
  3 dl Flora Vispiä
 
  1 rkl vaniljakreemijauhetta

1 rkl tomusokeria

2 tl tummaa kaakaojauhetta

keltaista pastaväriä/tomuväriä
 
Laita kahteen pursotinpussiin pyöreäpäinen tylla ja yhteen tähtitylla 1M (jos samanlaisia tyllia ei ole montaa, käy pelkkä pyöreäpäinen liitinosakin, tai tyllaosan voi vaihtaa ja pestä pursotusten välissä). Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemi hiljalleen sekä tomusokeri. Lusikoi reilu puolet valkoista vaahtoa pursotinpussiin. Jaa loppuvaahto kahteen kulhoon. Lisää toiseen vaahtoon coctailtikun avulla keltaista pastaväri. Siivilöi ja sekoita toiseen vaahtoon tumma kaakaojauhe.Lusikoi keltainen vaahto pussiin, jossa on tähtitylla. Lusikoi ruskea vaahto pyöreätyllaiseen pussiin.

Aloita pursottaminen ruskealla vaahdolla. Ruskeaa vaahtoa tulee kakun yläosaan jättäen keskikohta paljaaksi (koska siihen tulee tipun pää). Pursota palloja kakun reunasta alkaen. Vedä pikkulusikalla tai pienellä palettiveitsellä pallon päältä, jotta se litistyy keskustaa kohden. Pursota uusi pallorengas hieman edellisen, litistettyjen pallon päälle. Jatka näin noin neljä kierrosta, kunnes tipun päälle on sopiva tila keskellä. Pursota keltaisella vaahdolla keskelle tipun pää. Tähtityllasta tulee pörröisen näköistä jälkeä. Pursota valkoisella vaahdolla litistettyjä pallorivejä kakun ala- ja keskiosaan. Valkoinen osa on munankuori, joten sen yläreunaan voi pursottaa teräviä reunoja, jotta se muistuttaa rikkoutunutta munankuorta.


Aseta lopuksi aiemmin tehdyt pikeeriyksityiskohdat eli tipun silmät ja nokka paikoilleen.


Ohut kermakerros ennen pursotusta.



Tipu kurkkii ihmetellen ympäristöään.


Pursotusta.


Tein haarukalla kuviointia suklaakreemiin kakun reunaosaan.



Mio odottamassa, että saa puhaltaa kynttilät :)


♥ Onnea Mio, poikani Mio ♥
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti