perjantai 3. elokuuta 2012

Keijujen poukama (ja palkinto Valiolta)


Postailenpa nyt vielä tänne, koska uuttakaan blogia ei vielä ole. Sattuipa kerran, että kaksi vanhempaa lastani menivät yökylään. Sattuipa vielä niin, että pieni vauvani oli hyvin kiltisti. Tämän ansiosta päätin ykskaks yllättäen, että osallistun pitkästä aikaa Leivontafoorumin haasteeseen. Osallistuin siis tähän heinäkuun haasteeseen, jossa oli aiheena "Kukkaketo".

Haasteessa olivat siis kukat pääosassa. No, minulla on vielä paljon harjoiteltavaa kukkienteossa. Nyt aikaa kukkien teolle jäi minulla klo 00-02 yöllä, joten en niihin jaksanut paljoa panostaa, vaikka olisin halunnut. Pääasia, että sain edes jotain aikaiseksi! Kukkakedosta tuli mieleeni heti keijut kedolla hyörimässä. Halusin tehdä kermasta mätäsmäisen pinnan. Itse keijuja kakussa ei näy. Keijut olivat piilosilla ;)

Suklaatäytteen resepti on Ulla Svenskin Unelmakakut-kirjasta, mutta tein sen vähän isompana määränä. Laitoin täytteeseen lisäksi pensasmustikoita.

En odottanut haasteessa sijoitusta, mutta ilokseni kakkuni tuli kolmannelle sijalle :) Mutta voi että miten mahtavan hienoja kukkia haasteessa onkaan! Niitä kelpaa ihailla! Paljon taitavia ihmisiä!

Sain Valiolta lahjaksi Magisso-kakkulapionja olen siitä iki-iloinen! Miten ne Valiolta tiesivätkään, että juuri tuollaista olen jo jonkin aikaa halunnut!! Olen sitä toivonut joskus lahjaksi ja meinannut itsekin ostaa ja NYT sen sain :) Odotan innolla sen testaamista! Mukana oli myös muutama Valion resepti, joita aion ehdottomasti joskus kokeilla. KIITOS Valio!

Tässä upea Valion palkinto!
Suklaa-mustikkatäytekakku
 
Pohja
   
5 kananmunaa


150 g sokeria
 
125 g (noin 2 1/4 dl) vehnäjauhoja
 
25 g (1/2 dl) tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kaakaojauhe jauhojen joukkoon ja sihtaa seos varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Kaada taikina siihen. Paista 170 °C:ssa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja jaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus

3/4 dl rasvatonta maitoa + 1 tl vaniljasokeria

Mansikkatäyte


1 1/2 dl vispikermaa
 
1 dl maitorahkaa
 
1/2 dl tomusokeria
 
1/2 dl vaniljakreemijauhetta
 
150 g mansikoita

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa joukkoon maitorahka, tomusokeri, vaniljakreemijauhe ja hieman pilkotut mansikat. Mansikoista saa jäädä pieniä sattumia täytteeseen.

Aseta kakkupohjan pohjalevy kakkuvuokaan ja kostuta se vaniljamaidolla pullasudin avulla. Levitä päälle mansikkatäyte. Aseta täytteen päälle keskimmäinen kakkulevy ja kostuta se.


Suklaa-mustikkatäyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa
 
65 g tummaa suklaata
 
1 dl tomusokeria
 
150 g (reilu 2 dl) pensasmustikoita

Sulata suklaa mikrossa pienellä teholla välillä sekoitellen tai vesihauteessa. Vatkaa tuorejuusto, suklaasula ja tomusokeri nopeasti pehmeäksi vaahdoksi. Levitä täyte keskimmäisen kakkulevyn päälle. Paina täytteeseen pensasmustikat. Aseta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta se. Peitä kakku kelmulla tai foliolla ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kuorrutus

3 dl vispikermaa
 
1 rkl tomusokeria
 
1 rkl vaniljakreemijauhetta
 
vaaleanvihreää tomuväriä
 
tummanvihreää tomuväriä
 
vaaleansinistä tomusäriä
 
vaaleanpunaista tomuväriä

Ota keskeltä pieni osa kakkupohjaa pois ja tee siitä kuopan viereen keko mustikkamättääksi. Kaiverra polku kakun sivuun, Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten loppuvaiheessa tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Sekoita kuhunkin tomuväriin pari tippaa vettä, jotta väri ei näy pilkkuina ja paakkuina kermassa. Värjää suurin osa kermasta vaaleanvihreällä tomuvärillä ja päällystä sillä kakku. Jaa loppu vaahto kahteen pieneen ja yhteen isompaan osaan. Värjää toinen pienistä vaahto-osista vaaleansinisellä tomuvärillä ja toinen osa tummanvihreällä tomuvärillä. Värjää vähän isompi määrä vaaleanpunaisella tomuvärillä. Tee vaaleansinisestä vaahdosta lapsi kakun keskelle kuoppaan. Laita tummanvihreä vaahto pieneen pursotuspussiin, jossa on lehtitylla. Pursota vaaleanpunaisesta vaahdosta tähtityllalla kukkia kakun alareunaan.

Koristelu

pensasmustikoita
 
kaurakeksiä murustettuna
 
valkoista sokerimassaa
 
vaaleanpunaista tomuväriä
 
vaaleansinistä tomuväriä
 
keltaista tomuväriä
 
oranssia tomuväriä
 
kimalletomua
 
sokerihelmiä
 
vaaleanpunaisia koristerakeita
 
sokerikuorrutetta tuubista

Kaulitse sokerimassalevy tomusokeroidulla silikonialustalla. Ota haluamillasi kukkamuoteilla kukkia levystä ja muotoile niitä lisää esimerkiksi levittämällä terälehtiä ja tekemällä niihin uria. Värjää kukat tomuväreillä ja sivele pintaan lopuksi kimalletomua. Kiinnitä keskustoihin sokerikuorrutteella sokerihelmiä ja koristerakeita. Laita kukat kuivumaan konvehtimuotteihin tai kuppeihin, jolloin terälehdet jäävät hieman koholle. Eräät kukat tein niin, että kaulitsin ohuen suikaleen, katkoin siitä lyhyitä pätkiä ja kieritin niistä pieniä kukkia.

Asettele valmiit kukat kakun päälle sekä pensasmustikat mätäspaikalle. Ripottele kaurakeksimuruja polun kohdalle. Pursota kukille ja mustikoille lehtiä tummanvihreästä vaahdosta.

Koska sokerimassakukkaset eivät säily pitkään kerman päällä nättinä eli ne alkavat sulaa, kannattaa kakku syödä samana päivänä kun sen kuorruttaa ja koristelee.

Mansikkatäyte ja suklaa-mustikkatäyte

Mustikkamätäs. Sielläköhän ne keijut piileksivät? :)



Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
(23 pistettä)

- 3p Keijujen poukama - Aivan Upea kakku, täytteet kuulostavat hyvälle. Ihana idea

- 3p Keijujen poukama – kakun koristelussa hieno idea keijuista.

-3p. Keijujen poukama - Todella kauniisti toteutettu mielikuvituksellinen kukkaketo!

- 3p. Keijujen poukama - Kakun koristelussa on kivasti tehty maisema

- 5p. Keijujen poukama - Ihana pikkuisen prinsessan kakku! Koko kakun koristukset sitoutuvat kauniisti yhteen ja muodostavat kauniin kokonaisen kakun. Asettelukin vaikuttaa leikkaamisen kannalta hyvältä!

- 3p. Keijujen poukama – Hieno mielikuvitustuote, hauska, hyviä yksityiskohtia.

3p. Keijujen poukama - Ensimmäinen ajatus oli, että "Oi, kuinka suloinen!!". Hauska idea keijuniitystä ja ihanat värit.

- Kiva, vähän erilaisempi idea

- Hempeän söpö kokonaisuus

- Ei ihan loppuun asti huoliteltu, mutta hauska idea ja soman näköinen. Varmasti hitti pienten tyttöjen juhlapöydässä

- Plussaa: kaunis ja hempeä kakku, kaunis värimaailma, sävytetyt kukat kauniita.

- Miinusta: kakussa tapahtuu sen verran paljon kaikkea, että kukat, joiden oli tarkoitus olla haasteen pääosa, eivät oikein nouse esille. Ne ovat enemmän osa tarinaa kuin kakun pääosa.

- Jotakin jäin kaipaamaan, ehkä niitä keijuja. Kaunis kakku kuitenkin.

- Ihanan hempeät värit.

- Ihana idea ja tarina. Koristelu on kumminkin hieman hajanainen. Tilanne olisi ollut ehkä toinen, jos oikeasti kedolla olisi käyskennellyt marsipaanikeijukainen.

- Kiva idea kakun koristelussa, tosin ne keijutkin olisi ollut kiva saada näkyviin...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti