lauantai 25. elokuuta 2012

Tumma sokerikakkupohja


Vaalean sokerikakkupohjan ohje löytyy täältä.

Tässä aluksi muutamia vinkkejä sokerikakun paistoon :)

Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat mahdollisimman hyvin!

Osan vehnäjauhoista voi myös korvata perunajauhoilla. Eli esimerkiksi yhden munan kakkupohjaan voi laittaa 15 g vehnäjauhoja ja 15 g (tai vähemmän) perunajauhoja. Itse en käytä perunajauhoja.

Leivinjauhettakin voi toki laittaa jos haluaa, mutta kakkupohja kohoaa hyvin ilmankin. Leivinjauhetta voi laittaa 1/2-1 tl kakkupohjan koosta riippuen. Itse en käytä leivinjauhetta. Joskus käytin, mutta silloin kakkupohjat lässähtivät herkemmin ja niistä tuli hötöisempiä.

Kakkupohjan voi tehdä irtopohjavuokaan tai reunavuokaan. Irtopohjavuoka voidellaan ja jauhotetaan, mutta reunavuokaa ei tarvitse voidella tai jauhottaa. Kun kakku otetaan uunista, voi veitsellä käydä läpi kakun reunan, että se irtoaa joka kohdasta vuoasta. Sitten reunan voi irrottaa ja kakun kipata alustalle. Irrota pohja varmistettuasi veitsellä, että pohja ei ole tarttunut siihen.

Tässä oman kokemuksen mukainen esimerkki siitä, minkäkokoiseen vuokaan kannattaa tehdä minkäkinkokoinen taikina:

3 munan kakkupohja 18 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

4 munan kakkupohja 20 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

5 munan kakkupohja 24 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

7 munan kakkupohja 26 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

Tumma sokerikakkupohja
 
Tämä ohje on muunneltavissa oman tarpeen mukaan

1 kananmuna
 
30 g (1/4 dl) sokeria
 
 25 g (1/2 dl) vehnäjauhoja 
 
5 g (1 rkl) tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä kolmen munan kakkupohja

3 kananmunaa
 
90 g (1 dl) sokeria
 
75 g (vajaa 1 1/2 dl) vehnäjauhoja
 
15 g (2 1/2 rkl)  tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä viiden munan kakkupohja

5 kananmunaa
 
150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria
 
125 g (noin 2 1/4 dl) vehnäjauhoja
 
25 g (1/2 dl) tummaa kaakaojauhetta

Esimerkkinä seitsemän munan tumma kakkupohja

7 kananmunaa
 
210 g (vajaa 2 1/2 dl) sokeria
 
180 g (noin 3 dl) vehnäjauhoja
 
30 g (3/4 dl) tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kaakaojauhe jauhojen joukkoon ja siivilöi seos varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina siihen. Vältä vuoan heiluttamista.

Paista 160-175-asteisessa uunissa alatasolla 30-45 minuuttia. Paistolämpötilaan ja paistoaikaan vaikuttaa kakkupohjan koko. Pieni kakku paistuu pienemmässä lämpötilassa ja nopeammin ja suurempi kakkupohja taas päinvastoin (esim. 5 munan pohjan paistan 170 C°:ssa 30 min. ja 7 munan pohjan 175 °C:ssa 35 min.). Vältä uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen.

Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kahteen tai kolmeen osaan pohjan korkeudesta riippuen. Yhden kerroksen korkeus voi olla noin 1-1 1/2 cm. Leikkaa ensin ylin kerros. Minä leikkaan kerrokset sahalaitaisella, terävällä isolla veitsellä. Työnnän veitsen kakun keskiosaan ja lähden leikkaamaan kakun ympäri.


26 cm Ø kokoinen kakkupohja.



Kakkupohjan alapuoli.


Kakkupohjan leikkauspintaa.


Kakkupohjan voi paistaa myös reunavuoassa. Reunavuokaa ei tarvitse voidella. Tämä kakku on tehty säädettävässä reunavuoassa.


18 cm Ø oleva kakkupohja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti