sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Suklaiset kakku ja kaakao


Osallistun tällä kakulla ja kaakaolla Leivontafoorumin marraskuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on "Leipomus, jonka halusin tehdä!". Leipomus piti valita vuoden 2012 leivontahaasteiden joukosta. Aihe syntyi siitä, kun leipomusten kommenteissa sanotaan usein, että "tämän aion joskus tehdä" jne. Minulla oli kaksi vahvaa ehdokasta (toinen olisi ollut Torta di ricotta e pere -piirakka maaliskuun 2012 haasteesta). Valitsin tämän kakku + kaakao-yhdistelmän, koska se sopii hyvin tähän syksyiseen aikaan ja ne ovat houkuttaneet minua niin monesti! Minua kiehtoi myös tuo kakun piilotettu kakkupohja sekä suklaakoristeiden tekeminen. Minun on jo pitkään tehnyt mieli hankkia sydämenmallinen reunavuoka ja nyt siihen oli hyvä syy :) Tilasin sen Vispilänkaupasta ja on kyllä oikein toimiva ja kiva vuoka!

Muuten tein täysin ohjeiden mukaisesti kaikki, mutta minulla oli punaisista karviaisista tehtyä hilloa (tähän vuodenaikaan on hankala saada käsiinsä karviaisia, jos niitä ei satu olemaan pakkasessa). Noiden suklaakoristeiden kanssa tuli pähkäiltyä. Ensin mietin, että miten ne on tehty. Sitten sain idean ja kokeilin. Ensimmäinen kokeilu meni vähän pieleen. Onkalosta tuli tosi matala. Toiset onnistuivat loistavasti, mutta laitoin ne liian matalalle jääkaappiin ja 3,5 v. poikamme kävi niitä vähän maistelemassa :D No, seuraavatkin onnistuivat hyvin, mutta olin malttamaton ja otin kuvia niistä liian aikaisin. Suklaa alkoi lössähtää ja koristeet olivat pilalla. No, NELJÄNNET koristeet onnistuivat onneksi myös ja ne pysyivät ehjinä! Tulipa taas urakalla harjoitusta :D Olisin voinut laittaa koristeet kakun päälle enemmän vinottain, niinkuin alkuperäisessä haasteleipomuksessa, jotta sydämen muoto näkyisi paremmin.

Tykkäsin kakusta ja kaakaosta paljon! Karviaishillo raikasti kakkua todella kivasti. Kakku oli juuri sopivan makeaa, vaikka täytteissä ei ollut yhtään lisättyä sokeria. Kaakaokin maistui pehmoisen suklaisen lämpimälle :)

Suklaakoristeiden teosta tarkemmin tietoa täällä.



Haaste on nyt ratkennut ja tämä kakkuni sijoittui neljänneksi :) Onneli kiittää pisteistä ja kommentista! Täällä näkyy saamani palkinto Dansukkerilta :)

Monen suklaan juustokakku

Pohja

222 g kananmunia
 
133 g sokeria
 
80 g vehnäjauhoja
 
30 g perunajauhoja
 
20 g tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot ja kaakaojauhe. Siivilöi ne vaahdon joukkoon käännellen. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista pohjassa ollut leivinpaperi. Anna jäähtyä.

Leikkaa pohjasta kaksi samankokoista palaa, jotka ovat vähän pienempiä (noin 1 1/2-2 cm pienempiä) kuin reunavuoka. Minä laitoin leivinpaperille sydämenmallisen reunavuoan ja piirsin sen sisäpuolelle pienemmän sydämen, jonka leikkasin irti. Käytin sitä mallina leikatessani pohjasta palat.

Suihkauta vuoan reunoille vuokasprayta tai laita reunakalvoa, jotta kakku irtoaa siitä nätimmin.

Kostutus

kevytmaitoa (laitoin 3/4 dl)

Suklaatäyte

1 dl karviaishilloa


200 g vispikermaa
 
100 g tuorejuustoa
 
80 g maitosuklaata

40 g tummaa suklaata
 
10 g tummaa kaakaojauhetta
 
2 liivatelehteä
 
1 rkl vettä

Laita reunavuoka tarjoilualustalle. Aseta toinen kakkupohjalevy reunavuoan sisälle niin, ettei se kosketa vuoan reunoja. Kostuta se maidolla pullasutia apuna käyttäen. Sivele päälle 1/2 dl karviaishilloa.

Laita liivetelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sulata suklaat yhdessä joko vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Sekoita suklaasulan joukkoon kaakaojauhe. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto (jonka olin antanut lämmetä noin 1/2 h huoneenlämmössä) ja sekoita se vaahdon joukkoon. Lisää suklaaseos ja sekoita. Kiehauta vesi, purista liivatteet ja sekoita veteen. Kaada liivateliemi ohuena nauhana vaahdon joukkoon. Kääntele vaahto varovasti sekaisin.

Kaada täyte vuokaan niin, että sekä pohjalevy että reunaosat peittyvät. Tasoita pinta. Laita toinen pohjalevy keskelle vuokaa. Kostuta se ja sivele päälle 1/2 dl karviaishilloa. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään (annoin jähmettyä noin tunnin).

Valkosuklaatäyte

200 g vispikermaa
 
100 g tuorejuustoa
 
80 g valkosuklaata
 
2 liivatelehteä
 
1 rkl vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sulata valkosuklaa joko vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto (jonka olin antanut lämmetä noin 1/2 h huoneenlämmössä) ja sekoita se vaahdon joukkoon. Kääntele suklaasula joukkoon. Kiehauta vesi, purista liivatteet ja sekoita veteen. Kaada liivateliemi ohuena nauhana vaahdon joukkoon. Kääntele vaahto varovasti sekaisin. Kaada täyte vuokaan pohjalevyn päälle ja reunoille. Tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Koristelu

1/2 dl karviaishilloa
 
50 g valkosuklaata

Kun kakku on hyytynyt, irrota vuoka ja mahdollinen reunakalvo kakun ympäriltä. Sivele pinnalle ohut kerros karviaishilloa. Valmista valkosuklaasta koristeet kakun päälle.

Minä tein suklaakoristeet näin: sulatin valkosuklaan ja laitoin sen pieneen pussiin (Minigrip). Leikkasin kulmasta pienen palan pois. Asetin leivinpaperin tasaisen alustan päälle. Pursotin suklaasta viivoja, jotka muodostivat lopulta kaksi suorakaiteen muotoista aluetta (toinen oli vähän kapeampi). Asetin leivinpaperin sivuille samankokoiset nonparellipurkit. Otin paperin ylälaidasta kiinni ja nostin sen alas niin, että valkosuklaa-alueiden ylä- ja alapäät liimautuvat yhteen. Purkit pitivät huolen siitä, että leivinpaperiin ja samalla koristeisiin muodostui "onkalo". Laitoin koristeet alustoineen jääkaappiin jähmettymään. Noin tunnin kuluttua otin purkit sivuilta pois ja nostin varovasti leivinpaperin koristeiden päältä pois. Annoin koristeiden olla jääkaapissa yön yli ja irrotin sitten varovasti niiden alaosatkin leivinpaperista. Annoin niiden olla jääkaapissa, kunnes ne oli aika laittaa kakun päälle.

Valkosuklaakaakao
 
(1 annos)

vettä
 
3 palaa valkosuklaata
 
2 tl tummaa kaakaojauhetta
 
vispikermaa
 
sokeria
 
vaniljajauhetta

Kiehauta 2/3 lasillista vettä ja kaada lasiin. Lisää valkosuklaapalat ja kaakaojauhe. Sekoita kunnes suklaapalat ovat sulaneet ja kaakaojauhe on sekoittunut veteen. Lämmitä vispikermaa kattilassa ja kaada sitä lasiin lähes täyteen asti. Sekoita juoma. Vispaa pieni tilkka vispikermaa löysäksi vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljajauheella. Valuta vaahto kaakaon päälle ja nauti juoma heti.

Valmis pohja.


Valmiit suklaakoristeet.



Valmis kakku koristelua vailla.



Karviaishillosydän :)





Suklaakoristeet paikoillaan.





Suklaiset onkalot.


Valkosuklaakaakao.





Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
(2+5+4=11 pistettä)

- Tykkäsin kuitenkin kaikkista eniten 'Onneli ja Suklaiset kakku & kaakao' -kakusta, mutta hillo oli erilainen, siksi ei ääntä :(
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti