lauantai 5. heinäkuuta 2014

Kakkupohja ilman kananmunaa


Tein eräälle tytölle synttärikakun. Kakkuun ei saanut käyttää kananmunaa allergian vuoksi. Kokeilin varmaan kolmea kakkupohjaa netistä löytämilläni ohjeilla, mutta ne eivät miellyttäneet. Yhdessä pohjassa leivinjauhe tuli todella pisteliäästi mausta läpi. Sitten muistin lehden, josta olin löytänyt hyvän ohjeen kananmunattomaan kääretorttupohjaan. Siellä on ohje myös munattomalle sokerikakulle. Se ohje oli lopulta mieleinen! Ohje on siis Leivotaan-lehdestä 2011.

Tämä kakkupohja on vähän tavallista sokerikakkupohjaa matalampi. Siitä saa korkeamman paistamalla sen vähän pienemmässä vuoassa (24 cm Ø), jolloin pohjasta tulee korkeampi. Pohjan saa leikattua kolmeen ohuehkoon levyyn. Minä päädyin siihen, että paistoin kaksi pohjaa, leikkasin molemmat kahteen osaan ja käytin niistä kolme. Yksi pohjalevy jäi maisteltavaksi :) Laitoin kakun keskelle toisen kansilevyistä leikaten veitsellä sen pinnan sileäksi.

Käytin pohjaan spelttiä ja intiaanisokeria. Intiaanisokeri tuo pohjaan erityisen hyvän nekkumaisen maun. Maku vahvistuu sillä, jos kakkulevyt kostuttaa intiaanisokeri-maitoseoksella. Jos kakkuun käyttää tavallista kidesokeria, sitä tulee laittaa vain 3 dl! Jauhoksi sopivat myös vehnäjauhot.

Täältä löytyy kakku, johon tein tämän kakkupohjan.

Kakkupohja ilman kananmunaa
 
4 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

4 dl intiaanisokeria

3 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

1 dl (noin 100 g) jäähtynyttä voisulaa

1 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka (vuokaan, johon mahtuu noin 1,5 l). Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita ensin joukkoon maito, sitten voisula ja lopuksi kiehuva vesi. Sekoita huolellisesti. Kaada taikina vuokaan. Tee veitsellä taikinan keskelle ristikuvio. Tällöin taikina ei kohoa keskeltä liikaa, vaan se kohoaa tasaisemmin. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa alatasolla 40-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ensin vuoassaan ja kumoa se sitten alustalle.

Kakun voi tarjota sellaisenaan ja siivilöidä pintaan tomusokeria. Kakkupohjan voi myös käyttää täytekakkuun. Leikkaa tällöin kakku joko kolmeen ohuehkoon osaan tai kahteen vähän paksumpaan osaan. Leikkaa levyt sahalaitaisella veitsellä. Laikkaaminen onnistuu parhaiten, kun kakku on kokonaan jäähtynyt ja ollut vaikka jääkaapissa jäähtymässä. Tämä kakkupohja on tosin melko helppo leikata, koska se on tiiviimpi kuin kananmunallinen sokerikakkupohja.


Intiaanisokeriläikkiä ♥


Leikattu kakkulevy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti