Kakun muodoksi toivottiin avonaista kirjaa. Kirja kuvasi esikoisromaania. Sankarin tekeillä olevassa romaanissa on kolme eri aikakautta: ajanlaskun alun aika, viikinkiaika ja nykyaika. Vanha tammi on erityisen merkityksellinen ja yhteinen tekijä aikakausissa. Ajanlaskun alun ajassa Maria kätkee Joshuan pyynnöstä nuoren tammen sisuksiin häränsarvessa suuren opetuksen ihmiskunnalle. Viikinkiajassa viikingit seilaavat laivallaan Joshuan tiluksille ja rakentavat laivan vanhasta tammesta. Laiva uppoaa myöhemmin kirjassa. Nykyajassa päähenkilönä on meriarkeologi, joka löytää uponneen laivan Suomenlahdesta.
Koska vanha tammi oli suuressa roolissa kirjassa, halusin omistaa sille kokonaisen sivun. Koetin pursottaa rungosta mahdollisimman vanhan näköisen. Halusin tuoda esiin myös viikinkilaivan. Asetin viikinkilaivan seilaamaan kakun yläosaan ja aika pienenä, koska se kuvasti kaukaisempaa aikakautta. En tiedä miten laiva upposi, mutta tein myrskyävän meren sen ympärille.
Elokuvakäsikirjoitukseen kuuluivat kakussa olevat lätäkkö, johon pisara on muodostanut renkaita sekä kissanpennut. Pyörä liittyy sankarin rakkaaseen harrastukseen :) Kypärän olisi kuulunut olla musta, mutta hups vaan tein siitä epähuomiossa keltaisen :)
Näin mielenkiintoisten alustusten saattelemana sain hirmuisen paljon intoa ja motivaatiota kakuntekoon! Sain tehdä taas jotain ihan uutta ja sukeltaa samalla mystiseen maailmaan, joka esikoisromaanin pikkupaljastuksista huokui. Ihan huikeaa!
Vaniljakreemin tein tällä kertaa ohjeella, jonka löysin Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta. Laitoin nyt vanilja-aromia vaniljasokerin sijasta. Sankari oli toivonut mansikkaista täytettä kakkuun. Koska jouduin täyttämään kakun jo kaksi päivää ennen juhlia, en uskaltanut laittaa sekaan tuoreita mansikkapaloja. Tein tuoreista mansikoista hillon. Sivelin sitä täytteiden alle ja sekoitin täytteen joukkoon.
Vaikka kukaan ei tekisikään tätä kakkua ainakaan ihan tällaisenaan, niin laitan tähän silti ohjeen kakulle kokonaisuudessaan. Sieltä voi ainakin ehkä saada jotain vinkkiä kirjakakun tekoon :) Minä en muotoillut kakun sivuja viistosti, koska muuten kakun reunaosista olisi joutunut ottamaan kakkua pois mansikkatäytettä myöten. Mutta ne voi halutessaan veistellä niin!
Kirjakakku suklaa-mansikkatäytteellä
Pikeeri
(kakun yksityiskohtiin, voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen)
1/2 rkl kananmunan valkuaista
40 g tomusokeria
2 tippaa sitruunamehua
mustaa, vihreää, ruskeaa, keltaista ja punaista pastaväriä
Leikkaa pusseista pieni kulma pois ja pursota niistä yksityiskohtia. Olin piirtänyt valmiiksi leivinpaperille mallit, joiden päälle pursotin eli pyörän, kissat, tammenlehdet ja viikinkilaivan. Kiven, tammenterhot ja kypärän pursotin ilman mallia. Anna pikeeripalojen kuivua seuraavaan päivään (tai kauemminkin).
Mansikkahillo
(voi tehdä vaikka edellisenä päivänä tai vähän aiemmin)
600 g tuoreita mansikoita
1 1/2 - 2 dl intiaanisokeria (oman maun mukaan)
2 rkl ohratärkkelystä (Ohrakas)
2 rkl vettä
Pohja
♥ Tee pohjia 4 kpl ♥
4 kananmunaa
2 dl intiaanisokeria
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl ohratärkkelystä (Ohrakas)
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-6 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle intiaanisokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi.
Kostutus
3 dl maitoa
2 rkl intiaanisokeria
Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään.
Suklaatäyte
1 dl mansikkahilloa
♥
200 g tummaa suklaata
4 1/2 dl vispikermaa
3/4 dl kaakaotomusokeria
200 g vaniljatuorejuustoa
Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla
lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä. Vatkaa
kerma vaahdoksi ja makeuta se kaakaotomusokerilla. Vatkaa hiljalleen
joukkoon vaniljatuorejuusto (ei ihan jääkaappikylmänä, jotta suklaa ei
kovetu liian nopeasti). Lisää sulatettu suklaa.
Aseta yksi kakkulevy tarjoilualustalle. Jos
omistat säädettävän, suorakaiteen muotoisen reunavuoan, aseta se kakun
ympärille. Laita sen ja kakkulevyn väliin reunakalvoa tai vaikka
pehmeätä muovitaskua sopivaksi suikaloituna, jotta täytevälit tulevat
tasaisiksi. Kostuta pohja intiaanisokerimaidolla. Levitä päälle
mansikkahillo ja sen päälle suklaatäyte. Laita vuoka jääkaappiin
mansikkatäytteen teon ajaksi.
Mansikkatäyte
1 dl mansikkahilloa
♥
3 1/2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
300 g mansikkahilloa
6 liivatelehteä
1 1/2 rkl vettä
♥
mansikkahilloa täytteen pinnalle
Upota liivatteet kylmään veteen. Vatkaa
kerma vaahdoksi. Vatkaa loppuvaiheessa hiljalleen joukkoon
vaniljatuorejuusto. Sekoita joukkoon mansikkahillo. Kiehauta vesitilkka,
purista liivatteet ja liuota kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana
moussen joukkoon samalla sekoittaen. Jos täyte on kovin löysää, laita se
hetkeksi jääkaappiin.
Aseta keskimmäinen kakkupohjalevy
suklaatäytteen päälle ja kostuta se. Sivele pintaan mansikkahillo.
Levitä päälle mansikkatäyte. Laita mansikkahilloa pieneen pussiin,
leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa täytteen päälle. Laita
kanneksi päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös se. Peitä kakku
foliolla tai kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai
mielellään yön yli.
Kakun muotoilu
noin 1/2 dl mansikkahilloa
Poista kakun ympäriltä reunavuoka ja
reunamuovit. Mittaa kakun päältä keskiosa ja koverra veitsellä siihen
kirjalle keskiosa. Syvennä keskiosaa aina mansikkatäytteen pohjaan
saakka. Asettelin täytekohtaan keskelle ohuelti kakkupohjapaloja.
Leikkaa neljännestä kakkulevystä suikaleet kakun molemmille "sivuille",
jotta sivuille tulee lisää korotusta. Sivele palojen alle
mansikkahilloa. Muotoile veitsen avulla sivuille sellainen muoto kuin on
oikeassa avonaisessa kirjassa. Minulla oli vieressä mallina kirja
aukaistuna. Koverra kakun päädyistä, kirjan kannan kohdalta, palat pois.
Vaniljakreemi
750 g voita
7 1/2 dl (noin 450 g) tomusokeria
5 rkl maitoa
1 tl vanilja-aromia
valkoista pastaväriä
Koristelu
loppu vaniljakreemi
tummaa kaakaojauhetta
sinistä ja vihreää pastaväriä
aiemmin tehdyt pikeeriyksityiskohdat
sokerikuorrutetta (tuubista)
Värjää osa kreemistä siniseksi. Levitä pikkulusikan avulla kreemiä kakun oikean sivun yläosaan vedeksi. Muotoile lusikalla aaltoja. Levitä kreemiä myös saman sivun alalaitaan lätäköksi. Muotoile lusikalla lätäkön pintaan renkaita. Aseta aaltoileville laineille viikinkilaiva ja alemmalle lätäkön reunalle kissanpentu juomaan vettä. Aseta istuva kissa tammipuun viereen. Aseta kivi haluamaasi kohtaan. Kiinnitä kypärä kiven päälle sokerikuorrutteella. Laita pikeeripyörä nojaamaan kiveen. Laita kakku jääkaappiin kylmenemään ainakin puoleksi tunniksi.
Värjää osa kreemistä vihreäksi ja siirrä kreemi pursotinpussiin, jossa on pieni- ja pyöreäkärkinen tylla. Pursota kakkuun ruohotupsuja sopiviin kohtiin.
Mansikkahilloa.
Mansikkahilloa täytteeseen :)
Valmis mansikkatäyte.
Mansikkahilloa mansikkatäytteen päällä.
Hyytynyt kakku.
Kakku muotoiltu kirjaksi.
Vaniljakreemillä päällystetty kakku. Muutaman kerran sai palettiveitsellä siloitella ;)
Haarukalla tehdyt sivut.
Värjäsin tummalla kaakaojauheella vaniljakreemiä ja pursotin siitä puun rungon.
Valmis kakku.
Vielä on monta sivua luettavana :)
Kakun tarinoita.
Isossa roolissa kakussa ollut tammi.
Koetin tehdä tammesta vanhan näköisen.
Olin aiemmin pursottanut lehdet ja tammenterhot pikeeristä ja asettelin ne puiden oksille.
Tarinaa kirjasta ja elokuvan käsikirjoituksesta sekä harrastuksesta.
Viikinkilaiva heiluu eteenpäin myrskyssä.
Sankarin harrastus :) Tästä kuvasta voi bongata kakkuun piilottamani sankarin iän ;)
Lätäkkö, jonka pinnalle pisara on muodostanut renkaita. Kissanpentu on menossa juomaan :)
ONNEA SANKARILLE!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti