tiistai 11. lokakuuta 2016

Tamma ja varsa niityllä -täytekakku


Tein tällaisen täytekakun esikoisellemme, Inkalle, joka täytti 9 vuotta tämän kuun alussa. Hän toivoi sydämenmuotoisen kakun, jossa olisi kinuski- ja vadelmatäytteet. Kakun päälle hän toivoi kakkukuvaa, jossa olisi tamma ja varsa niityllä. Muistin tehneeni tämäntapaisen kakun viime vuonna Inkan synttäreille, joten tein kakun sen ohjeen mukaan :)

Täällä enemmän hevosaiheisesta kakkukuvasta.

Täältä löytyy samantapainen kakku. Siellä näkyy kuvia kakun täytteistäkin. Tässä kakussa on siis samanlaiset täytteet. Eroa kakuilla taitaa olla vain päälipursotuksessa ja kakkukuvan aiheessa. 

Vinkki! Kakkuihin tehdyt leivinpaperikaavat kannattaa säilyttää, jotta ei tarvitse joka kerta leikata uusia kaavoja :) Putsaa vaan kaavan pinnan kakkumuruista tarvittaessa ennen säilöön laittoa.

Vadelma-kinuski -täytekakku
 
Pohja
 
3 × tämä pohja:
4 kananmunaa
 
2 dl intiaanisokeria
 
1 dl ohratärkkelystä
 
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
 
1 1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja intiaanisokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohratärkkelys, jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-intiaanisokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-6 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle intiaanisokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja intiaanisokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi. Tee näin yhteensä kolme pohjalevyä ja anna niiden jäähtyä.

Leikkaa leivinpaperista/pergamiinista sopivankokoinen sydämen kaava. Aseta kaava jokaisen pohjalevyn päälle ja leikkaa sen avulla levyistä sydämen malliset palat.

Kostutus

2 1/2 dl maitoa
 
1 1/2 rkl intiaanisokeria

Sekoita keskenään maito ja intiaanisokeri.

Kinuskitäyte vadelmilla

3 dl intiaanisokeria

3 dl kuohukermaa



  2 1/2 dl vispikermaa
 
150 g vaniljatuorejuustoa
 
3 liivatelehteä
 
1 rkl vettä



150 g kotimaisia pakastevadelmia
Aseta yksi kääretorttupohjista tarjoilualustan päälle. Voit joko täyttää kakun suoraan tai laittaa reunoille reunakalvoa tai jotain muivosuikaletta, jotta täytteen saa tosi tasaisesti. Kalvot saa kiinnitettyä parhaiten siinä vaiheessa, kun alat laittaa täytettä pohjalevyn päälle, jolloin kalvo tarttuu ja pysyy sen avulla pystyssä. Kalvot voi kiinnittää toisiinsa teipillä tai klemmareilla.

Kostuta kakkulevy intiaanisokerimaidolla pullasutia apuna käyttäen. Levitä pinnalle vadelmahillo. Keitä kinuski. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja intiaanisokeri. Lämmitä seosta keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes se alkaa pulpahdella. Keitä seosta vielä kahden minuutin ajan ja ota se pois liedeltä. Anna kinuskin jäähtyä ja laita se sitten peitettynä jääkaappiin. Kinuskin pitää olla jääkaappikylmää, jotta se vaahtoutuu kunnolla. Kinuskin voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä.
 
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kylmä kinuski ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se kinuskivaahdon joukkoon. Kiehauta vesitilkka. Purista liivatteet ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita täytteeseen lopuksi jäiset puolukat.

Levitä kinuskitäyte kakkupohjan päälle. Upota täytteeseen melko tiheästi pakastevadelmia antamaan täytteelle raikkautta. Marjat on helpoin upottaa jäisinä. Silloin ne eivät myöskään värjää täytettä.

Aseta keskimmäinen kääretorttulevy täytteen pälle ja kostuta se.

Vadelma-vaniljatäyte

  1/2dl vadelmahilloa



4 dl vispikermaa
 
150 g vaniljarahkaa
   
300 g vadelmia (tuoreena tai sulatettuna pakkasesta)
 
3 rkl vaniljakreemijauhetta



150 g kotimaisia pakastevadelmia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemi hiljalleen joukkoon. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Soseuta vadelmat (jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa ensin ja soseuta sitten liemineen päivineen). Sekoita vadelmasose täytevaahdon joukkoon.

Levitä vadelma-vaniljatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset vadelmat täytteeseen melko tiheästi (laita pakastevadelmat suoraan pakkasesta, jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kääretorttulevy ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.

Suklaakreemi
 
175 g tummaa suklaata
 
225 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
 
 1 rkl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä
 
 1 tl vaniljauutetta
 
250 g tomusokeria

 Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa voi, maito, vaniljauute sekä tomusokeri tasaiseksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista. Mitä enemmän vatkaat, sitä paksumpaa ja kiinteämpää kreemistä tulee.

Levitä kreemiä kakun reunaosaan tasainen, peittävä kerros. Tasoita pinta esimerkiksi palettiveitsellä. Tee haarukalla pintaan kuvioita. Laita kakku jääkaappiin odottamaan seuraavaa vaihetta.

Kermapäällystys

1 1/2 dl vispikermaa
 
1 tl tomusokeria

 Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Levitä vaahtoa kakun päälle (ei reunoille) ohueksi kerrokseksi (vaahtoa saattaa jäädä vähän yli). Laita kakku jääkaappiin pursotusten teon ajaksi.

Kermapursotus
 
  4 dl Flora Vispiä
 
  3/4 rkl vaniljakreemijauhetta

2 tl tummaa kaakaojauhetta

2 rkl kaakaotomusokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaniljakreemi hiljalleen joukkoon vatkauksen puolivälissä. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa siivilöity kaakaojauhe ja kaakaotomusokeri. Lusikoi vaahto pursotinpussiin, jossa on tähtitylla kokoa 1M. Pursota isohkoja ruusukkeita kakun päälle aloittaen kakun reunaosasta ja edeten keskelle.

Koristeet

tamma ja varsa -kakkukuva, ohje löytyy täältä


Tein kakun reunaan haarukalla tällaista kuviota. Ajattelin sen muistuttavan niityn reunalla kulkevaa aitaa :)



Ruusukkeita.





2 kommenttia: