keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Vadelma-valkosuklaa kinuskikakku

 

Tein tämänkakun kesäkuussa Romeo-poikamme 9-vuotissynttäreille. Romeo toivoi täytteiksi vadelmaa ja valkosuklaata ja päälle kinuskia. Pohjaksi tein pitkästä aikaa sienikakkupohjan. Siitä tarkemmin täällä. Korvasin vehnäjauhot spelttijauhoilla, mutta vehnäjauhot käyvät yhtä hyvin.

Vadelma-valkosuklaa kinuskikakku

Pohja

3 dl vaaleita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

1 1/2 tl leivinjauhetta

4 kananmunaa

2 dl sokeria

1 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka, halkaisijaltaan 24 cm. Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan. Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Kun olet vaahdottanut seosta noin puoleen väliin asti, laita vesi kiehumaan kattilaan. Laita vettä vähän tarvittavaa määrää enemmän, koska osa vedestä voi haihtua loppuvatkauksen aikana. Munasokerivaahto on valmista, kun vatkaimella tehty kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Kaada oikea määrä kuumaa vettä mitta-astiaan. Lisää vesi pienissä (15-20) erissä vaahdon joukkoon jatkaen vatkaamista täydellä teholla. Siivilöi jauhoseos vaahtoon sihdaten pienissä erissä käännellen nuolijalla. Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Suolaa pinta loppuvaiheessa tarvittaessa leivinpaperilla/foliolla, jotta pinta ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Huom! Sienikakkupohja kohoaa tosi hyvin uunissa ja esimerkiksi neljän munan kakku vastaa aika lailla viiden munan sokerikakkupohjaa. Kakku saattaa kohota lopussa enemmän keskeltä, mutta kohouma tasoittuu, kun kakun on kumonnut ylösalaisin alustalle pian uunista ottamisen jälkeen.
 
Kostutus
 
1 1/2 dl maitoa
 
1/2 rkl intiaanisokeria
 
Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään. ASeta alimmainen kakkulevy tarjoilualustalle ja laita ympärille reunavuoka tai irtopohjavuoan reunaosa. Kakun ja vuoan väliin voi vielä laittaa reunakalvoa, jotta reuna on helpompi irrottaa. Kostuta pohjalevy pullasudin avulla.
 
 Vadelma-vaniljatäyte

1/2 dl vadelmahilloa


2 dl vispikermaa

100 g vaniljarahkaa

200 g vadelmia (tuoreita tai pakasteesta)

2 rkl vaniljakreemijauhetta

1 rkl tomusokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe hiljalleen joukkoon. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Soseuta vadelmat (jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa ensin ja soseuta sitten liemineen päivineen). Sekoita vadelmasose sekä tomusokeri täytevaahdon joukkoon.

Levitä kakkupohjan pinnalle vadelmahillo. Lusikoi sen päälle vadelma-vaniljatäyte. Aseta päälle keskimmäinen kakkulevy, kostuta se ja laita kakku jääkaappiin toisen täytteen valmistuksen ajaksi.
 
Valkosuklaa-vadelmatäyte
 
1/2 dl vadelmahilloa
 
 
120 g valkosuklaata
 
2 1/2 dl vispikermaa
 
2 rkl tomusokeria
 
100 g vaniljatuorejuustoa
 
 
100 g jäisiä vadelmia
 
Levitä kostutetun pohjan päälle vadelmahillo. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri. Vatkaa pienellä teholla joukkoon vaniljatuorejuusto.. Nosta vähän (pieni kauhallinen/kaksi kukkuraista ruokalusikallista) vaahtoa suklaasulan joukkoon ja kääntele se tasaiseksi nuolijalla. Lisää sitten suklaasula lopun vaahdon joukkoon ja kääntele kunnes seos on tasaista. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Upota täytteeseen jäisiä vadelmia. Nosta täytteen päälle päällimmäinen pohjalevy ja kostuta se. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa noin neljä tuntia tai yön yli.

Kinuskikuorrute

2 sl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria
 
Mittaa kerma ja fariinisokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta kunnes se kiehuu. Alenna sitten lieden lämpötila keskiteholla tai sen verran, että seos kuplii hiljalleen. Keitä kinuskia noin 15-20 minuuttia samalla sekoitellen. Kokeile onko kinuski valmista esim. laittamalla pieni lusikallinen kastiketta kakun pinnalle. Jos kastike imeytyy kakun sisään, on kastiketta keitettävä vielä hetki. Tarkistuksen voi tehdä myös vesilasitestillä. Testeistä tarkemmin täällä.
 
Kun kinuski on valmista, anna sen vetäytyä noin minuutin ajan ja kaada se sitten kakun pinnalle. Levitä kinuski palettiveitsen tai tavallisen veitsen avulla.
 
Kermapäällystys
 
2 1/2 dl vispikermaa
 
1 tl tomusokeria
 
Poista kakun ympäriltä reunavuoka ja reunakalvot ja tasoita reunaosa tarvittaessa palettiveitsellä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tomusokeri. Levitä ohuehko kerros vaahtoa kakun reunoille. Tein kuvioita reunavaahtoon haarukan avulla.
 
Kermapursotukset ja koristelu

3 dl vispikermaa

1 1/2 rkl vaniljakreemijauhetta

vadelmia

pensasmustikoita

Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe hiljalleen sekaan. Jaa vaahto kahteen pursotinpussiin, joissa toisessa on pyöreäpäinen tylla ja toisessa tähtitylla. Vaihdoin vielä välillä kierremmäisemmän tähtityllan pussia vaihtamatta. Pursotin kakun alareunaankin palloreunuksen.

Pursota kakun päälireunaan haluamiasi kuvioita ja koristele vadelmilla ja pensasmustikoilla.





 
Romeo rakastaa pianonsoittoa. On nyt vuoden harrastanut sitä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti