tiistai 31. elokuuta 2010

Amerikkalainen omenapiirakka


Apple pie ♥  Tuo ihana maku tuo mieleen lapsuuden monet kerrat, kun olen tätä saanut syödä, useimmiten äidin tekemänä! Vasta viime kesänä rohkaistuin itse tekemään amerikkalaista piirakkaa. Silloin tein raparperitäytteellä. Sen laitan tänne myöhemmin. Pari viikkoa sitten tein toisen amerikkalaisen piirakkani, tällä kertaa omenatäytteellä. Lempparitäytteitäni ovat myös mansikka, persikka, kirsikka ja omena-rusina.

Ominaista amerikkalaiselle piirakalle on sen kansi. Tämä ohje on amerikkalaisesta keittokirjasta Encyclopedic Cookbook ja tällä ohjeella äitinikin on piirakat tehnyt.

Amerikkalainen omenapiirakka

Pohja/kansi (Plain pastry) 
 
2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja

3/4 tsp./ 3/4 tl ruususuolaa
 
2/3 cup/ 150 g voita/margariinia
 
4-6 rkl kylmää vettä

"Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla margariini jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Tällainen taikinasekoittaja on tällaiseen tosi kätevä!


Lisää vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas liian vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät sopivan määrän.

Täyte
6 isoa, hapanta omenaa (paloiteltuna 4-5 cups/9,6-12 dl)

1 cup/ 2,4 dl fariinisokeria

1/4 tsp./ 1/4 tl ruususuolaa

2 Tbsp./ 2 rkl hiivaleipäjauhoja

margariininokareita

Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko isoiksi lohkoiksi. Lisää sokeri, suola ja jauhot ja sekoita, kunnes sokeriseos on tarttunut omeniin.

Jaa pohja-kansitaikina kahteen osaan niin, että toinen on vähän isompi. Kaulitse molemmat noin 3 mm paksuiksi pyöreiksi levyiksi. Aseta isompi eli pohjataikina paksuun, noin 5-6 cm korkeaan piirakkavuokaan. Taikinan pitää ylettää ainakin vuoan yläreunoihin asti ja saa mennä reunan ylikin. Huom. piirakkavuokaa ei tarvitse voidella!
Laita omenatäyte vuokaan pohjataikinan päälle. Omenakasasta tulee aika kukkurainen. Laita muutama margariininokare täytteen päälle.


Laita toinen taikinalevy kanneksi. "Liimaa" kansiosa pohjaosaan vedellä vähän täytteen yläpuolelta. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä ylimääräiset reunat pois niin, että taikinareunaa jää noin kahden sentin leveydeltä.


Tee veitsellä haluamasi näköiset viillot piirakan kanteen. Viillot täytyy tehdä, jotta höyry ja ylimääräinen neste voivat haihtua. Tällainen tiiviimpi kansi (verrattuna raparperitäytteisen piirakan kanteen) sopii omenatäytteelle, koska silloin omenat pääsevät hyvin kypsymään ja muhimaan kannen alla.

Nipistä piirakan reunat yhteen sormenpäillä tai haarukalla.


Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laske sitten lämpö 190-asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Siitä tietää, että piirakka on valmis, kun se on saanut kauniin kullanruskean värin ja kannen viilloista pulppuaa täytenestettä. Omenat ovat enimmäkseen soseutuneet, mutta seassa on myös pehmeitä paloja.


Piirakkaa voi tarjoilla joko lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Parhaiten piirakan kanssa sopii vaniljajäätelö, mutta esim. vaniljakastikekin käy hyvin!

Taikinaa jää yleensä jäljelle vähän. Äiti aina laittaa ne pikkuruisiin piirasvuokiin (sellaisiin lasten) tai kaulitsee ne pyöreiksi levyiksi uunipellille, laittaa vähän kanelia ja sokeria päälle ja uuniin paistumaan, kunnes taikina on kypsää. Niinpä tein minäkin :) Eipähän mene jämäpalat hukkaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti