sunnuntai 22. elokuuta 2010

Amerikkalaiset letut


Eiköhän pidetä blogini aloituksen kunniaksi lettukestit!


Löysin vime viikolla kirpparilta suloisen pienen valurautaisen lettupannun. Vähän senkokoista olin etsinytkin. Se on halkaisijaltaan n. 13cm. Täytyihän uutta pannua testata :)

Olen viime aikoina kokeillut paljon amerikkalaisia leivonta- ja pikkusuolaisreseptejä. Lainasin äidiltä ja isältä kolme amerikkalaista keittokirjaa, joista löytyy kaikenlaisia aarteita! Tämä ohje on yhdestä niistä kirjoista (The Tassajara Bread Book).


Amerikkalaiset letut
 
2 cups/ 4,8 dl jauhoja (käytin hiivaleipäjauhoja)
 
3 tsp./ 1 rkl leivinjauhetta
 
1 tsp./ 1 tl ruususuolaa
 
1 Tbsp./ 1 rkl fariinisokeria tai hunajaa (käytin fariinisokeria)
 
3 kananmunaa, keltuainen ja valkuainen eroteltuna
 
2 cups/ 4,8 dl maitoa
 
1/2 cup/ 1,2 dl öljyä (käytin rypsiöljyä)
 
halutessasi mustikoita

 Paistamiseen

öljyä/voita (käytin rypsiöljyä)

Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola ja fariinisokeri keskenään. Jos käytät hunajaa, sekoita se maidon ja öljyn joukkoon. Sekoita maito ja öljy (ja hunaja) kevyesti vatkattujen keltuaisten joukkoon. Kaada seos kuivien aineiden sekaan. Sekoita tasaiseksi. Kääntele sekaan kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Lisää lopuksi mustikat halutessasi. Annoin taikinan seistä kelmutussa kulhossa n. 20min.

Paista letut öljyssä/margariinissa pannulla keskilämmöllä. Käytin pullasutia öljyn sivelemiseen pannunpohjalle.

Tästä taikinamäärästä tulee n. 15 keskikokoista lettua. Laitan usein mustikoita lettutaikinaan, mutta tällä kertaa laitoin mustikoita vain valmiiden lettujen päälle. Vaahterasiirappi on tietenkin ehdoton amerikkalaisten lettujen kaveri :)

Itse unohdin tällä kertaa erotella keltuaiset ja valkuaiset. Näinkin tuli hyviä, mutta munien erottelun ansiosta tulee vieläkin kuohkeampia!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti