torstai 13. kesäkuuta 2013

Herra Tipu -kakku 1-vuotiaalle Herra Tipulle


Tein tämän kakun yksivuotiaalle kuopuksellemme. Poika oli mahassa ja synnyttyään Tirppa ja tyttäremme kutsuu häntä edelleen Herra Tipuksi. Ei siis tarvinnut kauaa miettiä kakun teemaa. Välillä poika on lasten kutsumana myös Tip, Tappinen, Pikku tai Herra Hyppysellinen :) Täällä enemmän tarinaa päivänsankarista.

Tein kakkuun samat täytteet ja samanlaisen pursotustyylin kuin tässä nallekarhukakussa ja tässä kitarakakussa. Nuo täytteet on tällaiseen muotokakkuun hyvät, koska ne voi levittää suoraan kakkulevyille ilman reunoja.

Vaniljainen banaani-mansikkatäytekakku

Pohja

2 × vaalea kääretorttupohja ja 1 × unelmakääretorttupohja (tumma), ohjeet löytyvät täältä.

Valmista kääretorttupohjat ja anna niiden jäähtyä. Piirrä leivinpaperille tipun ääriviivat ja leikkaa se viivoja pitkin irti. Aseta tipumalli vuorotellen jokaisen pohjalevyn päälle ja leikkaa niistä veitsellä kaavan reunoja myöten palat. Leikkaa pienet palat nokan ja mahan kohdille. Ylimääräiset reunapalat voi vaikka pakastaa ja käyttää ne myöhemmin esim. leivosten pohjiksi.

Kostutus

reilu 1 dl maitoa + 1 tl vaniljasokeria keskenään sekoitettuna

Alemman kerroksen täytteet

vaniljakiisseli, ohje löytyy täältä

noin 2 1/2 banaania


1 rkl sitruunamehua + ripaus sokeria

Aseta alimmainen eli toinen vaaleista kääretorttulevyistä tarjoilualustalle. Laita tarvittaessa reunoille leivinpaperisuikaleet suojaamaan alustaa. Kostuta levy kevyesti vaniljamaidolla pullasudin avulla.

Levitä pohjan päälle valmistamasi vaniljakiisseli. Viipaloi banaanit suht ohuesti ja sivele niiden päälle hieman makeutettua sitruunamehua (näin banaanit pysyvät kauemmin raikkaina ja vaaleina). Asettele viipaleet vaniljakiisselin päälle vähän lomittain.

Ylemmän kerroksen täytteet

1/2 prk vadelmamarmeladia


2 dl vispikermaa


1 tl tomusokeria


2 1/2 dl sokeroitua mansikkasosetta (sulatin pakkasesta sokeroitua sosetta)


1 rkl Ohrakasta (ohratärkkelys)

Laita mansikkasose kattilaan ja kiehauta se. Sekoita ohratärkkelys soseen joukkoon. Keitä sosetta keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä.

Aseta keskimmäinen pohjalevy eli tumma kääretorttupohja banaanikerroksen päälle ja kostuta se. Levitä päälle vadelmamarmeladi. Vaahdota kerma, mausta se vaniljakreemijauheella ja levitä marmeladin päälle. Lusikoi vaahdon päälle jäähtynyt ja vähän jähmettynyt mansikkasose. Aseta päällimmäinen eli vaalea kääretorttulevy päälle ja kostuta sitäkin vähän vaniljamaidolla. Sivele tallapalan alle vähän vadelmamarmeladia ja aseta se kitaran päälle alaosaan. Laita kakku jääkaappiin kuorrutusten teon ajaksi.

Jos haluat, niin voit leikata kakun yläreunoista kakkua hieman pois, jotta tipu saa pehmeämmät reunat. Itse en nyt tätä muistanut.

Vaniljakreemi

165 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä


90 ml (hyla) kevytmaitoa, huoneenlämpöisenä


1 1/2 tl vanilja-aromia


750 g siivilöityä tomusokeria


keltaista elintarvikeväriä

Vatkaa voi, maito, vanilja-aromi ja puolet tomusokerista tasaiseksi muutaman minuutin ajan. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes seos on tasaisen kermaista.

Jos haluat värjätä kreemin, lisää lopuksi väriainetta pieni määrä kerrallaan, kunnes väri on mieleinen.
Levitä  tasaisesti kosa kreemistä ohueksi, tasaiseksi kerrokseksi kakun reunoille ja pinnalle. Laita loppu kreemi pursotinpussiin, jossa on pieni tähtitylla. Pursota pieniä tupsuja koko kakun pintaan.

Koristeet

tummaa suklaata


valkosuklaata


oranssia tomuväriä

Piirrä malliksi nimi ja numero, silmät, nenä ja rusetti leivinpaperille nurinpäin ja käännä paperi. Sulata suklaat omissa kulhoissaan mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Sekoita pieneen osaan valkosuklaata oranssia tomuväriä. Kaada suklaat pieniin Minigrip-pusseihin. Leikkaa kulmiin pieni reikä. Pursota suklaista nimi, numero ym. mallien avulla leivinpaperilaloille. Pursotin suklaata muutaman kerroksen, että siitä tulisi kestävä. Halusin rusettiin pilkkuja, joten annoin ensin tumman suklaan jähmettyä jääkaapissa ja pursotin sitten valkosuklaalla pilkut pintaan. Aseta suklaakoristeet kakun päälle haluamiisi kohtiin.

Mallikuva asetettuna kääretorttulevyn päälle.


Tipu leikattuna.



Silmien piti olla isommat, mutta niistä tulikin lopulta pikkuiset :)


Herra Tipulla pitää toki olla rusetti kaulassaan!



Pörröinen Herra Tipu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti