tiistai 8. heinäkuuta 2014

Raparperimehu


Sain äidiltä tämän raparperimehun ohjeen. Äiti teki tätä mehua kuopuksen synttäreille ja minä tein sitä myöhemmin arkijuomaksi. Kivan raikasta ja kauniin vaaleanpunertavan väristä mehua. Nyt käytin ihan tavallista kidesokeria, jotta juurikin tuo mehun väri pysyisi vaaleanpunaisena. Mutta varmasti tulen kokeilemaan ohjetta myös intiaanisokerilla! Raparperitkin voi hyödyntää siivilöimisen jälkeen tekemällä niistä herkullista hilloa. Hillon ohje löytyy täältä.

Raparperimehu
 
(noin 1,7 l mehutiivistettä)

1 1/2 kg raparperia
 
600 g sokeria
 
1 dl hunajaa
 
1 1/2 dl sitruunan mehua (noin 2 sitruunan mehu)
 
1/2 sitruunan raastettu kuori
 
1 l kiehuvaa vettä

Pilko raparperit pieniksi paloiksi (älä kuori, koska kuorista tulee väriä mehulle). Sekoita raparperipalat, sokeri ja hunaja keskenään tilavassa astiassa. Anna seistä 1/2 tuntia. Sekoita pari kertaa sinä aikana.

Lisää sitruunoista puristettu mehu sekä sitruunan kuoriraaste ja sekoita. Kaada päälle kiehuva vesi niin, että palat peittyvät reilusti. Sekoita pohjia myöten ja peitä kannella. Anna mehun tekeytyä 1 vrk ja sekoita sinä aikana 1-2 kertaa.

Siivilöi mehu seuraavana päivänä niin, että asetat ison astian (käytin kattilaa) päälle siivilän ja sen päälle harsokankaan. Kaada mehu raparpereineen siivilään ja anna valua vähän aikaa (harson voi kietaista nyyttiin ja puristaa loput mehut). Kaada mehu pullosta suppilon avulla pulloihin. Säilytä jääkaapissa. Valmis mehu säilyy hyvänä jääkaapissa noin viikon.

Mehu on tiivistettä ja sitä täytyy laimentaa suhteella 1/4 mehua ja 3/4 vettä. Veden sijaan voi myös käyttää vichyä tai raikasta limsaa, jolloin mehu saa kivaa kuplivuutta ja kirpakkuutta.

Raparperiseos tekeytymässä.


Siivilöity raparperimehu.


Raparperimehutiivistettä.


Raparperimehua vedellä laimennettuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti