keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulumielen glögikakku


Leivoin tämän kakun Leivontafoorumin joulukuun leivontahaasteeseen täällä. On kyllä hauskaa osallistua pitkästä aikaa haasteisiin! Nyt haasteen aiheena on 'Leivo punaista'. Minulle tuli melkein heti mieleen glögikakku, koska siinä on punaista ja olen halunnut jo pitkään sellaisen leipoa.

Otin ohjeeseen vinkkejä sieltä täältä. Glögikakussa on usein pohjana murustettu piparkakkupohja. Haasteessa pitää kuitenkin olla jotain paistettua, niin tein tällaisen. Pohjan ohje löytyi muutamastakin eri paikasta netistä, mutta vaihdoin sokerin intiaanisokeriin ja vehnäjauhot spelttijauhoihin (jos leipoo tavallisella sokerilla, tulee sitä laittaa vain 1 dl).

Täytteeseen halusin glögin makua ja vähän joulunmakuista purtavaa. Purtavaksi ja punaisen värin tuojaksi laitoin puolukoita ja lisäksi pieniksi paloiteltuja piparkakkuja. Halusin kokeilla tähän täytteeseen ensimmäistä kertaa Primalta saamaani kermahyydykejauhetta. Siitä tarkemmin täällä. Voi olla, että 90 g jauhetta olisi riittänyt tuohon täytemäärään, mutta ainakin täyte pysyi nyt hyvin koossa. Ei ollut samalla tavalla jähmeä kuin liivatteilla jähmetetty täyte, vaan sellainen pehmoisempi. Kiilteeseen laitoin vain kolme liivatetta, kun en tykkää liian jäykästä koostumuksesta. Omaan suuhun tämä riitti. Ainoa, mihin yksi lisäliivate olisi voinut olla hyvä, oli siistimpi reuna. Nyt reuna hieman kärsi, kun irrotin kakun ympäriltä reunakalvoja. Mutta maku oli nyt enemmän mieleeni :)

Halusin, että kakun koristelussa näkee kakun maun ja sisällön. Siksi koristelin kakun piparkakuilla ja puolukoilla. Niitä kun on molempia täytteessä. Ne ovat lisäksi molemmat jouluisen makuisia ja tämähän on joulumielen kakku. Anoppini oli hiljattain kuorruttanut piparkakkuja sokerikuorrutteella, jonka oli värjännyt mustaherukkahillon avulla violetiksi. Siitä sain idean värjätä nyt kuorrutetta puolukan avulla punertavaksi. TÄÄLLÄ lisää piparkakkukoristeista.

Jos kakun syö samana päivänä kun sen on valmistanut, voi piparkakun nostaa ensin lautaselle ja sitten leikata palan. Seuraavana päivänä piparkakut ovat jo sen verran pehmenneet, että niiden päältäkin voi vaikka leikata :) Glögin maku tulee parhaiten esiin päivän parin päästä valmistuksesta.

♥ ♥ ♥

Huom! Kakun täytteen voi hyydyttää myös liivatelehdillä kermahyydykejauheen sijaan! Liivatelehtiä tarvitaan tällöin 4 kpl. Tee täyte näin: Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen puolivälissä intiaanisokeri hiljalleen valkuaisvaahtoon. Vaahdota vispikerma. Notkista tuorejuusto ja mausta se kanelilla ja neilikalla. Yhdistä kermavaahto ja tuorejuustoseos. Kiehauta puolet glögitiivisteestä kattilassa, purista liivatelehdet ja liuota ne mehuun. Kaada loppu glögitiiviste joukkoon. Kaada liemi ohuena nauhana samalla sekoittaen kerma-tuorejuustoseokseen. Kääntele joukkoon valkuaisvaahto. Sekoita lopuksi hellästi joukkoon pieniksi paloiksi murennetut piparkakut sekä jäiset puolukat. Maista tarvitseeko täyte lisää makeutta ja lisää tarvittaessa intiaanisokeria/tomusokeria. Kaada täyte vuokaan pohjalevyn päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Vinkki: Jos ei ole aikaa tai ei jaksa leipoa itse piparkakkuja, voi ne ostaa valmiina kaupasta :) Silloin tosin koristeluunkin tulee vain kuorruttamattomia pipareita tai jotain muuta vaihtoehtoisesti.

♥ ♥ ♥

Edit. Joulumielen glögikakku tuli Leivontafoorumin aktiivijäsenten äänestyksessä ensimmäiselle sijalle ja Onneli iloitsee! :) Palkinto on saapunut ja se löytyy täältä. Pisteet ja kommentit löytyvät tämän postauksen alaosasta!! Kiitos niistä! ♥

Joulumielen glögikakku
 
Piparkakut intiaanisokerilla


3 dl intiaanisokeria
 
3/4 dl vettä
 
125 g voita
 
2 tl kanelia
 
1/2 tl jauhettua neilikkaa
 
1 tl hienonnettua pomeranssinkuorta
 
1 1/2 tl ruokasoodaa
 
noin 6 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä) + vähän jauhoja leipomiseen

Mittaa intiaanisokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Sekoittele hetken aikaa, että intiaanisokerimurutkin sulavat. Viipaloi rasva isoon kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma intiaanisokeriseos niin, että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä jauhot ja sooda, kaada ne hiljalleen nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa löysältä, se ei haittaa, koska se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa (tärkeää onkin, ettei taikinasta tule liian kovaa valmistusvaiheessa). Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.

Ota taikinaa jääkaapista pieni pala kerrallaan ja kauli se. Näin on helpointa. Taikina on aluksi kovaa, mutta pehmenee nopeasti. Levitä vähän jauhoja leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti kaulien ohuen levyn.

Paina muoteilla piparkakkuja taikinalevystä ja siirrä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa keskitasolla 4-6 minuuttia paksuudesta riippuen (minulla paistui 4:ssä minuutissa, koska olivat ohuita). Vahdi tarkkaan, sillä piparit palavat erittäin helposti. Anna pipareiden jäähtyä jonkin aikaa pellillä, koska ne ovat hyvin pehmeitä uunista otettaessa. Piparit jähmettyvät jäähtyessään ja sitten ne on helppo siirtä pelliltä pois.

Pohja

100 g voita
 
1 1/2 dl intiaanisokeria
 
1 kananmuna
 
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
 
1 dl kaurahiutaleita
 
1/2 tl leivinjauhetta
 
2 tl kanelia

Vuoraa 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla (reunasuikaleet saa kiinnitettyä hyvin sipaisuilla voita tai muuta rasvaa). Vatkaa pehmeä voi ja intiaanisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna sekoittaen se hyvin vaahtoon. Yhdistä kuivat ainekset ja sekoita ne tasaisesti taikinaan. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Jos kokoat kakun irtopohjavuoassa, pese ja kuivaa se, leikkaa pohjalle leivinpaperiympyrä helppoa siirtämistä varten ja nosta pohjalevy vuokaan. Kakun voi koota myös suoraan tarjoilualustalle reunavuoassa. Tällöin aseta pohjalevy alustalle, nosta säädettävä, pyöreä reunavuoka sen ympärille ja laita pohjan ja vuoan väliin esim. reunakalvosuikaleet.

Täyte

2 kananmunan valkuaista
 
1 dl intiaanisokeria
 
4 dl vispikermaa
 
1 dl glögitiivistettä
 
100 g kermahyydykejauhetta
 
200 g maustamatonta tuorejuustoa
 
1/2 tl kanelia
 
1/3 tl jauhettua neilikkaa
 
30 g piparkakkuja
 
50 g puolukoita pakkasesta

Erottele kananmunista valkuaiset ja vaahdota ne kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen puolivälissä intiaanisokeri hiljalleen valkuaisvaahtoon. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita kermahyydykejauhe glögin sekaan ja vatkaa se vaahdon joukkoon. Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen kaneli ja neilikka. Kääntele tuorejuusto vaahtoon. Kääntele lopuksi joukkoon pieniksi paloiksi murennetut piparkakut sekä jäiset puolukat. Kaada täyte pohjalevyn päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa 1 tunti.

Glögikiille

2 dl glögitiivistettä
 
1 1/2 dl vettä
 
3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Mittaa glögitiiviste ja vesi kattilaan. Kuumenna glögi lähes kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä. Purista liivatteet ja sekoita ne glögiin. Anna liemen jäähtyä kylmässä vesihauteessa huoneenlämpöiseksi/haaleaksi. Kaada jäähtynyt liemi täytteen päälle vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli.

Irrota hyytynyt kakku vuoastaan ja poista varovasti reunakalvot. Jos olet koonnut kakun irtopohjavuokaan, siirrä se tarjoilualustalle.
 
Koristelu

piparkakkuja haluamasi määrä (muutama myös kakun reunoille halutessasi)
 
3/4 rkl kananmunanvalkuaista
 
noin 60 g tomusokeria
 
muutama tippa sitruunanmehua
 
noin 2 tl puolukkahillon lientä (tai paseerattua puolukkaa)
 
puolukoita pakkasesta

Vaahdota noin 2/3 tomusokerista munanvalkuaisen kanssa vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja tomusokeria tarpeen mukaan. Vatkaa seosta sen verran, että se jää aika löysäksi, mutta ei liian valuvaksi. Kaada suurin osa vaahdosta kahteen eri kulhoon. Värjää toisen kulhon pikeeri puolukkahillon liemellä. Lusikoi kulholliset omiin pusseihinsa (käytin Mini Minigrip-pusseja). Vatkaa loppuseosta vähän lisää, kunnes vaahto on sopivan paksuista reunojen kuorrutukseen. Jaa myös se kahteen osaan ja värjää toinen osa puolukkaliemellä. Lusikoi seokset pieniin pusseihin.

Kuorruta yksi piparkakku kerrallaan. Leikkaa pussien kulmasta pieni pala pois. Pursota ensin hieman jämäkämpää pikeeriä piparkakun ääriviivoiksi. Pursota sitten löysempää pikeeriä piparkakulle ja levitä seos vaikka coctailtikun avulla tasaisesti. Tikulla voi myös tökkiä ilmakuplia rikki. Tipauta kuorrutteen päälle toisenväristä, löysempää kuorrutetta tipoiksi haluamiisi kohtiin (eli valkoiseen pikeeriin punertavat tipat ja toisinpäin). Jätä pilkut joko sellaisenaan tai vedä coctailtikulla niistä kuvioita kuten sydämiä tai marmoria. Kun kaikki pikkuleivät on kuorrutettu, anna niiden kuivua kunnolla.

Asettele kakun reunoille kuorrutamattomia piparkakkuja. Asettele kuorrutettuja piparkakkuja kakun pinnalle haluamaasi muotoon. Ripottele pakastepuolukoita piparkakkujen ympärille.


Valmis pohja.



Vielä koristelu puttuu.



Valmita kuorrutettuja piparkakkuja.


Valmis kakku. Kuva valitettavasti vähän huono, kun ulkona oli jo hämärää.



Piparkakkuja täytteessä ja koristelussa.




Jänis pääsi tuomaan joulumieltä kakkuun.





Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
11 pistettä

- Ihanaa, glögikakku! Nam, joulunpunanen hyvin edustettuna tässä leipomuksessa! Tässä kakussa nähty vaivaa, itse tehdyistä piparkakuista lähtien. :) Pohja vaikuttaa kivalta myös.

- Nähty vaivaa moneen eri työvaiheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti