torstai 31. maaliskuuta 2016

Voisilmäpullat


Leivoin voisilmäpullia elämäni toisen kerran :) Ensimmäisellä kerralla ei oikein onnistunut, koska en tiennyt oikeaa valmistustapaa ja voi tulvi uunissa pois. Eipä ne enää olleet voisilmäpullia :) Nyt onnistui ja tuli hyvä mieli! Ohje on Olgan pullakirjasta. Valitsin taikinaksi Olgan arkipullataikinan. Veteenkin tehty taikina oli oikein maukas ja pehmoinen!

Vinkki! Taikinan voi hyvin tehdä myös kuivahiivalla. Minä käytän kuivahiivaa useimmiten, koska sitä on aina kaapissa :) Kuivahiivaa tulee tähän nestemäärään 2 pss (á 11 g). Sekoita kulhossa kuivahiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja kaada kulhoon. Sekoita ja lisää jauhoja vähitellen. Valmista lopputaikina samoin kuin alla.

Vinkki! Jos käytät hunajaa, lisää taikinaan 1 dl enemmän jauhoja.

Voisilmäpullat

24 kpl

Olgan arkipullataikina

5 dl vettä

50 g tuorehiivaa

2 dl intiaanisokeria tai 2 dl hunajaa

1 tl ruususuolaa

1 rkl kardemummaa

150 g pehmeää voita tai 1 dl ruokaöljyä

14 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

Täyte

1/2 dl sokeria

1/2 dl spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)

1/2 tl aitoa vaniljasokeria

100 g kylmää voita

Voiteluun

kananmunaa

Valmista taikina. Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen vesi, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi tai ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa kanen tai liinan alla.

Leivo taikinasta pyöreitä pikkupullia. Laita ne kohoamaan 20 minuutiksi leivinpaperoiduille uunipelleille liinan alle. 

Sekoita keskenään täytteen sokeri, vaniljasokeri ja jauhot. Paina sormella kohonneiden pullien keskelle syvennykset. Voitele pullat kananmunalla. Ota voi vasta nyt jääkaapista. Paina pullien koloihin sokeripalan kokoinen nokare voita ja laita päälle teelusikallinen sokeri-jauhoseosta.

Paista pullia 200-asteisessa uunissa keskitasolla (tai kiertoilmalla 175 °C:ssa) noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Kolot valmiina voinokareille.


Kolojen täyttämistä voinokareilla ja sokeri-jauhoseoksella.


Valmiita herkkupullia ♥




2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No oli kyllä hyvää ja oli todellakin korkea aika leipoa näitä! :) Tai siis leipoa onnistuneesti, kun ensimmäisellä kerralla mokasin :D

      Poista