lauantai 30. huhtikuuta 2016

Mustikkaiset hiirimunkit (uunissa paistettu)


Tein nämä hiirimunkit Leivontafoorumin huhtikuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on 'Vappuherkut' eli rosetit, munkit tai tippaleivät (sekä donitsit) modernisti toteutettuina. Alkuperäiselle leivonnaiselle pitää kuitenkin olla sen verran uskollinen, että se on tunnistettavissa.

Päätin heti sen, että haluan tehdä munkkeja ja nimenomaan uunissa. Olen aiemmin aina paistanut munkit öljyssä ja halusin tehdä ne nyt helpommalla ja turvallisemmala tavalla. Tärkeä on, että munkit voidellaan lämpiminä voisulalla, jotta niihin tulee munkkimainen maku. Voitelun voi tehdä kaksikin kertaa. Jos munkit on tarkoitus sokeroida, voi munkit jopa upottaa voisulaan ja sokeroida. Tällöin voita tarvitaan puolet enemmän. 

Aika pian syntyi myös idea hiirimunkeista. Sydämenmuotoisella muotilla saa helposti hiiren pään mallisen palan. Siinä on isot korvat ja suippo kuono. Tein täytteeksi mustikkahilloa. Halusin saada munkkeihin muutenkin mustikaisuutta, joten laitoin taikinaan mustikkajauhetta. Kuorrutteen kohdalla mietin enemmänkin, että minkälainen se olisi. Valkosuklaaseen päädyin siksi, koska se nyt vaan sopii hyvin mustikoiden kanssa. Olen tehnyt harvoin suklaaganachea, joten sekin toi oman pienen haastelisän :) Sellaisenaan ganache ei sopinut kuorrutteeksi, koska se oli munkkien päälle liian valuvaista. Mutta kun sen vatkasi vaahtoksi, pysyi se loistavasti ja oli helppo levittää.

Nämä hiirimunkit muuttivat heti Taikametsään. Kukas muukaan siellä oli ensimmäisenä vastassa, kun albiinosiili. Se oli kuullut, että on saamassa hengenheimolaisia ympärilleen :)

♥ ♥ ♥ 

Haaste ja pisteytys/arvostelu on päättynyt ja haasteen voitti Milla Vanilja-vadelmadonitseillaan, onnea! Omat pisteeni ja saadut komentit näkyvät tämän postauksen alalaidassa!

Taikametsän siili, joka on iloinen uusista hiiriystävistään!


Mustikkaiset hiirimunkit

(noin 20 kpl)

Mustikkahillo

450 g mustikoita (pakaste)

1 1/2 dl intiaanisokeria

1 1/2 rkl ohratärkkelystä

1 1/2 rkl vettä

Taikina

4 dl maitoa

25 g tuorehiivaa

2 dl intiaanisokeria

1 rkl kardemummaa

1/2 tl vaniljajauhetta

1 tl ruususuolaa

1 1/2 rkl mustikkajauhetta

noin 10 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysajyvä)
 
75 g voita sulatettuna

Paiston jälkeen

50 g voita

Täyte

mustikkahilloa

Kuorrute

200 g valkosuklaata

1 1/2 dl kuohukermaa

Koristelu

30 g tummaa suklaata

vaaleanpunaisia sokerihelmiä

Tee ensin mustikkahillo. Sen voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä. Sulata mustikat ja soseuta ne sauvasekoittimella. Kaada sose kattilaan. Lisää joukkoon intiaanisokeri. Kuumenna seos keskilämmöllä kiehuvaksi. Sekoita ohratärkkelys vesitilkkaan ja kaada kattilaan. Keitä hilloa noin 3 minuutin ajan samalla sekoitellen. Kaada hillo purkkiin/rasiaan ja laita kansi päälle. Anna jäähtyä haaleaksi ja laita hillo sitten jääkaappiin ja säilytä siellä.

Tee munkkitaikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota huoneenlämpöinen hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon intiaanisokeri, kardemumma, vaniljajauhe, suola ja mustikkajauhe. Kaada puolet jauhoista joukkoon ja sekoita vatkaimella voimakkaasti parin minuutin ajan. Lisää sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot vähitellen taikinaan käsin vaivaten, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa ja irtoaa reunoista. Laita kulhon päälle tiivis kansi tai liina ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Siihen menee enintään tunti.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinaa jotta siitä lähtee ilmat pois ja siihen syntyy sitkoa. Kauli taikina noin 1 1/2 cm paksuiseksi levyksi. Paina sydämenmuotoisella muotilla taikinasta paloja. Siirrä taikinapalat leivinpaperoidulle uunipellille. Jätä palojen väleihin vähän kohoamisvaraa. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Paista munkit 225-asteisessa uunissa keskitasolla 7-8 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Sulata voi ja sivele sitä pullasudilla kauttaaltaan (myös pohjat) lämpimien munkkien pintaan. Jos haluat, voit voidella ne kahteenkin kertaan. Voisulan siveleminen tuo munkkien tyypillistä makua esiin. Anna munkkien jäähtyä.

Täytä munkit. Lusikoi mustikkahilloa pursotinpussiin, jossa on täytetylla. Pursota hilloa munkkien sisään "hiiren korvien välistä" noin 2 tl verran. 

Tee valkosuklaaganache. Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi. Kaada kerma kerroskattilaan tai paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna se kiehumispisteeseen. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada puolet suklaapaloista kerman sekaan ja anna olla 30 sekunnin ajan. Sekoita sitten seosta kunnes valkosuklaapalat sulavat. Kaada loput suklaapalat pienissä erissä kattilaan. Sekoittele kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin jäähtymään kylmäksi (voi tehdä jo edellisenä päivänä). Vatkaa kylmä ganache sähkövatkaimella vaahdoksi. Varo vatkaamasta liikaa.

Kuorruta munkit. Lusikoi ganachevaahto tukevaan, pienehköön pussiin (minä käytin 1/2 l Minigrip-pussia). Leikkaa pussin kärjestä pieni pala pois. Pursota ganachea ensin munkin päälireunoihin korostaen sydämen muodon. Pursota ganachea sitten sydämen keskelle ja levitä se lusikalla tasaiseksi.

Tee koristeet. Sulata tumma suklaa ja kaada pieneen pussiin (käytin minikokoista Minigrip-pussia). Leikkaa kulmasta pieni pala pois. Pursota suklaasta leivinpaperin päälle pienehköjä täpliä silmiksi ja suippoja täpliä korvien keskustoiksi. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Asettele hiirten suippojen kuonojen kärkiin kolme vaaleanpunaista sokerihelmeä neniksi. Asettele suklaasilmät -ja korvat paikoilleen. Asettelussa voi käyttää apuna pinsettejä.

Voisulalla voideltuja munkkeja.


Valkosuklaaganachevaahtoa.


Valmiita hiirimunkkeja.


Inka antoi nimet näille neljälle hiirulaiselle. Nämä ovat kuulemma kaikki tyttöjä. Tämän ensimmäisen nimi on Topsu.


Tämä tyttöhiiri on Toppiti


Tämä on Söpönenä.


Söpökorva.




 Hiiriveijareita.


Sisällä on kunnon annos mustikkahilloa.


Parkahiiri joutui poikkileikatuksi, vaan eipä hätää. Paloista muodostuikin toisenlainen hiiri :)


Hiiret ja minä toivotamme hauskaa VAPPUA! 

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

1+5+1+3+ 1+ = 11 pistettä

-  Yksinkertaisesti sanottuna, suloisia! 1 piste
 
- 5p
 
- Hauskaa hyvää, resepti menee kokeiluun. 1piste.

- Hauska ja makea, erilainen ja kuitenkin munkki. 1piste
 
-  Ihastuttavat munkit, mutta tumma sisältö toi minulle pettymystä. Silti 3 pistettä ulkonäöstä ja siististä käden jäljestä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti