maanantai 9. toukokuuta 2016

Donitsit uunissa, kahdella tavalla kuorrutettuina


Tässä perinteisempi donitsiohje, jonka löysin Suklaapossulta täältä. Nämä paistetaan uunissa ja ovat superherkullisia! Tein näitä sekä mokkakuorrutteisina että intiaanisokeri-kanelikuorrutteisina. Vaihdoin sokerin intiaanisokeriin, jauhot spelttiin ja vaniljasokerin vaniljajauheeseen.
Täältä löytyy banaanidonitsien ohje.

Donitsit uunissa

(12 kpl)

1/2 dl öljyä

1 1/4 dl piimää

1 kananmuna

1 1/2 dl intiaanisokeria

1/2 tl ruususuolaa

3 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1/2 tl vaniljajauhetta

1 tl kardemummaa

Sekoita öljy, piimä, muna ja intiaanisokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat ainekset sekaisin ja lisää ne nesteiden joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Voitele donitsipellin kolot kevyesti öljyllä. Laita taikina pursotinpussiin tai tukevaan pakastepussiin, jolloin leikkaa kulmasta pala pois. Pursota taikinaa pellin koloihin noin 3/4 verran.

Paista 200-asteisessa uunissa keskiosassa 6-7 minuuttia. Valmis donitsi on kevyesti painettuna pehmeä, mutta kiinteä. Donitsit voi paistaa myös muffinssipellillä tai minimuffinssipellillä. Muffinssipeltiä käytettäessä paistoaika saattaa olla hieman pidempi.

Sokeri-kanelikuorrutus
 
50-100 g voita
 
noin 1 dl intiaanisokeria
 
1-2 tl ceyloninkanelia
 
Sekoita pienehkössä kulhossa/syvässä lautasessa intiaanisokeri ja kaneli keskenään. Jos haluat erittäin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata 100 g voita. Dippaa donitsit sulaan voihin heti uunista oton jälkeen noin sekunnin ajaksi. Lusikoi donitsien päälle sokeri-kaneliseosta joka puolelle. 
Jos haluat vähän kevyemmät donitsit, sulata vain 50 g voita. Sivele pullasudilla voisulaa uunilämpimien donitsien päälle ja pohjaan ja pyörittele ne sokeri-kaneliseoksessa.

Mokkakuorrutus
 
(riittää noin 10:n donitsiin)
 
25 g voita
 
1 rkl vahvaa kahvia

2 1/4 dl tomusokeria
 
1/2 tl vaniljajauhetta


nonparelleja
 
Sulata voi ja lisää siihen loput ainekset. Sekoita tasaiseksi. Jos seos on liian paksua, voi sitä ohentaa vesitilkalla. Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen ja laita esimerkiksi lautaselle tai leivinpaperin päälle jähmettymään kuorrutepuoli ylöspäin. Jos haluat koristella donitseja, ripottele pinnalle saman tien nonparelleja tai strösseleitä, koska kuorrute jähmettyy nopeasti.

Donitsit menossa uuniin paistumaan.


Valmiita donitseja mokkakuorrutteella.
Pehmoista donitsia.3 kommenttia: