maanantai 2. tammikuuta 2017

Jouluhalko

.
Mies toivoi jo viime vuonna jouluksi jouluhalkoa, mutta se jäi tekemättä. Nyt en jaksanut leipoa joululimppuja, niin leivoin joulun välipäivinä tällaisen jouluhalon. En ollut tehnyt tällaista aiemmin ja haeskelin sopivaa ohjetta. Yhdistelin eri täytteen ja kuorrutuksen ohjeista sopivan kokonaisuuden. Kuorrutusta oli todella runsaasti, enkä edes laittanut siitä kuin noin 2/3. Pienempikin määrä siis riittäisi. Täytteessä oli luumu-kanelirahkaa, mutta se osoittautui liiankin miedoksi minun makuuni. Joulun maut saisivat maistua kunnolla. Jos tekisin tämän uudestaan, laittaisin vispikermaa 1 1/2 dl (ja vaahdottaisin sen), noin 2 dl luumumarmeladia, 1 tl ceyloninkanelia ja 1/2 tl neilikkaa. Täytynee kokeilla ensi jouluna uudestaan :)

Mies ei nyt halunnut mitään halosta sojottavia oksia, vaan tällaisen yksinkertaisen mallin. Ihan vain halon :) Tei haarukalla puun pintaa muistuttavia kuvioita.

Kuorrute muuten maistui ihan Fazeriinalle :)

Jouluhalko

Pohja

4 kananmunaa
 
2 dl intiaanisokeria

1 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 dl ohratärkkelystä

1 1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja intiaanisokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohrakas, kaakaojauhe ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-intiaanisokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-6 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle intiaanisokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi. Anna kääretorttupohjan jäähtyä.

Täyte

1 dl vadelmahilloa


1 1/2 dl vispikermaa

200 g luumu-kaneli -rahkaa (Valio)

1/2 tl vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)

2 rkl tomusokeria

Levitä jäähtyneelle keeretorttulevylle vadelmahillo. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon loput täytteen ainekset. Levitä täyte pohjalevylle vadelmahillon päälle. Rullaa levy pitkältä sivulta ja kääri rulla leivinpaperilla ja foliolla/pyyhkeellä tiukaksi rullaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Kuorrute

200 g tummaa suklaata

200 g appelsiinituorejuustoa

100 g pehmeää voita

1 dl tomusokeria

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

1/2 tl vaniljajauhetta

Sulata suklaa ja anna jäähtyä haaleaksi. Vaahdota kaikki muut ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi vaahdoksi. Lisää suklaasula ja sekoita.

Leikkaa kääretortturullasta päätypalat pois ja nosta rulla tarjoilualustalle. Levitä kuorrutetta tasainen kerros rullan päälle kauttaaltaan ja tasoita pinta. Tee halutessasi kuvioita pintaan vaikka haarukalla.


Muutimme joulukuussa väliaikaisesti vuokralle rivarineliöön, kunnes löydämme kivan omakotitalon. Tässä on mukava, suojaisa takapiha ja sieltä löytyi juuri kuvausalustaksi sopiva kanto :)


 Haarukalla tehtyä puukuviointia.




 Pala halkoa.


1 kommentti: