lauantai 7. syyskuuta 2019

Mehevä vaalea kakkupohja intiaanosikerilla


Olen tehnyt muutaman kerran Suklaapossun ohjeella mehevän suklaakakkupohjan. Suklaapossulla on ohje myös mehevälle vaalealle kakkupohjalle ja nyt halusin tehdä sen. Tein pohjan 1,5-kertaisena ja isompaan kakkuvuokaan. Kakku jäi hitusen kuitenkin vielä matalaksi, jotta siitä olisi saanut helposti leikattua kolme kakkulevyä eli kaksinkertaisella annoksella olisi varmaankin tullut vielä parempi. Nyt tein sitten kaksi tällaista pohjaa ja leikkasin ne kahteen osaan. Yksi ylimääräinen levy jäi testiversioksi :) 

Oli todella mehevä pohja, joka ei tarvinnut kostutusta. Helpottaa siis täyttämisvaihetta. Pohja leikkaantui hyvin. Annoin sen olla jääkaapissa ennen leikkaamista.

Suklaapossun ohje tähän pohjaan löytyy täältä. Se on mitoitettu noin 22 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Tässä oma ohjeeni, jonka paistoin 26 cm Ø irtopohjavuoassa. Se sopinee hyvin myös 24 Ø cm vuokaan, jolloin siitä saa vähän korkeamman. 

Taikinaan voi halutessaan laittaa myös tavallista sokeria. Tässä pohjassa käytin samaa määrää intiaanisokeria kuin tavallista sokeria eli 4,5 dl.

Vinkki: Kakkupohjan voi paistaa jo täyttämistä edeltävänä päivänä, jolloin pohja ehtii hyvin jäähtyä (voi pitää pari tuntia/yön yli jääkaapissa ennen leikkaamista). Leikatun kakkupohjan voi myös pakastaa jos haluaa tehdä sen hyvissä ajoin ennen juhlia. Tällöin pohjan voi ottaa sulamaan noin 1/2 h ennen täyttämistä.

Tässä linkki kakkuun johon käytin tämän pohjan.

Mehevä vaalea kakkupohja intiaanisokerilla

24-26 Ø cm irtopohjavuokaan

150 g voita

1,5 dl rypsiöljyä

3 dl vettä

225 g/ 2,25 dl vähärasvaista ranskankermaa (minulla oli 10%)

3 kananmunaa

4 1/2 dl intiaanisokeria

7 3/4 dl vaaleita spelttijauhoja (ei täysjyvä)

2 tl leivinjauhetta

1 1/2 tl ruokasoodaa

3/4 tl ruususuolaa

1 1/2 rkl vaniljasokeria

Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma ja munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita ne taikinaan kunnes seos on tasaista. Kaada taikina voideltuun 24-26 Ø cm  irtopohjavuokaan.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia keskitasoa alemmalla tasolla. Kypsyyden voi testata puutikulla eli kakku on kypsää, kun kakkuun tökättyyn tikkuun ei enää tartu raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä ja irrota se vuoasta. Jäähtyneen kakkupohjan voi laittaa jääkaappiin pariksi tunniksi/yön yli, jolloin leikkaaminen on vielä helpompaa. Leikkaa pohja kahteen tai kolmeen osaan. Jos täytät kakun vasta seuraavana päivänä tai pakastat sen, leikkaa levyjen väleihin leivinpaperipalat. Silloin levyjä on helpompi käsitellä.


Leikkasin kakkupohjan päältä ohuehkon kerroksen pois, jotta sain pinnasta sileän. Sen jälkeen leikkasin pohjan kahteen osaan. Tässä pohja on vielä kokonaisena.





Leikkasin pohjalevyjen väliin leivinpaperipalat, jolloin levyjä on helpompi siirrellä ja käsitellä eivätkä ne tartu toisiinsa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti