keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Mustikka-vadelmahyydykekakku (gluteeniton, laktoositon)


Minulla vaihtui työpaikka ja halusin vielä viedä lomani alettua kakun ihanille työkavereille päiväkotiin, jossa olin töissä 9 kk. Oli samalla kiva nähdä hoitolapsia ♥ Tein tällaisen kesänmakuisen kakun. Ohje on Pullahiiren blogista täältä. Tein keksipohjan sijaan unelmakääretorttupohjan. Tein sen suoraan oikeankokoiseksi. Minulla ei ollut mustikkamehua, joten laitoin pinnalle mustaherukkamehua vedellä lantrattuna.

Jätin mehukiilteestä perunajauhon pois ja en tiedä johtuiko siitä, mutta osa ehti valua pinnalta reunoja pitkin pois ennenkuin se alkoi hyytyä.

Tämä kakku on aika iso ja siitä riittää reippaasti yli 20 henkilölle!

Suoraan pyöreässä vuoassa paistetusta kääretorttupohjasta löytyy tarkemmin tietoa täältä.

Mustikka-vadelmahyydykekakku

Pohja

2 kananmunaa
 
3/4 sokeria

3/4 dl perunajauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Pohja vetäytyy hieman uunistaoton jälkeen. Siksi se kannattaa paistaa noin 1 cm isommassa vuoassa verrattuna varsinaisen kakun kokoon. Käytä tässä kakussa pohjan paistamiseen joko 28 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa tai säädettävää reunavuokaa. Säädä reunavuoka halkaisijaltaan noin 1 cm isommaksi kuin 26 cm kokoinen vuoka. Aseta vuoka leivinpaperin päälle pellille (irtopohjavuoan sisään voi leikata sopivan palan). Vuoan reunoille voi halutessaan laittaa leivinpaperisuikaleet (ne kiinnittyvät hyvin kun reunaosaan sipaisee voita).

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi seos vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 6 minuuttia. Irrota mahdolliset reunasuikaleet ja kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota pohjassa kiinni ollut leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.

Aseta pohjalevy 26 cm halkaisijaltaan olevan reunavuoan/irtopohjavuoan reunaosan sisälle. Reunoille voi laittaa reunakalvoa.

Kostutus

1/2 dl mustikkamehua (tai jotain muuta mehua)

Kostuta pohja kevyesti mehulla pullasutia apuna käyttäen.

Mustikkatäyte

400 g mustikoita (tuoreena tai pakkasesta)

5 liivatelehteä

5 dl vispikermaa (laktoositon)

175 g maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)

1 1/2 dl tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

3 rkl mustikkamehua tai vettä

Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne. Paseeraa mustikat eli painele ne siivilän läpi kulhoon. Näin mustikoiden kuoret eivät tule täytteeseen mukaan. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kun liivatteet ovat lionneet 5-10 minuutin ajan, kuumenna vesi/mehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Liota ne kiehuvaan veteen hyvin sekoittaen. Lisää liivateneste ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen mustikkanesteen joukkoon. Lisää mustikkaneste tuorejuuston joukkoon ja sekoita tai vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja kääntele seosta pohjaa myöten kunnes se on tasaista. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin vadelmatäytteen teon ajaksi.

Vadelmatäyte

500 g vadelmia (tuoreena tai pakkasesta)

5 liivatelehteä

5 dl vispikermaa (laktoositon)

175 g maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)

1 3/4 dl tomusokeria

2 rkl vaniljasokeria

3 rkl mustikkamehua tai vettä

Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne. Paseeraa vadelmat eli painele ne siivilän läpi kulhoon. Näin vadelmien siemenet eivät tule täytteeseen mukaan. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kun liivatteet ovat lionneet 5-10 minuutin ajan, kuumenna vesi/mehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Liota ne kiehuvaan veteen hyvin sekoittaen. Lisää liivateneste ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen vadelmanesteen joukkoon. Lisää vadelmaneste tuorejuuston joukkoon ja sekoita tai vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja kääntele seosta pohjaa myöten kunnes se on tasaista. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin kahden tunnin ajan.

Päälle

2 dl mustikkamehua (laitoin mustaherukkamehua)

1 rkl perunajauhoja

2 liivatelehteä


tuoreita marjoja (laitoin vadelmia ja pensasmustikoita)

Mittaa kattilaan mustikkamehu ja perunajauho. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutin ajaksi. Kuumenna mustikkamehu koko ajan sekoittaen lähes kiehuvaksi niin, että seos sakenee hieman. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet mustikkamehun joukkoon, kun mehu on vielä lähes kiehuvaa. Anna mehun jäähtyä koko ajan sekoittaen. Kattilan voi vaikka laittaa kylmään vesihauteeseen, niin se jäähtyy nopeammin. Kun seos on jäähtynyt, lusikoi/kaada varovasti neste kakun päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai yön yli.

Kun kakku on hyytynyt, irrota reunavuoka ja reunakalvot varovasti. Tasoita kakun reunaosaa tarvittaessa tasaisella veitsellä/palettiveitsellä. Koristele kakku tuoreilla marjoilla.

Mustikkatäyte vuoassaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti