Tein tämän kakun Inka-tyttöni 12-vuotissynttäreille viime vuonna. Pohjiksi tein kääretorttupohjat ja täytteiksi Inka toivoi suklaata ja mansikkaa.
Mansikkainen täytekakku
Pohja
3 × tämä tumma kääretorttupohja suoraan vuokaan tehtynä.
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1/2 dl ohratärkkelystä
1/2 dl vaaleita spelttijauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
Pohja vetäytyy hieman uunistaoton jälkeen. Siksi se kannattaa paistaa noin 1 cm isommassa vuoassa verrattuna varsinaisen kakun kokoon. Käytä
tässä kakussa pohjan paistamiseen joko 28 cm halkaisijaltaan olevaa
irtopohjavuokaa tai säädettävää reunavuokaa. Säädä reunavuoka
halkaisijaltaan noin 1 cm isommaksi kuin 26 cm kokoinen vuoka. Aseta
vuoka leivinpaperin päälle pellille (irtopohjavuoan sisään voi leikata
sopivan palan). Vuoan reunoille voi halutessaan laittaa
leivinpaperisuikaleet (ne kiinnittyvät hyvin kun reunaosaan sipaisee
voita).
Vatkaa
munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohratärkkelys,
jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi seos vaahdon joukkoon varovasti
käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa
keskitasolla noin 6 minuuttia. Irrota mahdolliset reunasuikaleet ja
kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota pohjassa kiinni ollut
leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.
Aseta pohjalevy 26 cm halkaisijaltaan olevan reunavuoan/irtopohjavuoan reunaosan sisälle. Reunoille voi laittaa reunakalvoa.
Kostutus
1 1/2 dl maitoa
1/2 rkl intiaanisokeria
Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään. Säilytä liemi jääkaapissa aina kun et tarvitse sitä. Kostuta pohjalevy intiaanisokerimaidolla.
Suklaatäyte
1/2 dl vadelmahilloa
♥
120 g maitosuklaata
2 1/2 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
100 g vaniljatuorejuustoa
Levitä kostutetun pohjan päälle vadelmahilloa. Sulata
suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä
sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi
lisäten vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri.
Vatkaa pienellä teholla joukkoon
vaniljatuorejuusto. Nosta vähän (kauhallinen/kaksi kukkuraista ruokalusikallista) vaahtoa suklaasulan joukkoon ja kääntele se tasaiseksi. Lisää sitten suklaasula lopun vaahdon joukkoon ja kääntele kunnes seos on tasaista. Kaada täyte vuokaan
ja tasoita
pinta. Nosta täytteen päälle keskimmäinen
pohjalevy ja kostuta se. Laita vuoka jääkaappiin vadelma-vaniljatäytteen teon ajaksi.
Mansikkatäyte
1/2 dl vadelmahilloa
200 g mansikoita (tuoreena tai pakasteena)
2 dl vispikermaa
100 g mascarponejuustoa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
1-2 rkl tomusokeria maun mukaan
♥
100 g pakastemansikoita (niitä voi leikata pienemmiksi paloiksi)
Levitä keskimmäisen pohjan päälle vadelmahillo. Soseuta mansikat (jos käytät pakastemansikoita, anna niiden sulaa ensin
ja
soseuta sitten liemineen päivineen). Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten
vaniljakreemijauhe hiljalleen joukkoon vatkauksen lppuvaiheessa. Vatkaa
hiljaisella teholla joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri. Kääntele mansikkasose täytevaahdon joukkoon.
Levitä mansikkatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset mansikkapalat
täytteeseen melko tiheästi (laita pakastemansikat suoraan pakkasesta,
jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kakkupohjalevy
ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä
jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
Suklaakuorrute
100 g maitosuklaata
2 1/2 dl vispikermaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 rkl tomusokeria
100 g mascarponejuustoa
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa puoliteholla välillä
sekoitellen. Anna suklaasulan hieman jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja
lisää vatkauksen loppuvaiheessa kaakaojauhe ja kaakaotomusokeri sekä
mascarponejuusto. Nosta ensin pieni määrä vaahtoa suklaasulan joukkoon
ja kääntele se tasaiseksi. Lisää suklaavaahto loppuun
kervavaahtoseokseen ja kääntele tasaiseksi.
Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille ohuehkoksi kerrokseksi. Tein haarukalla kuvioita reunaosaan.
Suklaaganache
100 g tummaa suklaata
3/4 dl kuohukermaa
Pilko suklaa kulhoon ja kaada sekaan kuohukerma. Sulata seos mikrossa
puoliteholla tai vesihauteessa. Kun suklaa on sulanut kokonaan kerman
joukkoon, lisää glukoosisiirappi ja sekoita. Anna seoksen jäähtyä hetki
ennen kakun päälle kaatamista, jolloin se on edelleen juoksevaa mutta
kuitenkin vähän paksuuntunut. Levitä kuorrute kakun päälle ja anna valua
reunoilta alas. Laita kakku jääkaappiin, jotta kuorrutus jähmettyy
sopivaksi koristelua varten.
Koristelu
Fasupaloja
suklaarusinoita
Asettele mansikoita, makeisia ja keksejä haluamasi määrä kakun pinnalle.
Inkan piirtämä omakuva anime-tyyliin. Inkan yksi idoli on Billie Eilish.
Inka-sankari varsinaisena synttäripäivänä, kun söimme jäätelökakkua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti