perjantai 3. heinäkuuta 2020

Mansikkainen täytekakku


Tein tämän kakun Inka-tyttöni 12-vuotissynttäreille viime vuonna. Pohjiksi tein kääretorttupohjat ja täytteiksi Inka toivoi suklaata ja mansikkaa.

Mansikkainen täytekakku

Pohja

3 × tämä tumma kääretorttupohja suoraan vuokaan tehtynä.

2 kananmunaa

3/4 dl sokeria

1/2 dl ohratärkkelystä

1/2 dl vaaleita spelttijauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Pohja vetäytyy hieman uunistaoton jälkeen. Siksi se kannattaa paistaa noin 1 cm isommassa vuoassa verrattuna varsinaisen kakun kokoon. Käytä tässä kakussa pohjan paistamiseen joko 28 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa tai säädettävää reunavuokaa. Säädä reunavuoka halkaisijaltaan noin 1 cm isommaksi kuin 26 cm kokoinen vuoka. Aseta vuoka leivinpaperin päälle pellille (irtopohjavuoan sisään voi leikata sopivan palan). Vuoan reunoille voi halutessaan laittaa leivinpaperisuikaleet (ne kiinnittyvät hyvin kun reunaosaan sipaisee voita).

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohratärkkelys, jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi seos vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 6 minuuttia. Irrota mahdolliset reunasuikaleet ja kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota pohjassa kiinni ollut leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.

Aseta pohjalevy 26 cm halkaisijaltaan olevan reunavuoan/irtopohjavuoan reunaosan sisälle. Reunoille voi laittaa reunakalvoa.

Kostutus

1 1/2 dl maitoa

1/2 rkl intiaanisokeria


Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään. Säilytä liemi jääkaapissa aina kun et tarvitse sitä. Kostuta pohjalevy intiaanisokerimaidolla.

Suklaatäyte

1/2 dl vadelmahilloa



120 g maitosuklaata

2 1/2 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

100 g vaniljatuorejuustoa

Levitä kostutetun pohjan päälle vadelmahilloa. Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri. Vatkaa pienellä teholla joukkoon  vaniljatuorejuusto. Nosta vähän (kauhallinen/kaksi kukkuraista ruokalusikallista) vaahtoa suklaasulan joukkoon ja kääntele se tasaiseksi. Lisää sitten suklaasula lopun vaahdon joukkoon ja kääntele kunnes seos on tasaista. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta täytteen päälle keskimmäinen pohjalevy ja kostuta se. Laita vuoka jääkaappiin vadelma-vaniljatäytteen teon ajaksi.

Mansikkatäyte


1/2 dl vadelmahilloa


200 g mansikoita (tuoreena tai pakasteena)

2 dl vispikermaa

100 g mascarponejuustoa

2 rkl vaniljakreemijauhetta

1-2 rkl tomusokeria maun mukaan



100 g pakastemansikoita (niitä voi leikata pienemmiksi paloiksi)

Levitä keskimmäisen pohjan päälle vadelmahillo. Soseuta mansikat (jos käytät pakastemansikoita, anna niiden sulaa ensin ja soseuta sitten liemineen päivineen). Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten vaniljakreemijauhe hiljalleen joukkoon vatkauksen lppuvaiheessa. Vatkaa hiljaisella teholla joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri. Kääntele mansikkasose täytevaahdon joukkoon.

Levitä mansikkatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset mansikkapalat täytteeseen melko tiheästi (laita pakastemansikat suoraan pakkasesta, jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kakkupohjalevy ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.

Suklaakuorrute

100 g maitosuklaata

2 1/2 dl vispikermaa

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

3 rkl tomusokeria

100 g mascarponejuustoa

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa puoliteholla välillä sekoitellen. Anna suklaasulan hieman jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa kaakaojauhe ja kaakaotomusokeri sekä mascarponejuusto. Nosta ensin pieni määrä vaahtoa suklaasulan joukkoon ja kääntele se tasaiseksi. Lisää suklaavaahto loppuun kervavaahtoseokseen ja kääntele tasaiseksi. 

Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille ohuehkoksi kerrokseksi. Tein haarukalla kuvioita reunaosaan.

Suklaaganache

100 g tummaa suklaata

3/4 dl kuohukermaa

1 rkl vaaleaa siirappia

Pilko suklaa kulhoon ja kaada sekaan kuohukerma. Sulata seos mikrossa puoliteholla tai vesihauteessa. Kun suklaa on sulanut kokonaan kerman joukkoon, lisää glukoosisiirappi ja sekoita. Anna seoksen jäähtyä hetki ennen kakun päälle kaatamista, jolloin se on edelleen juoksevaa mutta kuitenkin vähän paksuuntunut. Levitä kuorrute kakun päälle ja anna valua reunoilta alas. Laita kakku jääkaappiin, jotta kuorrutus jähmettyy sopivaksi koristelua varten.

Koristelu

mansikoita

Fasupaloja

suklaarusinoita

Asettele mansikoita, makeisia ja keksejä haluamasi määrä kakun pinnalle.




Inkan piirtämä omakuva anime-tyyliin. Inkan yksi idoli on Billie Eilish.


Inka-sankari varsinaisena synttäripäivänä, kun söimme jäätelökakkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti