Olisin halunnut käyttää vesi-siirappiseoksenkin tilalla intiaanisokeria ja teinkin ensin niin (kuumensin intiaanisokeria tilkassa vettä, jolloin intiaanisokeri siirappisoitui), mutta seos olikin liian arka (ja ohut) leivän pinnallla uunissa ja pinta alkoi kärvähtää. Yksi leipä oli jo puoliksi kärvähtänyt paiston puolivälissä, mutta sain pelastettua toisen puolen leivästä. Tein sitten niin, että sekoitin tavallisen vesi-siirappiseoksen ja sivelin sitä leipien päälle. Leivät paistuivat loppuajan normaalisti.
Joululimput intiaanisokerilla
(4 keskikokoista limppua)
4 kananmunaa
500 g intiaanisokeria
1 1/2 tl ruususuolaa
1 rkl fenkolia
1 rkl anista
1 l maitoa
100 g hiivaa
1 kg sihtiruisjauhoja
noin 900 g puolikarkeita spelttijauhoja
Voiteluun
1 dl vettä
1/2 dl tummaa siirappia
Vatkaa munat
kevyesti ja lisää sekaan intiaanisokeri, suola ja muut mausteet. Lämmitä
maito kädenlämpöiseksi ja liuota sekaan hiiva. Lisää maito
munaseokseen. Sekoita joukkoon jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa
vielä vähän aikaa. Peitä taikina tiiviillä kannella tai parilla liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.
Sekoita vesi
ja siirappi keskenään. Jaa taikina neljään osaan. Leivo ensin kaksi
limppua ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille. Anna limppujen
kohota liinan alla 15 minuuttia. Sekoita siirappi veden sekaan ja
voitele sillä limput. Pistele limppuihin haarukalla reikiä. Anna
limppujen kohota ilman liinaa vielä 15 minuuttia. Laita sitten limput
uuniin (paisto-ohjeet ohjeen lopussa) ja leivo sitten toiset kaksi
limppua. Toimi kuten ensimmäisten limppujen kohdalla. Voitele leivät
siirappivedellä kerran paiston puolessavälissä ja halutessa vielä
uunista oton jälkeen (itse en nykyään voitele leipiä enää uunista oton
jälkeen).
Paista limput 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jos limppujen pohja kumisee sormella napauttaessa, ovat ne valmiita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti