Osallistun tällä kakulla Leivontafoorumin toukokuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on 'Täytekakku' ja tällä kertaa arvioinnissa ja pisteytyksessä on mukana ammattilaisraati! Tuolla haasteen ohjeistuksen mukana on esitelty arvioiva raati. Ainahan on jännittävää ja mielenkiintoista saada omasta leipomuksesta ammatti-ihmisten arvio! :)
Koska kuopuksemme on ollut todella levoton nukkuja, on minullekin kertynyt univelkoja varmasti enemmän kuin koskaan (tai yhtä paljon kuin esikoisen kohdalla). Aivotoiminta on mitä on ja energiataso on laskenut melkoisen alas, joten en nyt lähtenyt varsinaisesti suunnittelemaan haasteeseen mitään erityistä kakkua. Olinkin varma, että en ehdi siihen osallistua, koska alunperin haaste oli toukokuussa. Mutta erinäisten kuvaongelmien takia haasteaikaa pidennettiin ja minäkin sain mahdollisuuden vielä osallistua. Koska olin juuri tehnyt pojan synttärikakun, osallistuin sillä :) Nöyrän kiitollisin mielin olenkin nyt, kun tämä tilaisuus suotiin! ♥♥
Koska kuopuksemme on ollut todella levoton nukkuja, on minullekin kertynyt univelkoja varmasti enemmän kuin koskaan (tai yhtä paljon kuin esikoisen kohdalla). Aivotoiminta on mitä on ja energiataso on laskenut melkoisen alas, joten en nyt lähtenyt varsinaisesti suunnittelemaan haasteeseen mitään erityistä kakkua. Olinkin varma, että en ehdi siihen osallistua, koska alunperin haaste oli toukokuussa. Mutta erinäisten kuvaongelmien takia haasteaikaa pidennettiin ja minäkin sain mahdollisuuden vielä osallistua. Koska olin juuri tehnyt pojan synttärikakun, osallistuin sillä :) Nöyrän kiitollisin mielin olenkin nyt, kun tämä tilaisuus suotiin! ♥♥
Tein tämän kakun pojalleni 4-vuotissynttäreille. Hän toivoi rumpukakkua.
Samanlaista kuin veljelläkin oli maaliskuussa. Joitain muutoksia kuitenkin tein. Kakun täytteet ovat myös pojan toivomusten mukaisia. Tämä on melko
helppo kakku toteuttaa ja siitä saa halutessaan vieläkin
yksinkertaisemman. Minä mm. halusin kakun reunaan liukuvärjätyn
kreemipinnan, mutta siihen voi hyvin levittää myös yksiväristä kreemiä.
Myös suklaanumeron voi hyvin jättää laittamatta. Minä laitoin sen
sankarin toiveesta :) Kakun voisi hyvin kokonaankin päällystää jollakin massalla, mutta itse
en oikein tykkää syödä massakakkuja, joten laitoin sitä vain
yksityiskohtiin. Nuo kakun reunaosan pystynauhat voisi hyvin laittaa
ennen reunanauhoja, jotta niiden päät jäisivät sekä ylä- että alareunan
alle. Minä tein ne nyt kuitenkin näin.
Kakkupohjaan en laittanut mitään ylimääräistä, koska tämä intiaanisokerikakkupohja on itsessään juuri tarpeeksi maukas ja hyvä. Halusin tehdä täytteistä sellaiset, että ne eivät ole liian makeita. Raikastin vadelmatäytteen kokonaisilla vadelmilla. Tein kreemistä kunnon vaniljaisen makuisen. Kreemin pinnassa näkyvät hauskasti vaniljajauhe ja vaniljauutteen siemenet. Kreemiä on aika ohuet kerrokset, jotta kreemi ei tekisi kakusta liian makeaa. Omarkarkeista tehdyt rumpukapulat on helppo tehdä ja ne ovat kovettuessaan sen verran napakat, että meidän sankaripoika rummutti niillä kakkua ennen kakun leikkaamista :D Ääni piti tosin kuvitella.
Täällä on toiselle pojalleni tekemäni rumpukakku. Täällä tarkemmin vaaleasta intiaanisokerikakusta
Kakkupohjaan en laittanut mitään ylimääräistä, koska tämä intiaanisokerikakkupohja on itsessään juuri tarpeeksi maukas ja hyvä. Halusin tehdä täytteistä sellaiset, että ne eivät ole liian makeita. Raikastin vadelmatäytteen kokonaisilla vadelmilla. Tein kreemistä kunnon vaniljaisen makuisen. Kreemin pinnassa näkyvät hauskasti vaniljajauhe ja vaniljauutteen siemenet. Kreemiä on aika ohuet kerrokset, jotta kreemi ei tekisi kakusta liian makeaa. Omarkarkeista tehdyt rumpukapulat on helppo tehdä ja ne ovat kovettuessaan sen verran napakat, että meidän sankaripoika rummutti niillä kakkua ennen kakun leikkaamista :D Ääni piti tosin kuvitella.
Täällä on toiselle pojalleni tekemäni rumpukakku. Täällä tarkemmin vaaleasta intiaanisokerikakusta
Rumpalipojan kakku
Pohja
7 kananmunaa
175 g (4 dl) intiaanisokeria
210 g (vajaa 3 1/2 dl) puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
Siivilöi intiaanisokeria kulhoon
tarvittava määrä. Lisää munat joukkoon ja vatkaa seos paksuksi,
vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdotukseen saattaa mennä vähän enemmän aikaa
kuin tavallista sokeria + munia vaahdotettaessa. Siivilöi jauhot
varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota 26 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka
(reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina siihen.
Vältä vuoan heiluttamista.
Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 35 minuuttia. Vältä
uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa
nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle
alustalle pian uunista ottamisen jälkeen. Anna
kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen osaan. Kakkupohjan saa
leikattua helposti, jos annat pohjan ensin jäähtyä jääkaapissa.
Kostutus
1 3/4 dl maitoa
1/2 rkl intiaanisokeria
Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään. Säilytä liemi jääkaapissa
aina kun et tarvitse sitä. Aseta joko irtopohjavuoan reunaosa tai
säädettävä reunavuoka tarjoilualustalle. Nosta kakkupohjan pohjaosa
vuoan sisälle. Kostuta se
intiaanisokerimaidolla.
Suklaatäyte
1/2 dl vadelmahilloa
♥
120 g tummaa suklaata
3 dl vispikermaa
2 rkl kaakaotomusokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
100 g vaniljatuorejuustoa
Levitä kostutetun pohjan päälle vadelmahilloa. Sulata
suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä
sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi
lisäten vatkauksen loppuvaiheessa kaakaotomusokeri ja vaniljajauhe.
Vatkaa pienellä teholla joukkoon
vaniljatuorejuusto. Sekoita suklaasula täytteeseen. Kaada täyte vuokaan
ja tasoita
pinta. Nosta täytteen päälle keskimmäinen
pohjalevy, kostuta se ja levitä päälle vadelmahillo. Laita vuoka jääkaappiin vadelma-vaniljatäytteen teon ajaksi.
Vadelma-vaniljatäyte
1/2 dl vadelmahilloa
♥
200 g vadelmia (tuoreena tai sulatettuna pakkasesta)
2 1/2 dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
1 rkl tomusokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta
Soseuta vadelmat (jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa ensin
ja
soseuta sitten liemineen päivineen). Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten
vaniljakreemijauhe hiljalleen joukkoon vatkauksen lppuvaiheessa. Vatkaa
hiljaisella teholla joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri. Kääntele
vadelmasose täytevaahdon joukkoon.
Levitä vadelma-vaniljatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset vadelmat
täytteeseen melko tiheästi (laita pakastevadelmat suoraan pakkasesta,
jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kakkupohjalevy
ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä
jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.
♥
Vaniljakreemi
165 g suolatonta voita
60 ml kevytmaitoa
½ tl vaniljajauhetta
1 tl vaniljauutetta
500 g tomusokeria
mustaa pastaväriä
Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Mittaa toiseen kulhoon
huoneenlämpöiset voi ja maito sekä vaniljajauhe, vaniljauute ja puolet
tomusokerista. Vatkaa kunnes seos on tasaista ja vähän paksuuntunut.
Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes seos on tasaisen
kermaista ja pehmeää.
♥ Ota
kakku jääkaapista. Levitä vaniljakreemiä tasainen ja
ohuehko kerros koko kakun pintaan. Tasoita pinta. Se onnistuu helpoiten
palettiveitsellä. Veistä kannattaa lämmittää välillä, jotta se liukuu
helposti kreemin pinnalla ja tasoittaa sen. Veitsen kuumennus onnistuu
pitämällä sitä hetki kuuman veden alla ja kuivaamalla se. Laita kakku
jääkaappiin noin tunnin ajaksi, jotta kreemipinta jähmettyy. Tällöin sen
pintaan on helpompi levittää myöhemmin uusi kreemikerros.
Jaa
loppu kreemi kahteen kulhoon. Värjää ne mustalla pastavärillä niin,
että toinen on tummanharmaata ja toinen vaaleamman harmaata.
Ota
kakku jääkaapista. Levitä tummempaa kreemiä kakun reunan alaosaan.
Levitä se suhteellisen tasaisesti, mutta sitä ei tarvitse siloittaa.
Levitä vaaleampaa kreemiä kakun reunan yläosaan. Vedä (lämmitetyllä)
palettiveitsellä kakun reuna tasaiseksi. Värit sulautuvat mukavasti
yhteen. Koita saada kreemikerroksesta mahdollisimman ohut, jotta sitä on
mukava syödä.
Marsipaaniosat
250 g valkoista sokerimassaa
Värjää
sokerimassa mustalla
pastavärillä harmaaksi.
Jaa massa kahteen osaan. Muotoile massat, yksi kerrallaan,
pötkylöiksi ja kauli pötkylät pitkittäissuunnassa pitkiksi ja kapeiksi,
noin 2 mm paksuiksi suikaleiksi. Kakun ympärysmitta kannattaa tarkistaa
tätä ennen, jotta osaat kaulia sopivan pituisen suikaleen. Leikkaa
suikaleista joko veitsellä tai nauhaleikkurilla tasaiset nauhat. Painele
toinen nauha kakun yläreunaan. Leikkaa lopusta nauhasta (jos sitä jäi
yli ja jos ei jäänyt, kauli ja leikkaa uusi nauha) neljä lyhyttä pätkää
ja paina ne tasaisin välein kakun reunaosaan niin, että ne ulottuvat
ylänauhan alareunasta kakun alareunaan. Sipaise pystypätkien alaosaan
hieman ylijäänyttä kreemiä tarttumapinnaksi. Paina toinen pitkä nauha
kakun alareunaan. Nauha kulkee pystypätkien päältä.
Pursota
kreemiä nauhamaisesti kakun yläreunaan tarttumapinnaksi. Pyörittele
lopusta massasta ohut pötkö ja paina se kiertämään kakun yläreunaa. Tämä
antaa kakulle huolitellumman, rumpumaisen ulkonäön. Laita kakku
jääkaappiin tarjoiluun saakka.
Suklaakirjaimet
muutama pala tummaa suklaata
Kirjoita numero leivinpaperille/pergamiinille. Sulata suklaa mikrossa
puoliteholla välillä sekoitellen tai vesihauteessa. Lusikoi suklaasula
pieneen pussiin (käytin minikokoisia Minigrip-pusseja). Leikkaa pieni
pala kulmasta ja pursota suklaata numeromallin päälle. Tee ainakin kaksi
kerrosta antaen suklaan jähmettyä välissä. Anna jähmettyä
jääkaapissa, irrota koriste leivinpaperista ja aseta kakun päälle haluamaasi kohtaan.
Rumpukapulat
8 kpl Omar-karamellia
Kuori noin kahdeksan Omar-karamellia kääreistään. Aseta puolet niistä lautaselle.
Anna niiden olla mikrossa noin 15 sekuntia, käännä palat ympäri ja laita
mikroon vielä 15 sekunnin ajaksi. Palojen tulisi olla muotoiltavan
pehmeitä, mutta ei liian veteliä. Varo mikrosta tulleita paloja, koska
ne ovat aluksi hyvin kuumia. Pyörittele paloista rumpukapulan
muotoinen puikko. Tee samoin lopuille karamelleille. Anna kovettua alustalla. Aseta kapulat kakun päälle
ennen tarjoilua.
♥
Intiaanisokerikakkupohja ♥
Valmis kakku.
Halusin tehdä kakun reunaosaan liukuvärjätyn kreemipinnan, jotta se toisi rumpukakkuun pientä särmää ja rockia :)
Suklainen numero.
Kapulat valmiina rummutukseen (tai syötäväksi).
Sankaripoika kynttilän puhalluksen jälkeen. Kynttilä napattiin heti pois ja siitä onkin enää reikä jäljellä :D
♥ Onnea Romeo ♥
Paljon onnea, hauskuutta ja iloa kesään!
VastaaPoistaHugs
nami-hiiri
http://nami-hiiri.vuodatus.net