perjantai 27. elokuuta 2010

Marengit


Minulla on paljon asioita varsinkin leivontapuolella, joita kokeilen ensimmäistä kertaa. Marenkien tekeminen oli yksi niistä. Tein tuossa kesällä leivonnaisia, joiden täytteeseen tuli kolme munankeltuaista. En halunnut heittää valkuaisia menemään ja silloin päätin, että kokeilen tehdä marenkeja. Tein kolmea eri makua:mansikan- vaniljan- ja kaakaonmakuisia. Ohjeen löysin TaikinaTaivaan blogista.

Marengit, perusohje
 
4 kananmunan valkuaista

4 dl tomusokeria

1/2 tl omenaviinietikkaa

Vatkaa valkuaiset kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää vatkatessa vähitellen tomusokeri sihtaamalla sekaan. Vatkaa noin 6 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa etikka ja vatkaa vielä hetki.Vaahdon tulee olla niin kovaa, ettei se liikahta kun kulhon nostaa ylösalaisin.

Tässä vaiheessa jaoin vaahdon kolmeen osaan, koska halusin tehdä kolmea eri makua. Tässä ainekset, joita lisäsin perusvaahtoihin:

Mansikkamarengit

Mansikkatomusokeria sen verran, että antoi vähän väriä ja makua (en mitannut)

Vaaleanpunaista pastaväriä
 
Sihtaa mansikkatomusokeri vaahtoon. Lisää vaaleanpunaista pastaväriä hammastikun avulla vähän kerrallaan, kunnes väri on toivotunlaista.

Vaniljamarengit

Noin 1/2 tl vanilja-aromia 

Lisää vaahtoon vanilja-aromia muutama tippa kerrallaan, maistele välillä ja lisää jos vaahto ei maistu vielä tarpeeksi vaniljaiselle.
 
Kaakaomarengit

Tummaa kaakaojauhetta (en mitannut)

Sihtaa vaahdon sekaan tummaa kaakaojauhetta sen verran, että väri ja maku ovat sopivia.

Laita valmiit vaahdot pursotinpusseihin. Valitsin keskikokoisen tähtityllan pursottamiseen. Pursota leivinpaperoidulle pellille haluamasi mallisia marenkeja vieri viereen. Marengit eivät leviä. Laita marengit 50-75-asteiseen uuniin "kuivumaan". Anna niiden olla siellä n. 2,5 tuntia, avaa uuninluukku ja anna vielä olla jälkilämmössä 30 minuuttia. Uunissaoloaika riippuu siitä, minkä kokoisia marengit ovat. Marengit ovat valmiita, kun pohja kumisee ja ne ovat kevyitä ja rapeita. Jos ne ovat sisältä tahmeita, anna niiden vieläolla uunissa.

Minulla marenkeja tuli 1,5 pellillistä ja laitoin ne samaan aikaan uuniin. Alemmalla pellillä oli vähän ohuempia marenkeja ja näin marengit olivat yhtä aikaa valmiita.
 
Näitä on kiva tarjoilla vaikka synttäreillä :)


Tein itselleni, miehelle ja tyttärelle jätskimarenkiannokset. Kun olin saanut annokset valmiiksi, tajusin, että jäätelössä oli ihan samat värit ja maut kuin marengeissakin, hih!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti