maanantai 13. kesäkuuta 2016

Rumpalipojan kakku


Osallistun tällä kakulla Leivontafoorumin toukokuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on 'Täytekakku' ja tällä kertaa arvioinnissa ja pisteytyksessä on mukana ammattilaisraati! Tuolla haasteen ohjeistuksen mukana on esitelty arvioiva raati. Ainahan on jännittävää ja mielenkiintoista saada omasta leipomuksesta ammatti-ihmisten arvio! :)

Koska kuopuksemme on ollut todella levoton nukkuja, on minullekin kertynyt univelkoja varmasti enemmän kuin koskaan (tai yhtä paljon kuin esikoisen kohdalla). Aivotoiminta on mitä on ja energiataso on laskenut melkoisen alas, joten en nyt lähtenyt varsinaisesti suunnittelemaan haasteeseen mitään erityistä kakkua. Olinkin varma, että en ehdi siihen osallistua, koska alunperin haaste oli toukokuussa. Mutta erinäisten kuvaongelmien takia haasteaikaa pidennettiin ja minäkin sain mahdollisuuden vielä osallistua. Koska olin juuri tehnyt pojan synttärikakun, osallistuin sillä :) Nöyrän kiitollisin mielin olenkin nyt, kun tämä tilaisuus suotiin! ♥♥

Tein tämän kakun pojalleni 4-vuotissynttäreille. Hän toivoi rumpukakkua. Samanlaista kuin veljelläkin oli maaliskuussa. Joitain muutoksia kuitenkin tein. Kakun täytteet ovat myös pojan toivomusten mukaisia. Tämä on melko helppo kakku toteuttaa ja siitä saa halutessaan vieläkin yksinkertaisemman. Minä mm. halusin kakun reunaan liukuvärjätyn kreemipinnan, mutta siihen voi hyvin levittää myös yksiväristä kreemiä. Myös suklaanumeron voi hyvin jättää laittamatta. Minä laitoin sen sankarin toiveesta :) Kakun voisi hyvin kokonaankin päällystää jollakin massalla, mutta itse en oikein tykkää syödä massakakkuja, joten laitoin sitä vain yksityiskohtiin. Nuo kakun reunaosan pystynauhat voisi hyvin laittaa ennen reunanauhoja, jotta niiden päät jäisivät sekä ylä- että alareunan alle. Minä tein ne nyt kuitenkin näin.

Kakkupohjaan en laittanut mitään ylimääräistä, koska tämä intiaanisokerikakkupohja on itsessään juuri tarpeeksi maukas ja hyvä. Halusin tehdä täytteistä sellaiset, että ne eivät ole liian makeita. Raikastin vadelmatäytteen kokonaisilla vadelmilla. Tein kreemistä kunnon vaniljaisen makuisen. Kreemin pinnassa näkyvät hauskasti vaniljajauhe ja vaniljauutteen siemenet. Kreemiä on aika ohuet kerrokset, jotta kreemi ei tekisi kakusta liian makeaa. Omarkarkeista tehdyt rumpukapulat on helppo tehdä ja ne ovat kovettuessaan sen verran napakat, että meidän sankaripoika rummutti niillä kakkua ennen kakun leikkaamista :D Ääni piti tosin kuvitella.

Täällä on toiselle pojalleni tekemäni rumpukakku. Täällä tarkemmin vaaleasta intiaanisokerikakusta

Rumpalipojan kakku

Pohja

7 kananmunaa

175 g (4 dl) intiaanisokeria

210 g (vajaa 3 1/2 dl) puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
 
Siivilöi intiaanisokeria kulhoon tarvittava määrä. Lisää munat joukkoon ja vatkaa seos paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdotukseen saattaa mennä vähän enemmän aikaa kuin tavallista sokeria + munia vaahdotettaessa. Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota 26 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka (reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina siihen. Vältä vuoan heiluttamista.

Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 35 minuuttia. Vältä uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen osaan. Kakkupohjan saa leikattua helposti, jos annat pohjan ensin jäähtyä jääkaapissa.

Kostutus

1 3/4 dl maitoa
 
1/2 rkl intiaanisokeria

Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään. Säilytä liemi jääkaapissa aina kun et tarvitse sitä. Aseta joko irtopohjavuoan reunaosa tai säädettävä reunavuoka tarjoilualustalle. Nosta kakkupohjan pohjaosa vuoan sisälle. Kostuta se intiaanisokerimaidolla. 

Suklaatäyte

1/2 dl vadelmahilloa



120 g tummaa suklaata
 
3 dl vispikermaa
 
2 rkl kaakaotomusokeria
 
1/2 tl vaniljajauhetta
 
100 g vaniljatuorejuustoa

Levitä kostutetun pohjan päälle vadelmahilloa. Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten vatkauksen loppuvaiheessa kaakaotomusokeri ja vaniljajauhe. Vatkaa pienellä teholla joukkoon  vaniljatuorejuusto. Sekoita suklaasula täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta täytteen päälle keskimmäinen pohjalevy, kostuta se ja levitä päälle vadelmahillo. Laita vuoka jääkaappiin vadelma-vaniljatäytteen teon ajaksi.

Vadelma-vaniljatäyte

1/2 dl vadelmahilloa



  200 g vadelmia (tuoreena tai sulatettuna pakkasesta)

2 1/2 dl vispikermaa
 
100 g vaniljarahkaa
 
1 rkl tomusokeria
   
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Soseuta vadelmat (jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa ensin ja soseuta sitten liemineen päivineen). Vatkaa kerma vaahdoksi lisäten vaniljakreemijauhe hiljalleen joukkoon vatkauksen lppuvaiheessa. Vatkaa hiljaisella teholla joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri. Kääntele vadelmasose täytevaahdon joukkoon.

Levitä vadelma-vaniljatäyte kakkupohjan päälle. Upota jäiset vadelmat täytteeseen melko tiheästi (laita pakastevadelmat suoraan pakkasesta, jotta ne eivät sotke täytettä). Aseta päälle viimeinen kakkupohjalevy ja kostuta se. Laita kakun päälle tuorekelmua tai foliota ja anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.



Vaniljakreemi

165 g suolatonta voita
 
60 ml kevytmaitoa
 
½ tl vaniljajauhetta

1 tl vaniljauutetta
 
500 g tomusokeria
 
mustaa pastaväriä

 Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Mittaa toiseen kulhoon huoneenlämpöiset voi ja maito sekä vaniljajauhe, vaniljauute ja puolet tomusokerista. Vatkaa kunnes seos on tasaista ja vähän paksuuntunut. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes seos on tasaisen kermaista ja pehmeää.

Ota kakku jääkaapista. Levitä vaniljakreemiä tasainen ja ohuehko kerros koko kakun pintaan. Tasoita pinta. Se onnistuu helpoiten palettiveitsellä. Veistä kannattaa lämmittää välillä, jotta se liukuu helposti kreemin pinnalla ja tasoittaa sen. Veitsen kuumennus onnistuu pitämällä sitä hetki kuuman veden alla ja kuivaamalla se. Laita kakku jääkaappiin noin tunnin ajaksi, jotta kreemipinta jähmettyy. Tällöin sen pintaan on helpompi levittää myöhemmin uusi kreemikerros.

Jaa loppu kreemi kahteen kulhoon. Värjää ne mustalla pastavärillä niin, että toinen on tummanharmaata ja toinen vaaleamman harmaata.

Ota kakku jääkaapista. Levitä tummempaa kreemiä kakun reunan alaosaan. Levitä se suhteellisen tasaisesti, mutta sitä ei tarvitse siloittaa. Levitä vaaleampaa kreemiä kakun reunan yläosaan. Vedä (lämmitetyllä) palettiveitsellä kakun reuna tasaiseksi. Värit sulautuvat mukavasti yhteen. Koita saada kreemikerroksesta mahdollisimman ohut, jotta sitä on mukava syödä.

Marsipaaniosat

250 g valkoista sokerimassaa

mustaa pastaväriä

Värjää sokerimassa mustalla pastavärillä harmaaksi. Jaa massa kahteen osaan. Muotoile massat, yksi kerrallaan, pötkylöiksi ja kauli pötkylät pitkittäissuunnassa pitkiksi ja kapeiksi, noin 2 mm paksuiksi suikaleiksi. Kakun ympärysmitta kannattaa tarkistaa tätä ennen, jotta osaat kaulia sopivan pituisen suikaleen. Leikkaa suikaleista joko veitsellä tai nauhaleikkurilla tasaiset nauhat. Painele toinen nauha kakun yläreunaan. Leikkaa lopusta nauhasta (jos sitä jäi yli ja jos ei jäänyt, kauli ja leikkaa uusi nauha) neljä lyhyttä pätkää ja paina ne tasaisin välein kakun reunaosaan niin, että ne ulottuvat ylänauhan alareunasta kakun alareunaan. Sipaise pystypätkien alaosaan hieman ylijäänyttä kreemiä tarttumapinnaksi. Paina toinen pitkä nauha kakun alareunaan. Nauha kulkee pystypätkien päältä.

Pursota kreemiä nauhamaisesti kakun yläreunaan tarttumapinnaksi. Pyörittele lopusta massasta ohut pötkö ja paina se kiertämään kakun yläreunaa. Tämä antaa kakulle huolitellumman, rumpumaisen ulkonäön. Laita kakku jääkaappiin tarjoiluun saakka.

Suklaakirjaimet 

muutama pala tummaa suklaata

Kirjoita numero leivinpaperille/pergamiinille. Sulata suklaa mikrossa puoliteholla välillä sekoitellen tai vesihauteessa. Lusikoi suklaasula pieneen pussiin (käytin minikokoisia Minigrip-pusseja). Leikkaa pieni pala kulmasta ja pursota suklaata numeromallin päälle. Tee ainakin kaksi kerrosta antaen suklaan jähmettyä välissä. Anna jähmettyä jääkaapissa, irrota koriste leivinpaperista ja aseta kakun päälle haluamaasi kohtaan.

Rumpukapulat

8 kpl Omar-karamellia

Kuori noin kahdeksan Omar-karamellia kääreistään. Aseta puolet niistä lautaselle. Anna niiden olla mikrossa noin 15 sekuntia, käännä palat ympäri ja laita mikroon vielä 15 sekunnin ajaksi. Palojen tulisi olla muotoiltavan pehmeitä, mutta ei liian veteliä. Varo mikrosta tulleita paloja, koska ne ovat aluksi hyvin kuumia. Pyörittele paloista rumpukapulan muotoinen puikko. Tee samoin lopuille karamelleille. Anna kovettua alustalla. Aseta kapulat kakun päälle ennen tarjoilua.


Intiaanisokerikakkupohja ♥


Valmis kakku.



 Halusin tehdä kakun reunaosaan liukuvärjätyn kreemipinnan, jotta se toisi rumpukakkuun pientä särmää ja rockia :)


 Suklainen numero.


 Kapulat valmiina rummutukseen (tai syötäväksi).



 Sankaripoika kynttilän puhalluksen jälkeen. Kynttilä napattiin heti pois ja siitä onkin enää reikä jäljellä :D

 ♥ Onnea Romeo ♥

1 kommentti:

  1. Paljon onnea, hauskuutta ja iloa kesään!
    Hugs
    nami-hiiri
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista