Kävimme viime viikolla parin päivän
vierailulla Lahdessa. Olimme äitini ja isäni luona eli lasten
mummulassa. Kävin kampaajalla kaupungilla ja kun menin takaisin, oli
tyttärelläni yllätys. Hän oli leiponut mummun avustuksella
omenanyyttejä. Ohje on peräisin Leivomme Anni-Helenan kanssa-kirjasta.
Sen kirjan ohjeilla tuli itsekin pienenä monet kerrat leivottua. Muistan
hyvin, kun olin pienenä koululaisena ensimmäisenä kotona ja halusin
leipoa yllätykseksi jotain hyvää koko perheelle. Selasin tuota kirjaa ja
tein sitten kaneliässiä :)
Huom!
Jos on kiire, voi taikinana hyvin käyttää myös voi- tai lehtitaikinaa.
Nämäkin omenanyytit on tällä kertaa tehty voitaikinasta. Voitaikinaa
kului näihin 500 g. Oikein herkullisia nyyttejä olivat! :)
Omenanyytit
200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1/2 dl maitoa
Täyte
2 omenaa
3/4 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
Voiteluun
kananmunaa
Pinnalle
raesokeria
Sekoita käsin keskenään pehmeä voi, jauhot,
leivinjauhe ja sokeri. Lisää munat ja maito ja sekoita taikina
tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan.
Kaulitse molemmat taikinapalat jauhoja apuna käyttäen 28 × 28 cm kokoisiksi levyiksi. Jaa levyt taikinapyörällä 9:ksi neliöksi.
Raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Lisää
raasteen joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Täytä taikinaneliöt
omenatäytteellä. Käännä neliöiden kulmat keskelle täytteen päälle.
Voitele nyytit kevyesti vatkatulla kananmunalla. Ripottele pinnalle
raesokeria. Paista nyytit leivinpaperoidulla uunipellillä 225-asteisessa
uunissa 15-20 minuuttia.
Kuvallinen ohje kirjan sivulta.
Inka raastamassa omenaa. Äitini oli laittanut Inkalle samanlaiset rinkeliletit kuin minullakin oli usein samanikäisenä :)
Kulmien taittelua.
Voitelun aika. Isäni soitti samaan aikaan pianoa ja Inka voiteli
nyyttejä musiikin rytmissä. Parissa videopätkässä näkyy hauskasti sudin
ja musiikin samantahtisuus :)
Vielä raesokerit päälle.
Inka tarjoamassa tekemiään omenanyyttejä :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti