Jos piirakkaan haluaa laittaa tavallista sokeria, riittää määräksi 1 cup eli 2,4 dl.
Amerikkalainen mansikka-raparperipiirakka
Pohja/kansi (Hot water pastry)
2 cups/ 4,8 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1/2 tsp./ 1/2 tl leivinjauhetta
1 tsp./ 1 tl ruususuolaa (laitoin 3/4 tsp.)
1/3 cup/ 3/4 dl kiehuvaa vettä
2/3 cup/ 1 1/2 dl pehmeää voita (laitoin suolatonta)
Sekoita
keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Kaada kuuma vesi voin päälle ja
sekoita haarukalla tai pienellä vispilällä sekaisin. Sekoita joukkoon
jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle kelmua ja laita se
jääkaappiin viilenemään.
Täyte
1 1/4 cups/ noin 2 3/4 dl intiaanisokeria
1/4 cup/ reilu 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 cup/ 2,4 dl tuoreita mansikoita
2 cups/ 4,8 dl kuorittua ja pilkottua raparperia
voinokareita (laitoin normaalisuolaista voita)
Laita mansikat
ja raparperit samaan kulhoon. Sekoita keskenään jauhot ja
intiaanisokeri. Laita siitä 3/4 mansikoiden ja raparperien sekaan ja
sekoita.
Ota taikina
jääkaapista. Jaa se kahteen osaan niin, että toinen osa on vähän isompi.
Kauli molemmat palat ympyränmuotoisiksi, noin 3 mm paksuiksi levyiksi.
Aseta isompi levy pohjaksi paksuun, noin 5-6 cm korkuiseen vuokaan.
Aseta taikina niin, että reunat ulottuvat ainakin vuoan yläreunaan asti.
Vuokaa ei tarvitse voidella.
Levitä loppu
jauho-intiaanisokeriseos pohjataikinan päälle vuokaan. Kaada päälle
täyteseos. Laita muutama voinokare täytteen päälle.
Leikkaa kansitaikina taikinapyörällä noin 1/2-1 cm levyisiksi suikaleiksi ja asettele ne ristikoksi täytteen päälle. Kun
olet saanut ristikon valmiiksi, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta
pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu vuoan yläreunaan, tai vähän
yli. Sitten "liimaa" vedellä uloimmat taikinasuikaleiden liitoskohdat.
Painele haarukalla tai nipistä sormenpäillä taikinan ulkoreunat.
Paista
piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laita sitten uuni
190:n asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia. Piirakka on
valmis, kun pinta on saanut vähän väriä ja täytettä pulppuaa väleistä. Anna piirakan jäähtyä.
Tarjoile piirakkaa huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Täyte ja voinokareet.
Leikatut kansisuikaleet.
Ristikon aloitusta.
Suikaleita täytyy nostaa uusien suikaleiden tieltä.
Suikaleet takaisin paikoillaan uuden suikaleen päällä.
Valmis ristikko.
Uunista tullut piirakka.
Vielä hieman lämmintä piirakkaa ja kylmää vaniljajäätelöä ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti