Olen tehnyt useasti eri makuisia kiisseleitä. Laitan tähän nyt
mansikkakiisselin ohjeen. Äiti antaa aina kasan valmiiksi annospusseiksi
pussitettuja punaviinimarjajäämiä, joita hän on käyttänyt
mehustuksessa. Jäämistä tulee vielä mukavasti makua kiisseliliemeen. Ne
voi hyvin kuitenkin korvata vaikka itsetehdyllä mehulla. Laitan joskus
kokonaisten mansikoiden sijaan kiisseliin mansikkasurvosta. Sokerin
määrä on kokeiltava ja maisteltava itselle sopivaksi.
Mansikkakiisseli
1 l vettä
noin 1/2
litran pussillinen mehustuksessa käytettyjä punaviinimarjoja (tai
vaihtoehtoisesti puolet vedestä voi korvata itse tehdyllä mehulla, esim.
punaviinimarjamehulla)
rasiallinen kokonaisia mansikoita pakkasesta (tai mansikkaviipaleita- tai survosta)
1 1/2 dl intiaanisokeria
3 rkl perunajauhoja + noin 1 dl vettä
Kiehauta vesi ja lisää joukkoon mehustuksessa käytetyt
punaviinimarjajäämät. Anna niiden kiehua hiljalleen noin viiden minuutin
ajan. Siivilöi punaviinimarjaseos pois ja kaada liemi takaisin
kattilaan. Lisää joukkoon haluamasi määrä kokonaisia mansikoita. Keitä
kunnes mansikat ovat sulaneet. Mausta intiaanisokerilla. Sekoita
perunajauhot kylmään veteen ja kaada mansikkaliemeen. Sekoita vispilällä
vähän aikaa. Ota kattila pois liedeltä. Ripottele pinnalle hieman
intiaanisokeria, jotta pintaan ei muodostu kuorta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti