tiistai 31. elokuuta 2010

Nalle Puh -täytekakku


Tämän tein reilu vuosi sitten tyttärelleni kaksivuotissyntymäpäiväjuhlaan. Lokakuussa tyttäreni täyttää jo kolme vuotta eli laitetaanpa tämä tänne, ettei kolmivuotiskakku pääse etuilemaan :D

Tämä on ensimmäinen kakku, johon tein marsipaanikoristeita. Marsipaanilevylle maalaamistakin tuli kokeiltua ensimmäistä kertaa ja olipas se kivaa puuhaa!

Sienikakkupohja on Kinuskikissan resepti. Tein sen 24 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

Mango-vadelmatäytekakku
 
Sienikakkupohja

3 dl vehnäjauhoja
 
1 1/2 tl leivinjauhetta
 
4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
 
2 dl sokeria
 
1 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan. Vaahdota munat ja sokeri isossa kulhossa, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Kun olet vaahdottanut seosta noin puoleenväliin asti, laita vesi kiehumaan kattilaan. Laita vettä vähän tarvittua enemmän, koska osa vedestä voi haihtua loppuvatkauksen aikana. Munasokerivaahto on valmista, kun vatkaimella tehty kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Kaada oikea määrä kuumaa vettä mitta-astiaan. Lisää vesi pienissä (15-20) erissä vaahtoon jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla. Siivilöi jauhoseos vaahtoon sihdaten ja pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Suojaa  pinta jonkin ajan kuluttua foliolla/leivinpaperilla, jotta pohja ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Leikkasin jäähtyneen kakkupohjan kolmeen osaan.

Mangotäytteen ja vadelmatäytteen reseptit löysin Karamelli cakesilta. Tässä ohjeet pienin omin muutoksin:

Mangotäyte (yhteen väliin)

 vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tlk säilykemangoa

4 liivatelehteä

1 rkl vettä
 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen sokerit ja tuorejuusto. Valuta mangopurkista neste ja säilytä se kakkupohjien kostutusta varten. Soseuta mangoviipaleet. Lisää mangosose vaahdon sekaan. Kiehauta vesi. Sulata puristetut liivatelehdet siihen ja valuta ohuena nauhana vaahtoseokseen samalla sekoittaen.

Vadelmatäyte (yhteen väliin)

2 dl vispikermaa

200 g vaniljamaitorahkaa

3 dl vadelmia

1 tl vaniljasokeria

3 liivatelehteä

1 rkl vettä
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta 2 dl vadelmia. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen sokerit, vaniljamaitorahka ja soseutetut vadelmat. Kiehauta vesi. Sulata liivatteet siihen ja kaada ohuena nauhana vaahtoseokseen samalla sekoittaen. Kun olet levittänyt täytteen kakkulevylle, laita loput 1 dl kokonaisia vadelmia täytteen päälle.

Täytin kakun vuokaansa. Kostutin pohjat mangoliemellä. Laitoin kummankin täytteen alle pienen kerroksen tekemääni lemon curdia. Laitoin kelmun täytetyn kakun päälle ja annoin maustua jääkaapissa yön yli.


Juhlapäivänä tein koristelut. Kaikki pursotukset on Flora Vispiä. Flora Vispin olen todennut olevan ehdottomasti paras kerma pursottamiseen! Sihtasin kermaan tomusokeria makua antamaan ja 2 rkl vaniljakreemijauhetta  jämäköittämään vaahtoa. Päällystin ensin koko kakun vaahdotetulla Flora vispillä palettiveitsellä tasoittaen. Sitten laitoin paikoilleen marsipaanikuvan, sitten tein pursotukset ja asettelin marsipaanikukat. Lopuksi spritsasin nimen, numeron ja koukerot sulatetulla tummalla suklaalla.

Värjäsin suurimman osan kermasta vaaleanpunaisella pastavärillä ja sivukoukeroihin värjäsin kermaa keltaisella tomuvärillä.

Marsipaanikoristeet tein noin viikkoa aiemmin.


Tein ensin marsipaanialustan. Valkaisin sitä vähän valkoisella tomuvärillä. Annoin levyn kuivua vähän aikaa. Sopivan kuvan marsipaanialustalle löysin Nalle Puh-kirjasta. Kuva oli liian pieni, joten luonnostelin kuvan paperille vähän isommaksi. Muutin myös joitain kuvan yksityiskohtia eli piirsin Puhin istumaan kiven päälle kannon sijaan ja Nasun käteen piirsin sopivankokoisen ilmapallon. Sitten laitoin leivinpaperin kuvan pälle ja jäljensin kuvan siihen. Sitten painelin pienellä, veitsimäisellä marsipaanityökalulla kuvan ääriviivat marsipaanin päälle. Sen jälkeen maalasin ohuella siveltimellä mustaa pastaväriä käyttäen kuvan ääriviivat. Annoin kuivua hetken. Lopuksi värjäsin kuvan pensselillä tomuvärejä käyttäen.

Kukat tein erikokoisilla- ja mallisilla kukkamuoteillani. Suurensin ja muotoilin niitä marsipaanityökaluilla. Lopuksi värjäsin tomuväreillä ja koristelin sokerihelmillä. Isommille kukille löytyi sopivat alustat amerikkalaisista leivontamitoista. Pienemmät laitoin "foliokuppeihin". Näin kukat saivat sopivasti pyöreää muotoa.Kaikista pienimmät kukat annoin kuivua sellaisenaan.

Kuivatin kaikkia marsipaanikoristeita kakkualustalla kuvun alla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti