perjantai 28. tammikuuta 2011

Lep Cookies


Lep Cookies (Lep Kuchen)-pikkuleivät ovat peräisin Saksasta. Ihan alkuperäisesti nämä saksalaiset pikkuleivät ovat nimeltään lebkuchen. Nykyää näistä kulkee erilaisia nimi- ja reseptiversioita. Isäni äidillä oli saksalaisia sukujuuria ja tämä resepti on peräisin häneltä. Tämä kyseinen resepti on hyvin vanha. Nämä ovat siis isälleni tuttuja hänen lapsuudestaan. Jotkut amerikkalaiset sukulaiseni ovat jatkaneet perinnettä eli tehneet näitä jouluisin. Joskus he ovat lähettäneet postissa maistiaisia. Muistankin elävästi näiden tuoksun ja maun  omasta lapsuudestani ja nuoruudestani.

Nyt, ensimmäistä kertaa, teimme näitä äitini kanssa. Äiti teki taikinan ja minä, äiti ja tyttäreni kuorrutimme ne. Tai minä ja äiti kuorrutimme ja tytär laittoi pähkinät päälle. Näissä on hyvin erityinen, ominainen maku. Minä tykkään näistä paljon :) Näitä pikkuleipiä tehdessä on hyvä muistaa, että ne täytyy tehdä todella hyvissä ajoin, koska ne ovat parhaimmillaan parin viikon/kuukauden kuluttua leipomisen jälkeen.

Löysin onnekseni Citymarketista osaston, jossa oli muutaman maan perinteisiä elintarvikkeita ja herkkuja. Siellä oli Amerikka-hylly, josta löytyi Little Becky's Marshmallows-perinteisiä vaahtokarkkeja (niitä joista tulee paahtamalla aikamoisen herkullisia). Paitsi juuri kun olisimme niitä tarvinneet, oli hyllyssä vain värillisiä versioita. Käytimme niistä kuorrutukseen vaaleankeltaisia marshmallows-vaahtokarkkeja, mutta onneksi kuorrutteen väri oli silti lähes valkoinen. Äiti teki lep cookieseja toisenkin satsin ja niihin tuli osaan kuorrutetta vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja. No, nyt niitä perinteisiä valkoisiakin on taas tarjolla kaupassa.

Käytimme näihin tällaisia Delicatan mehukkaita, tuoreita taateleita.


Lep Cookies

(Noin 70-80 kpl)

4 cups/ 9,6dl vehnäjauhoja

1 tsp./ 1 tl kanelia

1 tsp./ 1 tl maustepippuria

1 tsp./ 1 tl neilikkaa

1/2 tsp./ 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää

1/2 cup/1,2 dl fariinisokeria

1 cup/ 2,4 dl pecanpähkinöitä

hyppysellinen muskottikukkaa

120 g taateleita

120 g korintteja

120 g rusinoita

1 cup/ 340 g:n tölkki melassia

1/2 cup/ 1,2 dl piimää (kermaviilikin voisi käydä)

1/2 cup/ 1,2 dl voita, laardia tai margariinia

1 Tbsp./ reilu 1 rkl ruokasoodaa

Mittaa isoon kulhoon jauhot, mausteet ja fariinisokeri. Hienonna tehosekoittimessa tms. pähkinät, taatelit, korintit, rusinat ja muskottikukka tasaiseksi. Yhdistä keskenään mausteinen jauhoseos ja pähkinä-hedelmäseos.

Mittaa kattilaan melassi, piimä ja rasva ja kuumenna niitä sen verran, että seos on kuumahkoa, mutta ei polttavaa (ei polta sormea). Lisää sooda ja anna seoksen kuohua. Kaada sitten seos taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Peitä taikinakulho kannella tai kelmulla ja anna taikinan olla viileässä yön yli.

Kauli taikina noin 1 cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä lasin tai rengasmuotin avulla pyöreitä pikkuleipiä. Paista pikkuleivät leivinpaperoidulla uunipellillä 160-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.

Kuorrute

1 1/2 cups/ 3,6 dl sokeria

1/2 cup/ 1,2 dl vettä

pieni loraus viinietikkaa

1/2 tsp/ 1,2 dl vaniljasokeria

2 kananmunanvalkuaista

8 kpl isoa valkoista marshmallows-vaahtokarkkia

Koristeeksi

pecanpähkinöitä

Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja viinietikka. Keitä seosta niin kauan, että siitä tulee lankailevaa siirappia. Vatkaa samalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada siirappi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla vatkaten. Jätä vähän siirappia kattilaan ja anna sen kuplia. Lisää siihen pilkotut marshmallows-vaahtokarkit ja anna niiden sulaa siirapin sekaan. Lisää seos valkuaisvaahtoon.

Koristele lep cookiesit heti kuorrutuksella ja laita koristeeksi pecanpähkinä.
 
Säilytä lep cookieseja ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Rasiaan voi laittaa vaikka omenalohkon (välillä vaihtaen tuoreeseen), jotta pikkuleivät pehmenevät nopeammin. Anna niiden maustua ja tekeytyä muutaman viikon tai kuukaudenkin ajan. Ne ovat valmistuttuaan aika kovia, mutta noin kuukauden jälkeen ne ovat pehmenneet.Pikkuleipäkerrosten väliin voi laittaa leivinpaperinpalan, jotta kuorrute ei tartu alussa toisiin pikkuleipiin.

Äiti kääri osan pikkuleivistä yksittäisiin leivinpaperipaloihin rasiaan.



Tyttäreni laittoi pikkuleipiin pähkinät koristeeksi. Hän käytti pienet murutkin hyväksi :) Täytyyhän pikkuleivilläkin olla silmät ja suu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti