sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Amerikkalainen mansikka-raparperipiirakka vol.2


Tein noin viikko sitten pitkästä aikaa tätä ihanaa amerikkalaista mansikka-raparperipiirakkaa. Täältä löytyy aiempi piirakkani. Nyt vaihdoin jauhot spelttiin, margariinin voihin ja sokerin intiaanisokeriin. Inkkarisokeri sopi tosi hyvin tähän piirakkaan! Viimeksi olin käyttänyt piirakkaan pakastettuja mansikoita. Nyt käytin tuoreita ja täyte ei ollut niin nestemäistä. Tein toisenkin piirakan, johon kokeilin amerikkalaisessa omena- ja raparperipiirakassa käytettävää taikinaa. Se ei toiminut kuitenkaan yhtä hyvin. Täytettä pulppusi vähän liikaakin väleistä ulos. Tämä vähän jäykempi taikina on siis juuri hyvä tähän piirakkaan. Täytettä siis kuuluukin pulputa jonkin verran pintaan, mutta kohtuudella :) Otin muutaman kuvan taikinaristikon tekemisestä. Nyt halusin tehdä ihan kunnon ristikon.

Jos piirakkaan haluaa laittaa tavallista sokeria, riittää määräksi 1 cup eli 2,4 dl.

Amerikkalainen mansikka-raparperipiirakka
 
Pohja/kansi (Hot water pastry)

2 cups/ 4,8 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1/2 tsp./ 1/2 tl leivinjauhetta

1 tsp./ 1 tl ruususuolaa (laitoin 3/4 tsp.)

1/3 cup/ 3/4 dl kiehuvaa vettä

2/3 cup/ 1 1/2 dl pehmeää voita (laitoin suolatonta)

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Kaada kuuma vesi voin päälle ja sekoita haarukalla tai pienellä vispilällä sekaisin. Sekoita joukkoon jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle kelmua ja laita se jääkaappiin viilenemään.

Täyte

1 1/4 cups/ noin 2 3/4 dl intiaanisokeria

1/4 cup/ reilu 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 cup/ 2,4 dl tuoreita mansikoita

2 cups/ 4,8 dl kuorittua ja pilkottua raparperia

voinokareita (laitoin normaalisuolaista voita)

Laita mansikat ja raparperit samaan kulhoon. Sekoita keskenään jauhot ja intiaanisokeri. Laita siitä 3/4 mansikoiden ja raparperien sekaan ja sekoita.

Ota taikina jääkaapista. Jaa se kahteen osaan niin, että toinen osa on vähän isompi. Kauli molemmat palat ympyränmuotoisiksi, noin 3 mm paksuiksi levyiksi. Aseta isompi levy pohjaksi paksuun, noin 5-6 cm korkuiseen vuokaan. Aseta taikina niin, että reunat ulottuvat ainakin vuoan yläreunaan asti. Vuokaa ei tarvitse voidella.

Levitä loppu jauho-intiaanisokeriseos pohjataikinan päälle vuokaan. Kaada päälle täyteseos. Laita muutama voinokare täytteen päälle.

Leikkaa kansitaikina taikinapyörällä noin 1/2-1 cm levyisiksi suikaleiksi ja asettele ne ristikoksi täytteen päälle. Kun olet saanut ristikon valmiiksi, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu vuoan yläreunaan, tai vähän yli. Sitten "liimaa" vedellä uloimmat taikinasuikaleiden liitoskohdat. Painele haarukalla tai nipistä sormenpäillä taikinan ulkoreunat.

Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laita sitten uuni 190:n asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia. Piirakka on valmis, kun pinta on saanut vähän väriä ja täytettä pulppuaa väleistä. Anna piirakan jäähtyä.

Tarjoile piirakkaa huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Täyte ja voinokareet.


Leikatut kansisuikaleet.


Ristikon aloitusta.


Suikaleita täytyy nostaa uusien suikaleiden tieltä.


Suikaleet takaisin paikoillaan uuden suikaleen päällä.


Valmis ristikko.Uunista tullut piirakka.Vielä hieman lämmintä piirakkaa ja kylmää vaniljajäätelöä ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti