maanantai 13. lokakuuta 2014

Toffeinen hipaisu pikkuleivissä


Leivoin nämä pikkuleivät Leivontafoorumin lokakuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on 'Yksi taikina = kolme pikkuleipää'. Eli ensin on tarkoitus valmistaa taikina, jakaa se kolmeen osaan ja maustaa/koristella/muotoilla jokainen taikinapala omalla tavallaan. Maut sain aika pian mietittyä. Mansikkaiset pikkuleivät pälkähtivät mieleeni viimeisenä. Sain mieleeni pakastekuivatut mansikkaviipaleet. Ne voi murskata kuivina pieneksi ja mansikkamurut värjäävät taikinaa hieman vaaleanpunertavaksi ja antavat mansikkaista makua. Kaksi satsia piti taas kerran leipoa :D Piti vähän parannella ainessuhteita ja pursotin toisella kerralla mansikkamarmeladia perhosiin vähän enemmän. Ei tullut mieleen, että sehän vähän kuivuu kasaan uunissa. No mutta nytpä on kaapit täynnä pikkuleipiä! :)

Yhteistä pikkuleivissä on se, että intiaanisokeri antaa niille hivenen toffeemaista makua. Tällä kertaa siivilöin intiaanisokerin, jotta pikkuleipien pinta olisi tasainen. Muuten pikkuleivät ovat aika erilaisia. Ja niin halusinkin. Mäyräkoirapikkuleivät tein marmorointityylillä ja minusta on hauskaa, kuinka silloin jokainen koira on erilainen. Olen aiemmin leiponut samalla tyylillä näitä delfiinipikkuleipiä.

Minä käytin nyt perhos- ja mäyräkoiramuotteja, mutta ne voi korvata millä vaan muillakin muoteilla. Minä tykkään käyttää intiaanisokeria, mutta se on korvattavissa tässä pikkuleipätaikinaohjeessa tomusokerilla. Tomusokeria tulee laittaa vain 1 1/2 dl.

♥ ♥

Haaste on päättynyt ja sen voitti Vispilä Lokakuun lohdutuspikkuleivillään, ONNEA! Tuossa alhaalla ovat saamani kommentit ja pisteet, kiitän niistä :)

Toffeinen hipaisu pikkuleivissä
 
(yhteensä noin 60 kpl)

Pikkuleipätaikina

5 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 dl perunajauhoja

2 dl intiaanisokeria (siivilöitynä)

300 g kylmää voita

1/2 rkl kylmää vettä

Siivilöi intiaanisokeri ja mittaa siitä kulhoon 2 tiivistä dl-mitallista (mittakuppia voi välillä kopauttaa, jotta intiaanisokeri tiivistyy). Sekoita joukkoon spelttijauhot ja perunajauhot. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi ne sormin jauhoseokseen. Lisää vesi ja sekoita seos nopeasti taikinaksi. Jaa taikina kolmeen osaan omiin kulhoihinsa.

Mansikkaiset perhoset

(noin 20 kpl)


1/3 pikkuleipätaikinaa

3 rkl pakastekuivattuja mansikkasiivuja murustettuna/jauhettuna (varaa siivuja noin 1-2 dl)

1 1/2 rkl intiaanisokeria siivilöitynä

1 1/2 rkl paistonkestävää mansikkamarmeladia

Mittaa pakastekuivattuja mansikkasiivuja tehosekoittimeen kukkurainen 1 dl ja pyöräytä ne pieneksi muruksi (menee osin jauheeksi). Sekoita mansikkamuru taikinan joukkoon. Lisää intiaanisokeri siivilöitynä. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 1 tunti.

Kauli taikina hyvin jauhotetulla alustalla noin 3 mm paksuksi levyksi. Paina levystä perhosmuotilla pikkuleipiä. Kasta muotti joka välissä jauhoihin, ettei se tartu taikinaan. Nosta perhoset lastan avulla leivinpaperoidulle uunipellille. Paina pyöreäpäisellä marsipaanityökalulla (tai vaikka pikkurillillä) painaumat perhosen ylä- ja alasiipiin. Tee yläsiipiin hieman isommat montut. Paina hellästi vaot perhosten vartalokohtiin. Pursota mansikkamarmeladia monttuihin ja vartaloihin. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 9-10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Suklaa-cashewpähkinäpikkuleivät

(20 kpl)

1/3 pikkuleipätaikinaa

30 g tummaa suklaata

40 g cashewpähkinöitä

Leikkaa suklaa rouheeksi. Ota cashewpähkinöistä talteen 10 kpl ja puolita ne veitsellä pituussuunnassa, valmiiksi koristelua varten. Leikkaa loput pähkinät rouheeksi. Sekoita suklaa- ja pähkinärouhe taikinan sekaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 1 tunti.

Jaa taikina puoliksi ja pyörittele molemmista paloista jauhotetulla alustalla noin peukalon paksuiset tangot. Leikkaa tangot kymmeneen osaan (eli yhteensä 20 osaan). Nosta pötköt leivinpaperoidulle uunipellille. Paina jokaisen pötkön päälle kevyesti yksi cashewpähkinän puolikas. Paista 175-asteisessa uunissa noin 11 minuuttia. Anna pikkuleipien jäähtyä.

Marmoroidut mäyräkoirapikkuleivät

(noin 20 kpl)

1/3 pikkuleipätaikinaa

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 1/2 rkl intiaanisokeria siivilöitynä

Jaa taikina puoliksi. Värjää ja mausta toinen taikinapuolikas kaakaojauheella ja siivilöidyllä intiaanisokerilla. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 1 tunti.

Pyörittele ensin vaaleasta taikinasta jauhotetulla alustalla pitkähkö pötkö. Pyörittele tummasta taikinasta samanpituinen pötkö. Aseta pötköt vierekkäin ja kierrä pötköt yhteen. Taita pötkö kahtia ja kierrä pötkö taas yhteen. Taputtele taikina tasaiseksi alustaa vasten. Varmista, että taikinan alla on tarpeeksi jauhoja, jotta taikina ei tartu. Jauhota myös kaulin hyvin. Kauli taikinasta noin 3 mm paksu levy. Ota mäyräkoiramuotilla kuvioita. Kasta muotti joka välissä jauhoihin, ettei se tartu taikinaan. Nosta pikkuleivät lastan avulla leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 9-10 minuuttia. Anna pikkuleipien jäähtyä.

Koristelu

(suklaa-cashewpähkinäpikkuleipiin ja marmoroituihin mäyräkoirapikkuleipiin)

20 kpl suklaarakeita

valkoista sokerikuorrutetta (tuubista tai itse tehtynä)

40 g tummaa suklaata

Kiinnitä jokaiselle koiralle suklaarakeet silmiksi sokerikuorrutteen avulla. Sulata suklaa ja valuta se pieneen, napakkaan pussiin (käytin minikokoista Minigrip-pussia). Leikkaa pussin kärjestä pieni pala pois. Pursota ensin suklaa-cashewpähkinäpikkuleipiin päälle suklaaraidoitusta. Pursota sitten mäyräkoirapikkuleipiin korvat. Itse pursotin ensin korvien ääriviivat ja levitin sitten coctailtikun avulla suklaata korvien keskiosaan. Anna suklaan jähmettyä kekseihin.

Suklaa-cashewpähkinäpikkuleipiä.Cashewpähkinäpuolikkaat koristamassa..


Mäyräkoiria.Pakastekuivattuja mansikkasiivuja mansikkaisiin perhosiin :)


Mansikkaisia perhosia.

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

(2+1+1+1+1+2 = 8 p.)

- Pikkuleivissä on ihana muoto.


- Sopisi lasten kutsuille.


- Varmasti makeaa ja hyvää. Hauskat marmorikuviot.


- Ihanat pikkuleivät. Nuo koirapikkuleivät ovat erityisen hauskat!


- Erityisen herkullinen idea oli marmoroitu mäyräkoira! 


- Nam! Herkullisen ja kauniin näköisiä pikkuleipiä. Oma suosikkini näistä on pähkinäpikkuleipä. Myös pakastekuivatut mansikat ovat suurta herkkuani, valitettavasti ne ovat niin kalliita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti