Olipa kerran talvinen taikametsä, jossa oli
suuri, luminen käpy.....tai oikeastaan, koska sen suomut syntyivät
väärään suuntaan, se muuttuikin lumesta pitäväksi siiliksi, joka ei
halunnut nukkua talviunta :)
Tämä talvimetsän hassu siiliveijari syntyi
puhtaan vahingon kautta. Se vain halusi syntyä. Että et nyt mitään
käpykakkua tee vaan MINUT! Käpykakku siitä piti tulla, ensimmäinen
tekemäni käpykakku. Tein ensimmäisen rivin suomuja. Huomasin heti
virheeni. Ajattelin ensin, että nonni, nyt meni ihan pieleen. Sitten
päätin tehdä loputkin suomut virheelliseen suuntaan. Se olisi sitten
vähän erilainen käpykakku. Mutta suomut tehtyäni huomasin, että edessäni
olikin ihan selvästi siili! Ei tarvinnut kuin tehdä sille silmät ja
nenä. Jos olisin alunperin tahnyt tarkoituksella siilin, en kyllä olisi
laittanut sen naamaan piikkejä :D Mutta taikametsässä siili voi olla
ihan minkälainen vaan!
Tukena reseptille käytin Ulla Svenskin
käpykakkua kirjastaan Unelmakakut. Appelsiinimarmeladin halusin tehdä
itse ja muitakin pieniä muutoksia tein.
Osallistuin tällä siilikakulla Leivontafoorumin tammikuun leivontahaasteeseen täällä.
Aiheena oli valkoinen kakku pakkaselle. Olipas hienoa nähdä, miten
monta aivan upeaa ja erilaista kakkua haasteeseen tuli!! Minusta
äänestäminen oli tosi vaikeaa, koska hyviä vaihtoehtoja oli niin monta.
No, suureksi ilokseni siilikakkuni voitti haasteen :) Kyllä sydän
pompahti korkealle ja kovaa kun katsoin tuloksen. Kiitän vielä tätäkin
kautta äänestäjiäni ja kommenttien antajiani!! Onnitteluni myös muille
palkinnoille päässeille!
Täältä löytyy Fazerilta saamani palkinto :)
Talvimetsän siilikakku
Appelsiinimarmeladi
Ohje löytyy täältä.
Mittaa kakkua varten 300 g (noin 2 3/4 dl) marmeladia. Lopulle marmeladille voi keksiä muuta käyttöä :)
Pohja
5 kananmunaa
150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria
150 g (2 1/2 dl) vehnäjauhoja
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri
vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot joukkoon hiljalleen
käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan
(halkaisija 24 cm). Paista uunin alimmalla tasolla 170 asteessa noin
puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ja jaa se sitten kolmeen
osaan.
Kostutus
3/4 dl vastapuristettua appelsiinimehua
Täyte
300 g appelsiinimarmeladia (kaupan valmis marmeladi käy myös hyvin)
♥
Voikreemi:
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 kananmunankeltuainen
250 g suolatonta voita
10 tippaa appelsiiniaromia
Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja anna
kiehua keskilämmöllä, kunnes seoksen lämpötila on 117 °C (siihen menee
noin 5 minuuttia). Ota kattila liedeltä, lisää keltuainen ja vatkaa seos
kylmäksi. Lisää pehmeä voi ja appelsiiniaromi ja vaahdota kuohkeaksi
vaahdoksi.
Täytä kakku. Laita alimmainen kakkulevy jollekin alustalle ja kostuta se appelsiinimehulla leivontasudin avulla. Levitä pintaan puolet appelsiinimarmeladista ja sen päälle noin 1/3 voikreemistä. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja täytä se samalla tavalla kuin alimmainen väli. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta sen reunoja hieman appelsiinimehulla.
Muotoile veitsen avulla kakusta siilinmuotoinen leikaten viistosti ylhäältä alaspäin. Kakun toinen pää saa olla reilustu suipompi ja matalampi. Nosta leikatut reunapalat kakun päälle, jotta pinta saa pyöreyttä. Pienillä reunapaloilla voi tilkitä pieniä reikiä. Levitä loppu voikreemi tasaisesti kakun pintaan.
Täytä kakku. Laita alimmainen kakkulevy jollekin alustalle ja kostuta se appelsiinimehulla leivontasudin avulla. Levitä pintaan puolet appelsiinimarmeladista ja sen päälle noin 1/3 voikreemistä. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja täytä se samalla tavalla kuin alimmainen väli. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta sen reunoja hieman appelsiinimehulla.
Muotoile veitsen avulla kakusta siilinmuotoinen leikaten viistosti ylhäältä alaspäin. Kakun toinen pää saa olla reilustu suipompi ja matalampi. Nosta leikatut reunapalat kakun päälle, jotta pinta saa pyöreyttä. Pienillä reunapaloilla voi tilkitä pieniä reikiä. Levitä loppu voikreemi tasaisesti kakun pintaan.
Kuorrutus
400 g luonnonvalkoista marsipaania
Kauli marsipaani tomusokeroidulla alustalla 2
- 2 ½ mm paksuiseksi ja niin isoksi levyksi, että reunat ulottuvat
reilusti kakun alareunan yli. Nosta se kakun päälle ja siloita pinta
kämmensyrjällä. Leikkaa kakun alareunaa myöten ylimääräinen reunaosa
pois. Siirrä kakku tarjoilualustalle. Leikkaa terävillä saksilla siilin
piikkejä marsipaaniin pitäen sakset noin 45 asteen kulmassa. Terävöitä
tarvittaessa piikkien päitä.
Koristelu
pieni pala (noin 50 g) marsipaania
valkoista ja vaaleansinistä tomuväriä
hopean- ja valkoisenhohtoista kimallejauhetta ja koristeglitteriä
tomusokeria
Värjää marsipaani valkoiseksi. Pyöritä
siilille pieni nenä ja silmät ja sudi niihin vaaleansinistä väriä ja
kimallejauhetta. Kiinnitä ne paikoilleen sokerikuorrutteen avulla (tein
silmiin vielä pieniä yksityiskohtia).
Kauli loppu marsipaani levyksi ja paina siitä lumihiutalemuoteilla kuvioita. Sudi lumihiutaleihin kimallejauhetta.
Siivilöi kakun pintaan tomusokeria. Siivilöi tomusokeria reilummin myös tarjoilualustalle lumeksi ja ripottele siihen koristeglitteriä.
Kauli loppu marsipaani levyksi ja paina siitä lumihiutalemuoteilla kuvioita. Sudi lumihiutaleihin kimallejauhetta.
Siivilöi kakun pintaan tomusokeria. Siivilöi tomusokeria reilummin myös tarjoilualustalle lumeksi ja ripottele siihen koristeglitteriä.
Siiliä ei haitannut yhtään, että sen
nenänpäähän ja piikkien päälle oli satanut lunta. Sen mielestä se oli
vaan kutittavaista ja hauskaa!
Siili pälyilee, että löytyisiköhän metsästä toisiakin talviunettomia otuksia kaveriksi..
Siili ja sen piikit. Ne naamapiikitkin :)
Pala talvimetsän kakkua.
Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
(1+3+5+5+1+3+5+3+3+5+1+5 = yhteensä 40 pistettä)
- Suloinen, perheen kahvipöytään sopiva kakku
- Suloinen siili, raikas appelsiinihillo yhdistettynä makeaan kreemiin. Kauniin ja maukkaan oloinen. Huolellista työtä, Ammattilaisen kenties? Marsipaani maukkaampi kuin sokerimassa vaihteeksi, hyvä!
- Loistava idea, söpön näköinen ja täyte vaikutti erinomaiselta. Todella hyvä kokonaisuus!
- Hauska idea, siististi tehty. Nähty vaivaa tekemällä itse marmeladi. Näyttää sisältäkin kauniilta ja maistuvalta.
- Syötävän herkullinen siili. Mukavaa vaihtelua normaalille siilikakulle.
- suloinen siili! <3 Ja mukavaa, että kakun väliin ei vaihteeksi olekaan hillon kaveriksi pujahtanut kermavaahtoa.
- Aivan mahtava kakku! Albiinosiili! Ei tämmöistä raaskisi syödä. Ihana täytevalinta
- Kaunis ja hellyttävä. Ei ehkä niin talvinen, mutta todella taidokkaasti tehty!
- kivan erilainen versio käpykakusta
- Ihanan herttainen kakku!
♥ KIITOS ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti