Joululimppu
(4 keskikokoista limppua)
1 l maitoa
100 g hiivaa
500 g fariinisokeria
1 1/2 tl ruususuolaa
1 rkl fenkolia
1 rkl anista
4 kananmunaa
1 kg sihtiruisjauhoja
1 kg puolikarkeita spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
Voiteluun
1 dl vettä
1/2 dl siirappia
Vatkaa munat
kevyesti ja lisää sekaan fariinisokeri, suola ja muut mausteet. Lämmitä
maito kädenlämpöiseksi ja liuota sekaan hiiva. Lisää maito munaseokseen.
Sekoita joukkoon jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa vielä vähän
aikaa.
Peitä taikina
tiiviillä kannella tai parilla liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi
noin tunnin ajan. Jaa taikina neljään osaan. Leivo ensin kaksi limppua
ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille. Anna limppujen kohota
liinan alla 15 minuuttia. Sekoita siirappi veden sekaan ja voitele sillä
limput. Pistele limppuihin haarukalla reikiä. Anna limppujen kohota
ilman liinaa vielä 15 minuuttia. Laita sitten limput uuniin
(paisto-ohjeet ohjeen lopussa) ja leivo sitten toiset kaksi limppua.
Toimi kuten ensimmäisten limppujen kohdalla. Voitele leivät
siirappivedellä kerran paiston puolessavälissä ja halutessa vielä
uunista oton jälkeen (itse en nykyään voitele leipiä enää uunista oton
jälkeen).
Paista limput 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jos limppujen pohja kumisee sormella napauttaessa, ovat ne valmiita.
Kuumaa, uunituoretta leipää. En malttanut odottaa leivän jäähtymistä, vaan oli pakko leikata parit viipaleet :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti