Tein tänään leipää ja siitä kehkeytyi 
sellainen oma sävellys. Halusin leipien muodolle vähän vaihtelua ja tein
 joukon erilaisia leipiä: yhden reikäleivän, yhden pitkuleisen täytetyn 
leivän ja muutamia pikkuisia leipiä.
Käytin muuten nyt ensimmäistä kertaa 
äidiltäni saamaa kestoleivinpaperia. Tulee taas hyvä mieli, kun voi olla
 leipoessaan ekologinen! Yhtä kestoleivinpaperia voi käyttää yli 1000 
kertaa. Sitä voi käyttää uunissa tai myös pannun tai vuoan pohjalla 
sopivan kokoiseksi leikattuna. Se ei läpäise rasvaa ja pinta on 
tarttumaton. Huolehtii vaan sen putsaamisesta käytön jälkeen. Meinaan 
ostaa toisenkin, niin sitten on kumpaankin uunipeltiin oma.
Onnelin juustoiset seesamileipäset
5 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 tl ruususuolaa
2 rkl vaaleaa siirappia
1/2 dl seesamiöljyä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kolmen viljan leseseosta
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl grahamjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
100 g Italian yrtit tuorejuustoa (Pirkka)
Täytteeksi yhteen leipään
100 g Italian yrtit tuorejuustoa
Sekoita isossa kulhossa keskenään kuivahiiva
 ja 1 dl grahamjauhoja. Lämmitä kattilassa vesi 42-asteiseksi ja sekoita
 se hiiva-jauhoseokseen. Lisää joukkoon suola, siirappi, öljy, 
kaurahiutaleet, leseet, 
seesaminsiemenet, loppu grahamjauho ja sekoita. 
Lisää noin puolet vehnäjauhoista vähitellen sekaan ja sekoita taikinaa 
parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja lisää vähitellen 
loput jauhoista. Vaivaa taikinaa sen verran, että siitä tulee kimmoisaa 
ja se irtoaa vuoan reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, 
noin 40-60 minuuttia.
Ripottele pari ruokalusikallista jauhoja 
pöydälle ja kumoa taikina siihen. Leivo taikinasta haluamiasi leipiä, 
esimerkiksi reikäleipiä, pyöreitä leipiä, sämpylöitä, patonkeja tai 
vuokaleipiä.
Laita leivät leivinpaperoidulle pellille ja 
anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa
 15-20 minuuttia. Jos teet isompia leipiä, anna paistua vähän kauemmin, 
noin 25-35 minuuttia. Jos haluat pehmeitä leipiä, kääri uunista tulleet 
leivät liinaan.
Minä tein leivät näin:
Reikäleipä:
 kaulitsin vajaa puolet taikinasta noin 2 cm paksuiseksi levyksi. 
Painoin irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 24 cm) kiinni olevalla 
kehikko-osalla ympyrän. Siirsin ympyrän leivinpaperille uunipellille. 
Painoin ympyränmuotoisella piparimuotilla keskiosaan aukon. Painoin 
veitsen tylsällä puolella leipään viivat, jolloin leipä on helppo jakaa 
ja vaikka murentaa kyseisistä saumakohdista. Taputtelin hieman jauhoja 
leivän päälle. Annoin kohota liinan alla.
Pitkulainen täytetty leipä:
 kaulitsin loput taikinasta noin 1 1/2 cm paksuiseksi, suorakaiteen 
muotoiseksi levyksi. Levitin päälle tuorejuuston. Rullasin leivän 
pidemmältä sivulta ja asetin leivän pellille saumapuoli alaspäin. 
Nipistin vielä päät kiinni ja taitoin päät leivän päätyjen alle. 
Ripottelin päälle vähän seesaminsiemeniä. Annoin kohota liinan alla.
Pehmoista, tuoretta leipää :)
 

 
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti