keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Puolukkamousseleivokset kinuskiyllätyksellä


Osallistuin näillä leivoksilla Leivontafoorumin helmikuun leivontahaasteeseen, jonka aiheena oli Punainen leipomus. Ensin pähkäilin aineksia, joilla saisi syntymään punaisen värin. Päädyin puolukkaan, koska se on aidon punainen ja kivan kirpsakka. Päätin tehdä leivoksia. Jonkin verran meni taas aikaa suunnittelussa ja kokeilussa, jotta ainesten määrät olisivat oikeat jne. Pohjan tein kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla jokin meni pieleen ainesmäärien kanssa, mutta toisella kerralla onnistui. Koitin saada punaista väriä kaikkiin kerroksiin (paitsi kinuskiin). Puolukkajauhe toikin kivaa punaista sävyä pohjaan, vaikkakin aika lievästi, ja antoi myös sopivasti puolukkaista makua. Puolukkamousseen käytin ohjetta tästä kakusta, mutta suurensin ainesten määriä ja käytin puolukkamehua.

Nyt olin kerrankin itsekin oikein tyytyväinen tulokseen. Maku oli miellyttävä, sopivan puolukkainen, mutta kinuski toi ihanan pikku makeuden. Koostumuskin oli hyvä. Voisin siis tehdä näitä joskus uudestaankin :)
Superiloinen yllätys tupsahti silmilleni, kun huomasin näiden leivosten voittaneen tämän kuun haasteen! :) Kiitos paljon vielä äänestäjilleni ja kommentoijilleni! Oli upeaa huomata, kuinka paljon kommentteja ja pisteitä olikaan annettu haastetöille! Ihan mahtavaa!! Kaikki haasteleipomukset olivatkin sen arvoisia eli herrrrkullisia! ONNEA toisillekin palkinnoille päässeille!

Täältä löytyvät kaikki haasteleipomukset ja sivun alhaalta niiden saamat kommentit ja pisteet. Täältä löytyy Van Houtenilta saamani palkinto :)

Puolukkamousseleivokset kinuskiyllätyksellä
 
Pohja

4 kananmunaa

3 dl sokeria
 
200 g voita
 
¾ dl puolukkamehua (Marlin puolukkamehujuomaa)
 
3 dl vehnäjauhoja
 
1 ½ tl leivinjauhetta
 
1 tl vaniljasokeria
 
½ dl puolukkajauhetta (marjatila Raitaniemi)

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada puolukkamehu voisulaan ja sekoita seos vaahdon joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne vaahtoon käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Kostutus

2 rkl-1/2 dl puolukkamehua

Kostuta jäähtynyt pohja kevyesti puolukkamehulla.

Kinuski

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria
 
2 tl voita

Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Sekoita kuumalla hellalla, kunnes seos alkaa kiehua. Pienennä lämpötilaa keskilämmölle ja anna seoksen pulpahdella 15-20 minuuttia samalla sekoitellen. Laita pisara kinuskia pohjan päälle. Jos se ei imeydy, on kinuski valmista (tai tipauta tippa vesilasiin ja jos tipan saa ehjänä pois, on se valmista). Sekoita joukkoon voi. Anna hetken aikaa vetäytyä ja valuta kinuski sitten lusikan avulla pohjan päälle (pintaa ei tarvitse tasoittaa). Paina säädettävä reunavuoka pohjan päälle ja leikkaa mahdolliset ylitulevat reunat pois.

Puolukkamousse

 400 g puolukoita (pakaste)
 
2 dl sokeria
 
6 dl vispikermaa
 
5 liivatelehteä

2 rkl puolukkamehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata puolukat, soseuta ne esim. sauvasekoittimella ja mausta sokerilla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon. Kiehauta puolukkamehu kattilassa, purista liivatteet sekaan ja sekoita seos tasaiseksi. Kaada liivateseos ohuena norona täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Anna täytteen hetken aikaa hyytyä jääkaapissa (kunnes ei ole ihan löysää) ja kaada se sitten reunavuoan sisään kinuskin päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

Puolukkakiille

4 dl puolukkamehua

4 liivatelehteä

Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Kiehauta puolukkamehu kattilassa, purista liivatteet ja sekoita ne mehuun. Anna jäähtyä vesihauteessa haaleaksi ja kaada se sitten puolukkamoussen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia tai yön yli.

Irrota leivoslevy reunavuoasta veitsen avulla ja laikkaa levy annospaloiksi.

Koristelu

1 dl vispikermaa
 
1 rkl vaniljakreemijauhetta
 
¾ rkl puolukkajauhetta
 
2 rkl puolukkamehua
 
pakastepuolukoita

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkaamisen loppupuolella joukkoon vaniljakreemijauhe, puolukkajauhe ja puolukkamehu. Laita vaahto pursotinpussiin ja anna tarvittaessa hetken aikaa jähmettyä jääkaapissa. Pursota leivosten nurkkaan ruusuke ja laita yksi puolukka jokaiseen ruusukkeeseen.

Vähän hassut nuo monet alustat tuossa ympärillä, mutta kun piti saada jotenkin pöytä piiloon :D


Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:
 
5+1+5+3+3+3+5+5+5+3+3+3+1+1+5+5 = 56 pistettä

-Todella kaunis leivos, herkullisen punainen, kinuski varmasti sopii tähän.
Ehdottomasti to-do listalle
 
-Tuttu ja turvallinen yhdistelmä. Puolukat ja kinuski! Maistuvan näköisiä leivoksia!

-Lemppari reseptini tässä haasteessa! Nami, mikä makuyhdistelmä, puolukkainen
pohja, itse tehty kinuski (eikä vain purkista! ), puolukkamousse ja vielä nätit
koristelut! Reseptin joka vaiheessa on otettu hyvin huomioon punainen väri.

-Nam kinuski ja puolukat yhdessä mikä ihana makuyhdistelmä. Herkullisen punainen
väri. Tätä tahtoo kokeilla kotonakin.

-Upeat , siistit palat.

-Aivan ammattilaisen tekemän näköisiä. Ja makea kinuski yhdessä happaman puolukan
kanssa ihan loistava yhdistelmä.

-Leivonnaiset ovat nättejä ja huolella tehty.

-Todella tyylikkään näköiset leivokset, joissa puolukka ja kinuski sopivat varmasti hyvin
yhteen

-Loistava, loppuun asti mietitty kokonaisuus, ammattimaisen oloinen ja näköinen.
Varmasti makukin on kohdallaan.

-Kauniit palat, kirkkaat kuvat.

-Kauniita ja taidokkaasti tehtyjä ihanan värisiä! Makuyhdistelmä taattua laatua.

-Todella kauniit leivokset ja täydellinen värisinfonia! Kyllä ammattilaisen(?) ote näkyy.

-Siisti toteutus. Puolukka ja kinuski toimii hyvin.

-Hirveästi puolukkaa! Olisikohan pienempikin määrä riittänyt tuomaan puolukan maun? Kauniit
leivokset jokatapauksessa.

-Todella kauniita, mut ehkä jo liiankin kauniita. Eli tulee hiukan teollisen tarjonnan maku
suuhun, näitä kattoessa !

-Herkullisen kuuloisia ja näköisiä! Kinuski makeuttaa varmasti mukavasti kirpeitä puolukoita.

-Kaunis leivos. Pisteet tälle. Kirkas, kiiltävä kiille tuo kauniisti annettujen ohjeiden
mukaisen punakkuuden hyvin esille. Kinuskista vielä lisäpisteet

-Onpa kauniita leivoksia! Ja maku on oltava loistava, nam!


♥ Kiitos kaunis! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti