Tämä on myös Leila Lindholmin Pala kakkua
-ja paljon muuta.-kirjasta. Tosi maukasta leipää, meillä koko perhe
tykkäsi tästä tosi paljon! Minulla oli sopivasti jääkaapissa pakkasesta
ottamaani puolukkahilloa. Löytyi sillekin heti käyttöä.
Mehevä puolukkalimppu
(2 leipää)
4 dl vettä
2 dl puolukkahilloa
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl vaaleaa siirappia
1 korkillinen väkiviinaetikkaa (ei ollut, laitoin valkoviinietikkaa)
1 rkl (ruusu)suolaa (laitoin 2 tl)
1 rkl kokonaisia kuminansiemeniä
1 rkl kokonaisia fenkolinsiemeniä
2 dl rusinoita
1 dl pellavansiemeniä (korvasin nämä seesaminsiemenillä)
12 g kuivahiivaa
2 dl grahamjauhoja
2 dl ruissihtijauhoja
10-11 dl erikoisvehnäjauhoja (laitoin 10 dl)
Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja kaada se
kulhoon. Lisää joukkoon puolukkahillo, oliiviöljy, siirappi, etikka,
sula, huhmaressa hienonnetut mausteet, rusinat ja pellavansiemenet.
Sekoita keskenään kuivahiiva, grahamjauhot,
ruissihtijauhot ja vehnäjauhot. Kaada seosta vähän kerrallaan samalla
sekoittaen taikinan joukkoon. Taikina on hieman tahmea. Laita kulhon
päälle kansi tai paksu liina ja kohota taikinaa noin tunnin ajan, kunnes
se on kaksinkertainen.
Leivo taikinasta hyvin jeuhotetulla
alustalla kaksi limppua. Nosta ne leivinpaperoidulle pellille tai
kahteen voideltuun, pitkään leipävuokaan. Kohota leipiä liinan alla noin
1 1/2 tuntia.
Paista leivät 175-asteisessa uunissa
keskiosassa noin 40 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja leipä
kumisee pohjasta napautettaessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti