maanantai 8. elokuuta 2011

Amerikkalainen omena-rusinapiirakka


Tässä toinen amerikkalainen piirakka, jonka tein viikonloppuna. Persikkatäytteinen piirakka löytyy täältä. Nyt halusin pujotella kannen taikinasuikaleet kunnolla. Eipä se kauheasti vaatinut lisää vaivaa. Tässä raparperipiirakassa on vähän yksinkertaisempi punonta.

Amerikkalainen omena-rusinapiirakka

 Pohja/kansi (Plain pastry)
 
2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja

3/4 tsp./ 3/4 tl ruususuolaa

2/3 cup/ 150 g voita (tai margariinia)

4-6 rkl kylmää vettä

 "Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla margariini jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Lisää vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas liian vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät sopivan määrän.

Täyte

4 cups/ 9,6 dl pilkottua, hapanta omenaa (noin 3 isoa omenaa)

1 cup/ 2,4 dl vettä

1 1/2 tsp./ 1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 cup/ 1/2 dl sokeria

1/4 tsp./ 1/4 tl kanelia

1 cup/ 2,4 dl rusinoita

2 Tbsp./ reilu 2 rkl voita tai margariinia

Kiehauta vesi kattilassa ja keitä omenalohkoja siinä 5 minuuttia. Pidä kantta kattilan päällä keittämisen ajan. Anna omenoiden jäähtyä. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, kaneli ja rusinat. Sekoita seos jäähtyneiden omenapalojen kanssa.

Jaa pohja-kansitaikina kahteen osaan niin, että toinen on vähän isompi. Kaulitse molemmat noin 3 mm paksuiksi pyöreiksi levyiksi. Aseta isompi eli pohjataikina paksuun, noin 5-6 cm korkeaan piirakkavuokaan. Taikinan pitää ylettää ainakin vuoan yläreunoihin asti ja saa mennä reunan ylikin. Huom. piirakkavuokaa ei tarvitse voidella! Laita omena-rusinatäyte vuokaan pohjataikinan päälle. Laita muutama voi/margariininokare täytteen päälle.

Leikkaa kansitaikina noin 1-1,5 cm levyisiksi suikaleiksi ja pujottele ne ristikoksi täytteen päälle. Aloita ristikon tekeminen keskeltä. Kun olet saanut ristikon valmiiksi, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu vuoan yläreunaan, tai vähän yli. Sitten "liimaa" vedellä uloimmat taikinasuikaleiden liitoskohdat. Painele haarukalla tai nipistä sormenpäillä taikinan ulkoreunat.

Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laita sitten uuni 190 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 40 minuuttia. Piirakka on valmis, kun pinta on saanut vähän väriä ja täytettä pulppuaa väleistä.

Tarjoile piirakkaa huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Tässä piirakka ennen paistamista.


Ja tässä valmis piirakka.


Joku kotitonttu kävi nappaamassa palan :)


Pala omena-rusinapiirakkaa vaniljajäätelön kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti