Tykkään
sämpylöistä, mutta lasten myötä olen ottanut niissä helpomman tien,
ainakin useimmiten. Levitän taikinan pellille ja säästyn pyörittelyltä.
Toki joskus on kivaa pyöritelläkin, mutta peltiversio on vaan niin
helppo.
Minä käytän
leivonnassa nykyään enimmäkseen kuivahiivaa, koska kuivahiivaa voi aina
pitää varastossa kaapissa. Aluksi en aina saanut taikinaa hyvin
kohoamaan kuivahiivalla, vaikka kuinka yritin laittaa sen
oikeanlämpöiseen nesteeseen. Sitten aloin laittaa kulhon päälle tiiviin
kannen. Niin taikina on kohonnut hyvin.
Nämä porkkanaruudut on mun yksi lemppariresepti. Löysin joskus reseptin tältä Kotikokki.nettisivulta. Tässä oma versioni.
Porkkanaruudut
5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (11 g)
1/2 dl seesamiöljyä/rypsiöljyä
reilu 1 tl (ruusu)suolaa
1/2 dl vaaleaa siirappia tai leipäsiirappia
3 dl porkkanaraastetta
2 dl neljän viljan hiutaleita
1 dl kauraleseitä
noin 10 dl hiivaleipäjauhoja
Päälle
maitoa ja neljän viljan hiutaleita
Lämmitä maito
reilusti kädenlämpöiseksi ja kaada se kulhoon. Sekoita kuivahiiva yhteen
desilitraan jauhoja ja sekoita maidon joukkoon. Lisää sekaan öljy,
suola ja siirappi ja sekoita. Lisää porkkanaraaste, hiutaleet, leseet,
osa jauhoista ja sekoita. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa
taikina kimmoisan pehmeäksi. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
Kaada kohonnut
taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja taputtele tasaiseksi.
Leikkaa tai piirrä veitsellä taikinaan valmiiksi ruudukko, niin valmiit
palat saa helposti taitettua irti. Anna taikinan vielä kohota noin 15
minuuttia.
Voitele
taikina maidolla ja ripottele pinnalle neljän viljan hiutaleita. Paista
200-asteisessa uunissa alatasolla 10-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti